Hoppa till sidans innehåll

Joel Eriksson jagar nya segrar i Formel 3-avgörandet

13 OKT 2017 08:02
Två segrar, en andraplats: den senaste deltävlingen för Formel 3-EM tillhörde Joel Eriksson. Nu väntar säsongsfinalen.
  • Uppdaterad: 13 OKT 2017 09:17

 

Efter dubbelsegern på österrikiska Red Bull Ring seglar den 19-årige BMW-junioren in i helgens säsongsfinal på Hockenheim på en rejäl framgångsvåg, när EM-medaljerna nu traditionsenligt ska fördelas i den tyska hösten.  
 
Eriksson levererade sin bästa F3-helg i karriären senast i Österrike, när han omvandlade två pole positions till två segrar efter att ha betvingat totalledande britten Lando Norris i två intensiva dueller.

Inför helgens final återfinns Eriksson som trea i mästerskapstabellen; mitt i en högdramatisk batalj om medaljerna. Titeln lär, om inget extremt oförutsett händer, landa i händerna på Norris - men i kampen om silvret spelar Eriksson en central roll.

Team Motopark-svensken ställs i silverstriden mot inte bara en, utan två förare från det italienska Prema-stallet - Formel 3-historiens mest framgångsrika team. Avståndet upp till andraplacerade Maximilian Günther (som tävlar på hemmaplan i helgen) skrivs till bara sex poäng, medan Erikssons nuvarande övertag på fyran Callum Ilott är 36. 

Med maximala 75 poäng kvar att slåss om i helgens tre finalrace är det med andra ord vidöppet - och Eriksson, som alltså kan sluta både tvåa, trea eller fyra i EM-tabellen, vet att han har ett prekärt läge på Hockenheim.
- Det är nu det ska avgöras, och jag ser fram emot den här kampen, säger Joel Eriksson. Mitt mål i år var ju att vinna titeln, vilket jag inte lyckats med, men nu är det fokus på silvret istället. Sex poäng är ingenting, så ur det perspektivet är det helt öppet. Avståndet ner till Callum är relativt stort, men allt kan hända och det räcker i princip att han har ett bra race och jag ett dåligt för att han ska vara ikapp. Prema har en stor fördel, och det är att de kan teamköra. Vi får se vad som händer, men jag är beredd på att det kan uppstå en del speciella situationer i helgen. 
 
Eriksson, Norris och Günther är de enda av förarna i EM-fältet som har vunnit fler än ett race under en och samma helg den här säsongen. Totalt har Eriksson inkasserat sex segrar så här långt under 2017; en på Silverstone (Storbritannien), en på Monza (Italien), en på gatorna i franska Pau, en i Budapest (Ungern) och alltså två senast i Österrike.

Siktet i finalen, föga förvånande, är ställt på fler.
- Jag hoppas förstås att vi ska vara med lika bra i helgen som vi var senast på Red Bull Ring, fortsätter Eriksson. Bilen kändes bra där. Jag vill definitivt vinna fler race innan säsongen är slut. Det, tillsammans med att ta över silvret i mästerskapet eller i sämsta fall försvara bronset, är målet den här helgen. Det blir inte lätt och pressen finns där, men så ska det vara i det här läget. Man måste kunna hantera det. Vi får se hur långt det räcker. Jag är i alla fall väldigt laddad!       

TV/livestream
Alla säsongens race streamas live på www.fiaf3europe.com/live och www.joelerikssonracing.com. Under dagarna direkt efter varje deltävling sänder dessutom Eurosport ett specialproducerat highlights-program. Loppen sänds inte på TV i Sverige, men visas alltså på streaminglänkarna ovan. 

Live timing
Officiell tidtagning finns tillgänglig i realtid på www.fiaf3europe.com/live för samtliga pass under hela säsongen. 


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor

 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten
 

 Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +46 (0) 8 626 33 00
E-post: This is a mailto link