Hoppa till sidans innehåll

EM-mästaren Bergkvist laddar för VM i Tyskland

19 AUG 2015 08:53
Nästa helg körs finalen av junior-EM i rally i Tjeckien. Men då är Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg redan mästare i kavaj efter att ha säkrat titeln tidigare i somras. Men redan till helgen väntar nya äventyr. VM i Tyskland.
  • Skapad: 19 AUG 2015 08:53

Det var mitt under en svensk sommar som nästan regnade bort som Emil Bergkvist och kartläsaren Joakim Sjöberg säkrade EM-titeln för rallyjuniorer. De gjorde det med en andra plats i Estlands rally, Auto24 Rally Estonia. Till sista tävlingen i Tjeckien kommer paret som mästare i kavaj. Men bara för att segern är säkrad kommer inte teamet slå av på takten.
- Det ska bli kul att köra utan press, men vi ska göra det vi brukar och vi siktar på att ta den tredje segern där. Det gäller att prestera hela tiden, säger Emil Bergkvist som ser stort värde i framgångarna.
- Det betyder mycket för den framtida karriären. Och just det att kunna vinna det första året man kör i EM, det uppmärksammas av folk. Och EM har hög status och många snabba juniorer i vår klass så det betyder mycket. Vi vill såklart till VM och då tror jag att det är viktigt att visa upp sig med framgångar på internationella tävlingar, menar Bergkvist. 

Emil B podia JERC

Bergkvist som ingår i svenska juniorlandslaget har på bara några år satt avtryck på rallykartan. Inte bara i Sverige utan nu även internationellt.
- Jag vill ju bli världsmästare som så många andra vill. Det är ett tufft mål, men vi är på rätt väg. Det vi gjort nu är ganska unikt om man ser till utvecklingen på andra förare i Sverige. Och det vi gjorde 2014, då vi hoppade SM och fick köra internationellt det var viktigt och det tror jag var avgörande för EM-guldet, säger Emil. 

Även om EM-serien ska avslutas så är Emil och Joakim redan mitt i ett nytt äventyr när de i dagarna sitter och skriver noter inför starten av det tyska VM-rallyt
- Noterna är något vi utvecklat. Vi lägger mycket tid och fokus på att få dem riktigt bra, säger Bergkvist som ser det som en faktor i framgångarna och fortsätter.
- Sen är vi alltid ute i god tid för att minimera stress och sen har vi ett bra samarbete i bilen. Jag sitter också i ett bra team nu. Som privatåkare hade det varit svårt att vinna EM-guldet. Det Opel gjort för oss går inte att värdera, säger Bergkvist.

I Tyskland väntar ett rally som bland annat kommer avgöras i gränslandet mot både Luxemburg och Belgien. Och ett rally som är nästan som ett hemma-VM för Emil som vann den tyska serien ADAC Opel Rallye cup förra året.
- Det är bra att det är en VM-tävling och den går varje år och det ger mycket erfarenhet för framtida tävlingar. R2-klassen är inte så stor i VM, men det finns ändå andra man kan mäta sig lite mot och det ger mycket erfarenhet att vara här. Det är också viktigt att visa upp sig och det är ett bra test inför Tjeckien. Sen har vi alla sponsorer vi har här i Tyskland på plats så det blir en större grej här och viktigt att vara med, säger Emil Bergkvist.


Emil B vinterrally JERC

Senast Sverige fick en Världsmästare var 1984 när Stig Blomqvist körde hem guldet i en Audi. Så att det finns en längtan inom svensk motorsport och i Rallysverige på en ny världsmästare råder det ingen tvekan om. Men vägen fram är smal och tuff.
- Vi har våra långsiktiga mål och vi hade en treårsplan, men med det vi presterat nu har vi passerat den. Så vi har satt upp en ny plan som jag tycker vi följer bra. Men vad som händer i framtiden är svårt att veta nu. En del beror på vad som händer i och efter Tjeckien, avslutar Emil Bergkvist. 


Här finns mer information om VM-tävlingen i Tyskland.

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor

 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten
 

 Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +46 (0) 8 626 33 00
E-post: This is a mailto link