Hoppa till sidans innehåll

Bilsporten prioriterad i SM-veckan

19 OKT 2021 13:03
Riksidrottsförbundet och Sveriges Television har beslutat att erbjuda Västerås värdskapet för SM-veckan sommar 2024. 
  • Uppdaterad: 19 OKT 2021 13:03

Det är första gången Västerås är värdstad för SM-veckan. Och från 2024 kommer bilsporten vara en prioriterad sport med krav på kommande städer att tillhandahålla en tävlingsarena för ett SM i rallysprint.

– För oss i bilsporten är det verkligen ett steg i rätt riktning när vi nu blir en prioriterad sport i SM-vecka och ett bevis tycker jag på att vi gjort rätt saker under de år vi varit med sedan 2013, säger Jörgen Ekwall, marknadschef på Svensk Bilsport och fortsätter.
– Vi har har under alla år haft en bra dialog med RF och SVT för att utveckla konceptet runt livesänd bilsport under SM-veckan. Dessutom har vi kunniga och engagerade föreningar vilket gör att vi nu är en prioriterad sport i SM-veckan.

SM-veckan genomförs varje år på olika orter i Sverige – vinter respektive sommar – och är öppen för Riksidrottsförbundets medlemmar, 71 specialidrottsförbund, vilka representerar minst 210 olika idrotter. Det är första gången som SM-veckan genomförs i Västerås. Och första gången SM-veckan sommar ska genomföras med nytt koncept för värdstäder.

– Med de nya förutsättningarna kan fler städer som till exempel Västerås få möjlighet arrangera SM-veckan. Västerås har ett mycket fördelaktigt läge och är en utpräglad idrottsstad med fantastiska idrottsarenor och evenemangsområden, vilket matchar SM-veckans koncept perfekt, säger Per Bergljung, evenemangsansvarig för SM-veckan på Riksidrottsförbundet.

– Västerås är en stad som byggd för att kunna arrangera en kompakt och bra SM-vecka. I Rocklundaområdet finns en imponerande uppsättning idrottsanläggningar. Det finns också goda möjligheter att bygga upp en provisorisk multiarena inne i centrum, för att ta idrotten till publiken. Och från centrum är det gångavstånd ner till Mälaren och hamnområdet, där förutsättningarna för vattensporterna är goda, säger Ulf Nilsson, SVT:s projektledare för SM-veckan.

Idrotter som är intresserade att vara med på SM-veckan ansöker via sitt specialidrottsförbund om att delta och utifrån det underlaget beslutar RF och SVT tillsammans med värdstaden vilka idrotter som kommer utgöra programmet för SM-veckan. Deltagande idrotter presenteras cirka ett år innan genomförande.

Exakt datum för SM-veckan i Västerås är inte beslutat ännu.

FAKTA:
Från 2024 gäller för värdstäder att de ska uppfylla kraven om ett centralt evenemangsområde på en central publik plats samt ett evenemangsområde innehållande en multisportarena för inomhusidrotter.

Dessutom ska en värdstad uppfylla minst två av fyra krav som listas nedan:
1. En citybana (för rullskidor, cykel med flera) i anslutning till centralt evenemangsområde.
2. En simarena för sim-SM.
3. En friidrottsarena för lag-SM i friidrott.
4. En tävlingsarena för ett SM i rallysprint

 


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg