Hoppa till sidans innehåll

Lyckad kartingskola på höstlovet

06 NOV 2017 11:52
Vad finns det att göra på höstlovet? Maja Hallén Fellenius, 14 år från Stockholm, passade på att anordna kartingskola för tjejer i åldrarna 10-14 år.
  • Skapad: 06 NOV 2017 11:52

Bilsport är en av ytterst få idrotter där tjejer och killar tävlar mot varandra på samma villkor. Ändå är killarna kraftigt överrepresenterade. Ett av syftena med kartingskolan var att ändra på detta.

-Jag kom på idén efter att ha frågat lite vänner. Flera sa att man kanske inte vill sätta sig i en kart tillsammans med massa killar innan man kan testat. Man vill kunna lite mer innan man börjar tävla, säger Maja.

Det var på O’Learys Kista Event Center som det hela anordnades tillsammans med KAK och med stöd från Idrottslyftet genom Svensk Bilsport och en rad sponsorer. Maja har just avslutat en framgångsrik säsong med en sjätte plats i den nationella kartingserien RMC. Under tre förmiddagar instruerade hon 14 stycken tjejer mellan 10 och 14 år som fick lära sig grunderna i hur man på snabbaste sätt rattar en gokart runt en bana.

-Det roliga med motorsport är att först och främst farten, men också att tjejer kan tävla mot killar och spöa dom, säger Maja.

Deltagarna fick lära sig om racelinjer, kurvtagning och bromspunkter bland annat. Man tittade på olika omkörningstekniker och hur man kan planera ett lopp. Det kommer naturligtvis även bli en hel massa körning där du ska testa det du lärt dig. Som avslutning fick deltagarna utmana en pappa, brorsa eller killkompis under en rafflande time-attack. Flera av tjejerna gjorde sitt första kartingheat och förbättrade sina tider avsevärt under veckan.

-Nästa säsong ska jag börja tävla utomlands och det kommer hända mycket hela tiden. Men förhoppningsvis kommer vi att komma tillbaka, kanske när nästa säsong är slut, avslutar Maja.

 


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor

 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten
 

 Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +46 (0) 8 626 33 00
E-post: This is a mailto link