Hoppa till sidans innehåll

Femton långnabbare till Robertsfors

08 MAR 2018 12:03
Klassen Långnabb i isracing bara växer och växer. Till söndagens tävling i Sikeå hamn i Robertsfors är hela femton ekipage anmälda.
  • Skapad: 08 MAR 2018 12:03

Arrangemanget hos Robertsfors MS är det andra i årets svenskt mästerskap i isracing, och som vanligt ska två tävlingsheat avverkas. I premiären, för ett par veckor sedan i Åsele, blev det dubbelseger för PV-åkaren Håkan Johansson, Umeå. Då var snöröken tuff, och han kunde vinna båda heaten efter att ha tagit hand om starten.
– Tanken är att upprepa segrarna, men det är länge sedan vi var så otroligt många till start. Det är verkligen kul, säger Håkan.

Efter flera års uppehåll köpte han tillbaka sin PV och tog guld i Långnabb för två vintrar sedan. Förra året hade han motortrassel, och då segrade Niklas Mörtsell, Älvsbyn.
– Nu ska guldet hem till Umeå igen, menar Håkan.

Att det är hela femton anmälda i Långnabb, där spikarna i däcken får ha ett utstick på 23 mm, är helgens höjdpunkt.
– Det var ju flera som körde sönder i Åsele, så vi trodde det skulle bli färre hit till oss. Men de kommer, liksom några nya. Det känns verkligen jättebra, säger Britt-Marie Fherm i arrangörsstaben.

Bland de nya märks Benny Larsson, Lycksele, Roger Westin, Örnsköldsvik och Jari Pääkkölä, Finland. Kanske mer återvändare än ”nya”. Benny har till exempel guld sedan tiden i en Sierra Cosworth, men nu som veteran kommer han i en Porsche. Inte heller så konstigt, för så sent som förra året drev han Team Bennys i Porsche Carrera Cup och plockade hem segern för andra året i rad tack vare förare som Fredrik Larsson och Jocke Mangs.
– Men jag ska köra en standard-Porsche och bara för att det är kul. Egentligen har jag inte tid, men vill prova lite, säger Benny.

RM för klassen med rallydubb lockar tio till start. Där var Peter Bäck överlägsen förra året, och Boden-föraren har inlett den här säsongen lika enastående med två raka segrar. För några år sedan vann Tommy Jakobsson, Luleå, klassen och nu kommer han för att mäta sin Honda Civic mot Bäcks 940.

Juniorerna var lagom så de fyllde prispallen förra året. Till Robertsfors är sex anmälda, bland annat Simon Tiger och Benny Axberg som vann varsitt heat i premiären.
Tyvärr är det endast fyra anmälda i Kortnabb respektive crosskart Xtreme.
– Vi har de bästa förutsättningarna, med jättebra is som är drygt 60 cm och alldeles lagom med snö till finfina vallar. Så här bra har det nog aldrig känts inför en tävling förut, avslutar Britt-Marie Fherm i Robertsfors MS.


Topp tre inför Robertsfors (preliminärt)
Klass 1 Långnabb: 1) Håkan Johansson, Umeå AK, 50, 2) Kjell Persson, Umeå AK, 36, 3) Niklas Mörtsell, Älvsbyns MS, 27.

Klass 2 Kortnabb: 1) Tommy Carlström, NMS Boden, 27, 2) Martin Åberg, Arjeplogs SSF, 20, 3) Kenneth Sundström, Borlänge MK, 20.

Klass 3 JRM: 1) Benny Axberg, Åsele MS, 27 2) Madelene Axberg, Åsele MS, 18 3) Julia Lundqvist, Jokkmokks MS, 18.

Klass 4 Rallydubb: 1) Peter Bäck, NMS Boden, 50, 2) Joel Larsson, Lycksele MK och Tony Wåhlberg, Lycksele MK, 33.

Crosskart Xtreme: 1) Magnus Thituson, Torslanda MK, 30, 2) Ivar Nilssen, Umeå AK, 22, 3) Robert Cameron, Vännäs MK, 12.


Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +46086263300
E-post: This is a mailto link