Hoppa till sidans innehåll
Foto: Tom Banks

Loeb segrare i Belgien – Kristoffersson fortsatt i topp

14 MAJ 2018 12:08
Tävlingshelgen i Belgien där den tredje deltävlingen av VM-serien i rallycross avgjordes blev en riktig fullträff för Peugot som hade två bilar på pallen. Snabbast av alla var Sébastien Loeb.
  • Uppdaterad: 14 MAJ 2018 12:09


Den niofaldige rallyvärldsmästaren i all ära, men frågan är om inte hans teamkollega, Timmy Hansen stod för helgens körningar. I semifinalen blev han i den tvära första svängen knuffad och efter en 360 var han långt bak i fältet.  När han sen hamnade samtidigt med Baumanis i alternativspåret var han sist i fältet.
- Jag viste att jag var tvungen att ta mig förbi tre bilar för att nå finalen och det på en bana där det är extremt svårt att köra om, kommenterade Timmy Hansen efter finalen.

För om körde han. Han flög förbi Baumanis, passerade Chicherit precis in i den trånga sektorn innan alternativspåret för att sen enklare smyga förbi Timurzyanov på insidan i en tight vänster. En körning som gav en finalplats i sista ledet. Något som Hansen förvaltade på bästa sett när han först höll sitt spår för att i kaoset som uppstod i första svängen kunde smita förbi på insidan och komma ut som andra bil bakom kollegan Sébastien Loeb. Eftre att Petter Solberg tagit alternativ spåret tidigt och fått köra fritt kunde inte Timmy Hansen håll emot riktigt när han och Loeb tog sitt alternativvarv, utan kom ut som tre bakom Solberg. En placering han sedan höll hela vägen i mål.
- En riktigt härlig känsla. Bilen har känts bra hela helgen och jag tycker att vi som team arbetar bättre och bättre för varje tävling som går och nu med en dubbel och att få ha Loeb högst upp på pallen, det betyder så mycket för oss som team, sa Timmy Hansen efter tävlingen.

För segrade Sébastien Loeb var det andra segern i rallycrossens VM-serie, senast var i Riga 2016.
- Det känns naturligtvis bra. Det är en lång tid sedan jag vann, men nu har vi börjat bra med två andraplatser och nu en seger så jag tycker att vi i teamet har lyckats. Det var tuffa förhållanden idag och i finalen så trodde jag länge att jag var tvåa bakom Mattias Ekström, men när han vek in i alternativspåret på sista varvet så kunde jag överaskande konstatera att jag vann, sa Sébastien Loeb.För regerande världsmästaren och totalledaren, Johan Kristoffersson blev det en femte plats i finalen. Det efter att Kristoffersson tappat sin pole position i starten där det var något våtare än övriga startspår och sen väntade en tuff första sväng. En sväng där Kristoffersson på insidan pressades mot muren för att tillslut gå upp på två hjul i ingången av kurvan. Det redde ut sig och Kristoffersson jagade sen under hela racet, men nådde inte riktigt fram. Men med en femte plats och de inkörda poängen under helgen behåller han ledningen i VM-serien.
- Vi hade tur som inte rullade, men när bilen smällde i marken igen kände jag att den tog skada och visste direkt att det skulle bli tufft att gå för seger. Jag försökte verkligen nå pallen, men det fanns inte en chans och istället så tappade jag till femte plats. Det här var inte den perfekta helgen, en hel del hård racing under riktigt, riktigt tuffa förhållanden, säger Kristoffersson som leder tabellen på 75 poäng före Sébstien Loeb på 66. Trea är Petter Solberg på 65 poäng.

Svensk seger blev det i EM-klassen som i Belgien körde sin andra deltävling. Där var det fjolårets Europamästare, Anton Marklund som körde hem segern i en tuff final där Marklund var hårt uppvaktad av fransmannen Cyril Raymond under stora delar av racet. Men Raymond fick i sin tur ge sig mot Lettländaren Reinis Nitiss som var tvåa i mål bakom Marklund.
- Den här segern vill jag verkligen tillägna teamet. De har gjort ett fantastiskt jobb och jag är så glad att de byggt en så här bra bil, som klarar av de hårda smällarna. Istället för att gå av, blir det bara krokigt. Det är tydligt att man kan vinna med en trasig framvagn, bara man aldrig ger upp, säger

I RX2 klassen som hade premiär i Belgien var William Nilsson bästa svensk med en fjärde plats i finalen.

Mer information om VM i rallycross finns på, www.fiaworldrallycross.com


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor

 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten
 

 Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +46 (0) 8 626 33 00
E-post: This is a mailto link