Hoppa till sidans innehåll

Ny homologering efter utredning av rallyolycka

2017-10-04 13:50
I samband med den sista deltävlingen av årets SM i rally inträffade en allvarlig olycka när en bil gick av vägen. Efter olyckan har nu Tekniska kommittén utrett frågan. Resultatet blir en justering i den nationella homologeringshandlingen.
  • Uppdaterad: 2017-10-10 10:19

Svenska Bilsportförbundets ordförande i Tekniska kommittén, Johan Vestergren, var själv inte på plats vid tävlingen när olyckan inträffade.
- Under tävlingen fick jag vetskap om att en olycka inträffat och ganska snart kom det fram att det eventuellt var ett problem med bromspedalen som skulle ha orsakat händelsen. Så jag kontaktade teamet och redan på tisdagen efter tävlingshelgen kunde jag besiktiga hela bilen och där såg jag att bromspedalen gått av och det kan också vara anledningen till olyckan, helt säker kan man inte vara säger Vestergren.

Utifrån den dokumentation som sattes samman efter besiktningen av den olycksdrabbade bilen kontaktades tillverkaren av bromspedalen som sen genomförde en egen utredning där tillverkaren konstaterade att bromspedalen i fråga är modifierad från originalutförandet.
- Efter det har förbundets Teknikchef, Pär Karlsson och jag haft en dialog med tillverkaren om arbetet framåt för att säkerställa att detta inte inträffar igen, berättar Vestergren och fortsätter.
- Vi går nu ut med information om detta till samtliga tävlande med Toyota Corolla grupp H. Tillverkaren kommer i den här frågan stå till förfogande med vad som bör åtgärdas i form av skiss på en eventuell åtgärd och finnas tillgänglig för information via telefon, förklarar Vestergren.

Svensk Bilsports Teknikchef, Pär Karlsson är nöjd med den snabba hanteringen efter olyckan.
- Det är alltid olyckligt när en olycka inträffar, den här gången gick det efter omständigheterna väl, men det är viktigt för oss att så snabbt som möjligt få klarhet i vad som hänt. Och här tycker jag att arbetet har fungerat bra i samarbetet mellan teamet, tillverkaren och Tekniska kommittén där alla haft målet att hitta en lösning på problemet och det tycker jag man har gjort, säger Pär Karlsson.

Målet för Tekniska kommittén är nu att så fort som möjligt nå ut till samtliga berörda och uppdatera homologeringhandling för bilmodellen.
- Ja, det kommer bara finnas en godkänd pedal för användning i den nationella homologeringshandlingen för bilmodellen ifråga, avslutar Johan Vestergren.

Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor

 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten
 

 Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +46 (0) 8 626 33 00
Fax: +46 (0) 8 626 33 22
E-post: This is a mailto link