Hoppa till sidans innehåll

Brittisk seger i Rally Sweden

16 FEB 2020 16:48
Det blev Britten Elfyn Evans i Toyota som tog segern i årets Rally Sweden. Evans och kartläsaren Scott Martin tog ledningen redan på fredagen och höll den hela vägen in i mål. Det är Evans andra seger i WRC och hans första i Toyota.
  • Skapad: 16 FEB 2020 16:48

Det blev Britten Elfyn Evans i Toyota som tog segern i årets Rally Sweden. Evans och kartläsaren Scott Martin tog ledningen redan på fredagen och höll den hela vägen in i mål. Det är Evans andra seger i WRC och hans första i Toyota.

– Ett stort tack till alla! Teamet gjorde det enkelt för mig. Det är ett bra resultat i tuffa förhållanden, jag är glad, säger Evans efter målet på sista sträckan.

Tvåa i tävlingen blev världsmästaren Ott Tänka från Estland i Hyundai, och trea efter en fantastisk avslutning på den sista sträckan blev 19-årige Kalle Rovanperä i Toyota i blott sin andra tävling i WRC.

Bästa svensk i Rally Sweden blev tvåfaldiga rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson som svarade för en riktigt bra tid på den avslutande sträckan, där han var tia totalt. Kristoffersson slutade trea i WRC3-klassen och var femma totalt bland R5-bilarna.

– Vi var ödmjuka i starten av rallyt och var kanske lite passiva. På lördagen höjde vi tempot och tog mer risker. Vi gjorde en urladdning på sträckan idag för att bli bästa svensk. Det är en otroligt bra känsla, summerar Kristoffersson.

18-åriga landslagsföraren Oliver Solberg, som gjorde sitt första Rally Sweden, kom in till söndagen som trea i WRC3 bara en sekund före Kristoffersson. Men på avslutande sträckan körde Oliver punktering och tappade nästan två minuter.

– Det gick inte så bra på slutet med punkteringen, det var synd. Men sett över hela helgen har det vart bra och vi har vart bland de snabbaste. Jag måste vara nöjd med det, säger Oliver.

Pontus Tidemand står på pallen i sin comeback till WRC2 efter en säsong i WRC-klassen, Tidemand slutar på en tredjeplats i WRC2 med sin Skoda Fabia.

– Det har vart kul, lite som ett sprintrally med den korta sträckningen som blev. Det har gått undan och vart häftigt. Klassen är tight och vi är nöjda att vara trea i WRC2, säger Tidemand efter målgång.

I Junior-VM blev det svensk seger för tredje året i rad genom Tom Kristensson Motorsport, som tar sin andra raka seger i Rally Sweden. Pontus Lönnström Motorsport och Stefan Gustavsson gjorde debut i Junior-VM i helgen och körde punktering på första sträckan, men kom tillbaka starkt och tog två sträcksegrar under tävlingen.

– Jag har svårt att finna ord, säger Tom. Vi pangade till med en kanontid redan på första sträckan och har kunnat hålla tempot och göra jobbet. Jag är lyckligaste människan på jorden just nu!

Snabbaste tvåhjulsdrivna bil i tävlingen blev Dennis Rådström och Johan Johansson, de tävlar i en likadan bil som i Junior-VM med kör inte om mästerskapspoäng. Detta är Dennis och Johans andra seger i tävlingen efter att även ha vunnit 2018.

– Vi smög igång tävlingen enligt plan för att inte göra några misstag. Vi har fått fram en trygg och snabb bil ihop med teamet och kunnat pusha på de fantastiska hårda vägarna, avslutar Dennis.


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

LeverantörspartnerVIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

esenstudio-logo-orange WEBB.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png


Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.png
sensor300x480.jpg