Hoppa till sidans innehåll

Rally: Förtydligande och bakgrund till ändrade regler

22 JAN 2020 13:11
 • Skapad: 22 JAN 2020 13:11

Förtydligande och bakgrund till ändrade regler

Tävlingsregler Rally RY 5.0

Rallyutskottet har tillsammans med Tekniska kommittén under hösten beslutat om bl.a. ändringar av regeltext i RY 5.0 TÄVLINGSBESIKTNING/TEKNISKA KONTROLLER Ändringarna offentliggjordes i samband med publicering 2020-01-08

Information om detta genomfördes till de sportgrensansvariga rally (SGA) vid SGA-möte höst, november 2019.

 • Tillmötesgå myndigheten Transportstyrelsen som är en svensk statlig förvaltningsmyndighet, som sorterar under Infrastrukturdepartementet och har till huvuduppgift att svara för regelgivning, tillståndsprövning och tillsyn inom transportområdet.
 • En av anledningarna är att arrangörer behöver ta större ansvar då det kommer in synpunkter från medlemmar om höga kostnader eftersom homologeringsteknikerna måste rycka ut pga för få A-besiktningar i samband med tävlingar. Under förra året var det närmare 400 st enskilda A-bes av homologeringstekniker, vilket är kostnader för den tävlande!

 • Nu redan givna tillstånd kvarstår
 • SBF ser att antalet A-besiktningar blir färre i antal, vilket medför problem för utövarna men också för de tekniker som på annan tid får göra besiktningar för att hjälpa enskilda förare, som har lång väg till en A-besiktning.

 • För utövaren är det positivt ju fler tillfällen till A-besiktning som erbjuds, speciellt för de som tävlar sporadiskt.

 • Skillnaden mellan A- och B-besiktning är möjligheten att kontrollera bilen undertill, annars är det samma punkter som kontrolleras. En B-besiktning innebär mer administration för arrangören. Tidsåtgång borde vara i stort sett samma oavsett kategori.

 • A-besiktning skall alltid finnas tillgänglig med möjlighet att även genomföra B-besiktning om det underlättar arbetet med de bilar som redan har en A-besiktning med lång tid kvar till 8-månadersgränsen. Tex om A-besiktning måste ske på annan plats, längre bort.

 • Under året kommer försök med A-besiktning på serviceplatser (där bilarna är upplyfta på pallbockar som i VM) i samband med Rally SM att genomföras för att utvärderas inför nästa säsong.

 • Tillståndsgivaren (Distriktet) har ansvaret för eventuella dispenser.

 • Riktlinjer för dispenser, kommer att meddelas tillståndsgivarna.

E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg