Hoppa till sidans innehåll

TÄTT OCH TUFFT


Intensivt, tätt, snabbt och ofta plåtkontakt. Rallycross är mycket publikvänligt och på de flesta banorna ser man hela banan från publikplats. Den perfekta arenasporten! 

 

Korta heat, med fem eller sex bilar i varje, där starten är viktig. Kanske det allra viktigaste, för banorna är max 1200 meter långa och förarna har bara tre eller fyra varv på sig innan målflagg.

Efter den asfalterade startrakan väntar lätt kuperad terräng där banan vindlar fram med omväxlande grus och asfalt som underlag. För att ge åskådarna ett extra spänningsmoment ska varje förare köra ett Joker Lap i varje heat. Det ger möjligheter till att köra in tid och komma före en motståndare. Det gör att spänningen håller i sig ända till målflagg.

 

Sverige är en mycket framstående nation i Rallycross, faktiskt bäst i världen! 2017 års Världsmästare heter Johan Kristoffersson och året innan var det Mattias Ekström (tvåa 2017). Då ska man veta att två f.d. Världsmästare i rally körde samma mästerskap. Petter Solberg och Sebastien Loeb var två storheter som var trea och fyra 2017.  

 

En av deltävlingarna i VM körs i Höljes i nordvästra Värmland. Då förvandlas den lilla byn med 150 invånare till en gigantisk campingplats med över 50 000 lyckliga rallycrossfans. En folkfest av gigantiska mått!

 

I Sverige kör vi både en SM-serie och DM-serier. Det finns 3 huvudklasser för att ge möjlighet för förarna att utveckla efterhand.

2150 (RM) är en relativt billig klass där förarens kvalitéer har mycket stor betydelse. Är man junior är det samma reglemente som 2150, men då har det SM-status och kallas JSM. 

Nästa steg uppåt är 2400, där motorerna är större och bilarna får byggas om rejält. Ett riktigt getingbo med många duktiga förare!

Högsta nivån bland "de nationella klasserna" är SuperNationella. Där finns de starkaste motorerna (+400 hk) och extrema sekventiella växellådor.

Alla klasserna har tvåhjulsdrift, vilket ger spektakulära race! För publiken betyder det underhållning på högsta nivå! 

 

Är du sugen på att börja med det roligaste som finns att köra, tveka inte att kontakta någon i Rallycrossutskottet eller kontaktmännen ute i distrikten. Är du på en tävling så kliv fram till en förare. De flesta är väldigt öppna och hjälper gärna till!

 

 

Uppdaterad: 11 JAN 2018 16:51 Skribent: MK

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor

 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten
 

 Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +46 (0) 8 626 33 00
E-post: This is a mailto link