Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sören Emmervall

Joel Eriksson till klassiskt stadsrace på hemmaplan för BMW

20 JUN 2018 15:40
Säsongens enda stadslopp, sommarens stora publikfest, på hemmaplan för BMW: helgens DTM-tävlingar på Norisring blir något alldeles extra.
  • Skapad: 20 JUN 2018 15:40

De snabba gatorna i Nürnberg står redo - och Joel Eriksson är laddad för en av årets största höjdpunkter.
- Norisring är en speciell tävling och banan är med där uppe i toppen bland mina absoluta favoriter, säger Joel Eriksson. Jag har kört där i Formel 3 de senaste två åren, men det här blir första gången i DTM - som förstås är det riktigt stora. Jag älskar stadsbanor och ser verkligen fram emot det här!  

Med sina blott 2,3 km är Norisring, temporärt uppbyggd på gatorna vid Dutzendteich-sjön i sydöstra Nürnberg, kalenderns kortaste bana. Varvet slingrar sig runt en gigantisk stenläktare som varje sommar fylls till bredden av tyska racingfans, med långt över 100 000 besökare förväntade till helgens evenemang.

Det faktum att banan består av endast fyra kurvor kan ibland ge intrycket av en relativt simpel layout; något som dock inte gör utmaningen mindre.

Förarna ska två gånger per varv ta ner farten från 250 km/h till runt 60 km/h för att navigera två tighta hårnålar, där båda bromszonerna dessutom kompliceras av målade, hala trafiklinjer och ojämn asfalt som är långt ifrån lika slät som på en permanent bana.   

Mittdelen av varvet bjuder också på det svårbemästrade så kallade Schöller-esset, en höger-vänster-kombination som tas i hög fart med millimeterprecision och där en ökänd betongvägg står redo att obönhörligen bestraffa minsta misstag i utgången.


De korta varvtiderna (DTM-rekordet lyder på 47.846 sekunder, satt av BMW:s Bruno Spengler 2017) innebär också att förarna under Norisring-helgen hinner avverka fler varv än på någon annan bana under säsongen, vilket ytterligare vässar nivån i vad som redan är ett av världens mest konkurrenskraftiga mästerskap.
- Det kommer att bli så fruktansvärt tight i helgen, förutspår Joel Eriksson. Är man en halv sekund för långsam i kvalet kommer man att vara sist, så små marginaler är det. Det finns inga utrymmen för misstag - man måste sätta sina varv till hundra procent om det ska räcka i toppen. Det kommer att handla om tusendelar, och det är sådant jag taggas av. Det blir nog väldigt utvecklande att närma sig den gränsen i ett så här tufft och rutinerat motstånd.

För att exemplifiera de extremt små marginaler som DTM-tävlingarna på Norisring kommit att förknippas med behöver man inte gå längre tillbaka i tiden än till i fjol. I det första av de två tidskvalen den helgen var skillnaden mellan pole position och andra plats fem tusendelar; i det andra skrevs samma avstånd till fyra tusendelar. 

15 bilar rymdes inom tre tiondelar av en sekund.

Helgens tävlingar är inte bara en stor höjdpunkt för DTM-depån överlag, utan särskilt för BMW. Nürnberg är beläget bara 15 mil från BMW:s huvudsäte i München, och Joel Eriksson - som vid 19 års ålder är den bayerska tillverkarens yngste fabriksförare - hoppas förstås kunna fortsätta på den inslagna väg som sett honom ta poäng vid samtliga tre föregående deltävlingar.
- Det här är en extra viktig tävling för oss, avslutar Eriksson. Vi gör naturligtvis allt vi kan i varje lopp oavsett vart vi tävlar, men det kommer vara mycket folk från fabriken på plats i helgen och självklart vill vi bjuda dem på ett bra resultat. Jag kommer att göra mitt yttersta, som vanligt, och det vore fantastiskt om det skulle räcka lite extra långt just här. 

BMW åtnjöt en minnesvärd helg på Norisring förra säsongen, när man slog till med pole position till båda den helgens race och dessutom vann båda loppen inför sin hemmapublik.

Joel Eriksson kommer att ratta sin BMW M4 DTM runt Norisring för första gången under den inledande fria träningen på fredag eftermiddag. Helgens två kval och race körs sedan på lördag och söndag.

Lördag 23 juni
Fri träning 2: 08.30-09.00
Kval 1: 10.20-10.40
Race 1: 13.30-14.30

Söndag 24 juni
Fri träning 3: 08.30-09.00
Kval 2: 11.10-11.30
Race 2: 13.30-14.30

Livestream:www.dtm.com/live


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor

 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten
 

 Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +46086263300
E-post: This is a mailto link