Huvudpartners till Svensk Bilsport

Ny klass för kvartett när SM i Rallycross startar 10 maj

Den 10 maj körs årets första deltävlingen av SM i Rallycross på Tierp Arena. Med den kliver fyra förare in i en för dem ny klass, Jon Ny, Isac Torlamb, Oliver Stenvall och Linus Östlund kommer samtliga till start i Supernationella klassen.

43-årige Jon Ny, Lycksele MK – hemmahörande i Malå – debuterade inom rallycrossen ifjol. I år satsar han stort och deltar i två(!) klasser. Som redan nämnts i Supernationella, men fortsätter dessutom i 2150.
–Blir fullt upp men jag ska göra mitt bästa för att ro det hela i land, berättar Jon.

Som trots ”hög” ålder alltså gjorde debut i sporten 2023.
– Och det gav mersmak. Riktigt kul!

Bilen var en BMW M3, som behålls. I garaget har han numera även en supernationell BMW E30, införskaffad från Petter Norsa.

För att komma laddad till SM-premiären i Tierp körde Jon Supercup-premiären i Fjärås och nådde en sjundeplats i Supernationella klassen – alltså närmast utanför final (fyra i sin semi). I 2150 bjöds det 17:e plats bland 28 deltagare.
– Det får vara godkänt. Hemma har vi ju snö fortfarande, så provkörningarna har inskränkt sig till någon enstaka runda runt garaget.

Oliver Stenvall, tävlande för Skellefteå MS, slutade sjua i Norrlandsveckan i 2150-klassen ifjol – då i en Toyota Corolla. I år sitter han bakom ratten i en Ford Escort Mk3.
– Det är pappa Olas Supernationella bil som jag tagit över, förklarar Oliver.

I princip har Forden stått parkerad i malpåse sedan 2016. Inför säsongstarten har den renoverats och även försetts med ny motor. Treliters Fordsnurran är ersatt med en 16-ventils Volvomaskin.
– Planen är SM samt Norrlandsveckan och att etablera sig i den för mig nya klassen. Försöka hänga med så gott det går, avslutar Oliver.

JSM 2023 kunde sammanfattas i ett namn – Isac Torlamb. Tjustkillen stod helt enkelt i en klass för sig själv och knep ett överlägset guld.

Det där är numera historia och 20-åringen från Gamleby, tävlande för Tjust MK – gör i år en hårdsatsning på medalj i Supernationella.
– Ja, så är det. När man sitter där på startlinjen så är det ju vinna som gäller!

Segervapnet är den Subaru Impreza som Jim Jansson tog titeln med 2021. ”Såklart” med Volvomotor och drivlina.
– Den är riktigt skoj att köra. Ett härligt drag, bra bromsar och väghållning.

Isac har hunnit testa på Strängnäs Motorstadion, samt att köra första deltävlingen i Svenska Sprintserien i Vimmerby. Trea på lördagen samt seger dagen därpå är förstås ett facit som smakar mera.

För Linus Östlund blir det nya nappatag i Supernationella. Värmlänningen har legat en smula lågt senaste tiden men återkommer med full satsning i den BMW E30 som Timmy Enlund styrde till en bronsmedalj i fjolårets SM.

Linus karriär har omfattat Crosskart och Supercar Lites, dessutom ett antal inhopp i Supercar.
–Tog ett beslut att satsa på Supernationella och ser fram mot detta, säger Finnskogaföraren.

Förväntningar?
–Jag har så pass mycket erfarenhet i ryggen att det borde kunna gå riktigt bra.

Två av sex SM-deltävlingar på hemmaplan, Höljes, torde knappast vara till nackdel.

Se all action från årets SM i Rallycross på www.svenskbilsporttv.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterades den 02 maj 2024