Hoppa till sidans innehåll

Stort intresse att köra SM-veckan i Piteå

2015-12-14 09:33
Sista helgen i januari avgörs SM-veckan i Piteå. På söndagen kör bilsporten sina två grenar. Rallysprint och i år även sprint i rallycross. Och intresset för att köra har varit stort. Det är nu nästan fullt i samtliga klasser.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 17:07

- Bilsporten kör sina tävlingar under söndagen och tävlingarna sänds av SVT. Och för att få plats med allt under söndagens timmar i dagsljus satte vi tidigt ett tak på antalet förare i de olika klasserna. Och glädjande så har vi fått mycket anmälningar och flera duktiga förare i både rally och rallycrossen, säger Jörgen Ekwall, Svenska Bilsportförbundets projektledare för SM-veckan.

I rally syns veteranen Mats Jonsson i den fyrhjulsdrivna klassen där han får sällskap av segraren i sommarens sprint, Ingemar Svensson. Även Jari Saarinen kommer till start i den klassen. I den tvåhjulsdrivna klassen kommer också mästaren från sommarens sprintrally i Sundsvall till start, Tobias Söderqvist. Där finns även Pelle Wilén med, Wilén som verkligen visade sin kompetens under årets rally-SM kommer till Piteå. Nu med en ny bil. Wilén som segrade i vintersprinten när SM-veckan kördes i Umeå för två år sedan.
- Det är kul att se att konceptet med sprintrally på SM-veckan får förare att återkomma. Pelle Wilén körde även i Örebro i vintras, säger Ekwall.

Nytt för i år är att det blir rallycross i SM-veckan. Äntligen tycker många.
- Ja, vi har varit på gång i två år, men nu är bitarna på plats med både väder och förare, menar Jörgen Ekwall.

Det blir två klasser som kör rallycross i Piteå, Supernationella och Super Car-Lites. I Supernationella klassen finns två hemmaförare med i startlistan, Tommy Carlström och Dennis Bergström.
- För oss och arrangören är det verkligen kul att vi även kan ha med lite lokala förare som är med och kör om SM-guld, säger Ekwall och fortsätter.
- I Super Car Lites har vi sen även internationella stjärnor så som Reinis Nitiss från Lettland.

Lettländaren får sällskap av flera duktiga förare så som Tomas Bryntesson som i år visade fin körning i den internationella Lites-serien. Patrik Sandell som kör Global Rallycross i USA kommer till Piteå. Det gör även svenska mästaren i Super Car, Kevin Eriksson. Med sig tar han lillebror Oliver Eriksson som körde hem Litesklassen i Global Rallycross i USA för någon månad sedan.
- Det kommer bli knall hårt i rallycrossen och jag är övertygad om att publiken kommer att bjudas på en riktig show under hela dagen, avslutar Jörgen Ekwall.

Rallycrossens tävling i Super Car Lites är också den första av fyra i RallyX On Ice, en serie som drivs under vintern av STCC.
- Intresset för vår vinterserie var stort redan i fjol, men i år är det verkligen på topp. Utöver de som fått de 15 ordinarie platserna i Piteå har vi förare som står i kö för att få vara med och köra, säger Jonas Lundin, vd STCC AB.

Se anmälningslistan till rally här.

Se anmälningslistan till rallycross här. 

PLANCH SM VECKAN2 -16 Webb

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor

 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten
 

 Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +46 (0) 8 626 33 00
Fax: +46 (0) 8 626 33 22
E-post: This is a mailto link