Hoppa till sidans innehåll

DTM till Sverige sommaren 2020

19 SEP 2019 14:06
Scandinavian Raceway kommer att återvända till det internationella rampljuset genom ett historiskt avtal som tar den spektakulära racingserien DTM till Sverige för första gången någonsin sommaren 2020.
  • Skapad: 19 SEP 2019 14:06

Anderstorp Racing Club (ARC) har kommit överens med DTM-promotorn ITR om att arrangera en deltävling på Scandinavian Raceway, som på 1970-talet stod värd för sex VM-lopp i Formel 1, den 12-14 juni nästa år. Den småländska banan kommer därmed att genomföra såväl sitt som landets första internationella bilracingevenemang sedan FIA World Touring Car Championship (WTCC) gästade anläggningen i juli 2007.

- Vi är otroligt stolta över att få vara med och ta ett mästerskap som DTM till Sverige och den svenska motorpubliken, säger Carry Mårtensson, ordförande Anderstorp Racing Club. Det här är en fantastisk möjlighet som vi har jobbat hårt i månader för att förverkliga. Vi ser mycket fram emot att, tillsammans med DTM, arrangera årets racinghändelse i Sverige här hos oss på den världsberömda mossen i Anderstorp den 12-14 juni 2020.

DTM, Deutsche Tourenwagen Masters, är ett av världens största mästerskap för touring car-bilar. Serien har sina rötter i Tyskland och är väl förankrad i den tyska motorindustrin, men har på senare år positionerats på en alltmer internationell arena. Förutom deltävlingar i Tyskland har mästerskapet expanderat till länder som Italien, Storbritannien, Belgien och Japan – en expansion som alltså nu fortsätter med en historisk deltävling i Sverige och Anderstorp.

Förre Formel 1-stjärnan Gerhard Berger är idag chef för DTM-organisationen och ser fram emot besöket i Småland.

- Jag är mycket glad att DTM kommer att tävla i Sverige för första gången, säger Berger. Det är ett spännande tillägg till vår kalender och jag är övertygad om att den svenska motorpubliken kommer uppskatta att se de här bilarna på hemmaplan. Jag har också några fina personliga minnen från Anderstorp: jag körde en Schnitzer BMW 635 CSi där på 80-talet. Det är verkligen en fantastisk bana. 

Sedan starten 1984 har DTM utvecklats till en av världens idag absolut snabbaste och mest konkurrenskraftiga racingserier. Tidigare i år arrangerades mästerskapets 500:e race. Svenske Mattias Ekström tävlade i DTM mellan 2001-2018 och vann titeln två gånger (2004 och 2007).  

Under 2019 återfinns Audi, BMW och Aston Martin i startfältet, försedda med högteknologiska bilar och turbomatade motorer på över 600 hästkrafter. Tyske Audi-föraren René Rast är klar mästare med en deltävling kvar att köra (på Hockenheim 4-6 oktober). 

21-årige Joel Eriksson från skånska Tomelilla är för närvarande ensam svensk i DTM och har hittills i år kört hem två pallplatser. Eriksson, som tävlar för BMW, blev under 2018 den näst yngste genom tiderna att vinna ett DTM-race när han var först över mållinjen i italienska Misano.     

- Det känns nästan overkligt att DTM kommer till Sverige, säger Joel Eriksson. Det är helt fantastiskt. För mig har det alltid varit en dröm att få tävla på hemmaplan inför vänner, fans och familj. Det här är verkligen en stor dag för svensk motorsport. Grattis till Anderstorp och Scandinavian Raceway som har lyckats med något väldigt speciellt. 

Biljetter till DTM-tävlingen på Scandinavian Raceway den 12-14 juni 2020 kommer att släppas på www.dtm.com den 4 oktober


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg


Officiellpartner/Grenpartner

HK_logo_black_background.pngFolksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartner

Samarbeten


Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

genomramen.png