Hoppa till sidans innehåll

370 000 kronor ska få hela Sverige att trampa

04 APR 2019 10:29
Trampbilar ska introducera fler till bilsporten och aktivera barn genom glädjefylld aktivitet. Hela Sverige trampar från Svenska Bilsportförbundet är ett av åtta projekt som nu beviljas stöd från Framåtfonden, ett initiativ från RF och Svenska Spel.
  • Skapad: 04 APR 2019 10:29

– Framåtfonden är en viktig möjliggörare där specialidrottsförbund får ekonomiskt stöd för att testa nya idéer för att få fler i rörelse över hela landet. Tillsammans kan vi bidra till ökad rörelseförståelse och att fler, oavsett ålder, hittar glädjen och gemenskapen i idrottsrörelsen, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Ett av förbunden som kommer erbjuda en ny verksamhet är Svenska Bilsportförbundet. Projektet Hela Sverige Trampar innebär att förbundet med hjälp av sina föreningar bjuder in personer i alla åldrar att köra trampbil på utvalda platser i Sverige – något som i förlängningen ska introducera fler till bilsportsvärlden.

– Genom att bjuda in personer till att köra trampbil tillgängliggör vi vår idrott för fler. Många aspekter av trampbilsåkande går dessutom att föra över till vanlig racing, som bland annat känslan för fart och vikten av att svänga rätt i kurvor. Vår förhoppning är att deltagarna ska tycka aktiviteten är kul men också att de intresserar sig för våra andra racingformer, säger Disa Glaser, utbildningsansvarig på Svenska Bilsportförbundet. 

Konceptet kommer att introduceras till utvalda lokala föreningar under våren 2019. Där kommer en bana med utmanande hinder och kurvor att byggas på en passande yta i närheten av lokalföreningen. Deltagare i alla åldrar får sedan fritt testa på aktiviteten.

Framåtfonden är ett initiativ från Svenska Spel och Riksidrottsförbundet som fördelar totalt 7 300 000 kronor per år. Gemensamt för alla projektidéer är att de länkar samman traditionell idrott med nya idéer och tillvägagångssätt, något som är en viktig aspekt enligt forskaren Daniel Berglind.

– En framgångsfaktor för att påverka folkhälsan positivt är att erbjuda fysisk aktivitet som inte bara innefattar de traditionella aktiviteterna vi har idag. Det gläder mig därför att många av projekten som blivit beviljade pengar har en intressant ingång som förhoppningsvis kan tilltala fler än de redan idag fysiskt aktiva, säger Daniel Berglind, PhD forskare Karolinska Institutet och jurymedlem i Framåtfonden.

 

Följande förbund får vid denna utbetalning dela på 3 260 000 kronor:

Svenska Budo & Kampsportsförbundet, MotoriQ,425 000 kronor

Vill öka barns förståelse för idrott med ett nytt, glädjefyllt koncept som fokuserar på rörelseförståelse.

Svenska Bilsportförbundet, Hela Sverige trampar, 370 000 kronor

Vill välkomna fler personer till bilsporten genom att arrangera tillfällen att testa trampbil.  

Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet, Pigg och glad, 430 000 kronor

Vill med tränarledda pass skapa en lekfull aktivitet som erbjuds för hela familjen, där alla kan vara med utifrån egna förutsättningar.

Svenska Simförbundet, Mer för fler, 285 000 kronor

Vill introducera ett nytt koncept som kombinerar fem olika simidrotter, något som ska bidra till en ökad rörelseförståelse och få deltagare att testa nya grenar.

Svenska Skidförbundet, Fritids på snö, 500 000 kronor

Vill med konceptet erbjuda aktiviteter där barn på olika sätt glider på snö och därmed inspireras till mer fysisk aktivitet.

Svenska Innebandy, Handboll och Ishockeyförbundet, Fitness-sport, 300 000 kronor

Vill förena fitness-konceptet med lagidrott och skapa en gemensam plats för nybörjare över 12 år.

Svenska Fotbollförbundet, Fotboll fitness, 500 000 kronor

Vill få fler målgrupper i rörelse genom att erbjuda tränarledda pass utan fokus på prestation eller resultat.

Svenska Ishockeyförbundet, Pay & Play, 450 000 kronor

Vill organisera rekreationsishockey och skapa tillfällen för spontanaktivitet på isen.

 

För mer information, kontakta:

Johan Söderkvist, PR, Svenska Spel 
070-24 53 116, This is a mailto link

Om Framåtfonden

Framåtfonden ger varje år en möjlighet för samtliga specialidrottsförbund att söka medel för att testa idéer kring nya former av fysisk aktivitet, för att få fler i rörelse och skapa rörelseförståelse för fler. Specialidrottsförbund som beviljats medel ur Framåtfonden denna gång är Svenska Budo & Kampsportsförbundet, Svenska Bilsportförbundet, Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet, Svenska Simförbundet, Svenska Skidförbundet, Svenska Innebandyförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet. Mer info finns på https://om.svenskaspel.se/sponsring/framat-for-fler-i-rorelse/

 


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

 Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten

Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info