Hoppa till sidans innehåll

Gott om svenska chanser i VM-skogen

13 FEB 2019 15:23
Det blir hans åttonde start i den svenska VM-deltävlingen Rally Sweden och 28-årige värmländske hemmahoppet Pontus Tidemand är laddad inför den klassiska vinterutmaningen. Och han får sällskap av flera svenskar.
  • Skapad: 13 FEB 2019 15:23

På snötäckta vägar kommer flera svenskar att ta sig an utmaningen, Rally Sweden.  För Pontus Tidemand blir det åter ett rally i en Ford. Han sitter äntligen i en drömbil och med de trogna rallyfansens support är han redo att kämpa för ett bra resultat.  

- Det här är helt klart tävlingen man längtar till hela året och det är en barndomsdröm som går i uppfyllelse varje gång jag ställer mig på startlinjen. Jag kommer dit med en riktigt bra känsla i ryggen, jag börjar bli samspelt med bilen och känner mig redan hemma i teamet. Sen att jag får möjligheten att göra det här i den häftigaste bilen jag någonsin kört, med vetskapen att den fantastiska hemmapubliken är med mig och hejar, det gör det till något extra speciellt i år, berättar Pontus, som är uppväxt bara drygt en timme från rallybasen i Torsby i Värmland.  

I WRC2 återfinns flera svenskar. Patrik Flodin är tillbaka efter åtta års frånvaro från Rally Sweden. Rallytalangen som har ett förflutet som proffsförare i ett ryskt stall har under vintern placerat sig som tvåa i de två första SM-tävlingarna som körts. 23 ekipage är anmälda i WRC2-klassen, bland annat fd WRC-åkaren Mads Østberg, talangen Kalle Rovenperä, fjolårsvinnaren Takamoto Katsuka och Eivind Brynildsen. Därtill har vi namn som Henning Solberg, Emil Lindros, Jari Huttunen, Johan Kristoffersson och Ole-Christian Veiby. Alla riktigt snabba förare.
– Det är verkligen många tunga segerkandidater i klassen i år. Så det är svårt att veta var vi står oss i konkurrensen innan det hela drar igång, säger Patrik Flodin.

Den som varit snäppet snabbare i år framför Flodin är Johan Kristoffersson. Efter segrar i Romjulrally, Bergslagsrallyt, SM-sprinten och därtill inofficiellt snabbast utom tävlan i Finnskogsvalsen, så kommer Kristoffersson till VM-rallyt som obesegrad.
− Det hade ju varit trevligt att få behålla den sviten även över den här veckan, säger Johan med ett skratt, väl medveten om att konkurrensen är av en helt annan kaliber den här gången, säger Johan Kristoffersson.

Att gå från endagstävlingar till ett mastodontevenemang över fyra dagar innebär också en annan typ av utmaning.
− Det tror jag bara är till min fördel. När vi har kört två dagar har jag procentuellt sett ökat på min erfarenhet mer än de andra har gjort, säger Kristoffersson.

Med i fältet finns även juniorvärldsmästaren från i fjol, Emil Bergkvist.
– Det känns som att jag har bra förutsättningar med en bra bil, teamet och min kartläsare Patrik Barth. Det är också många sträckor som vi kört tidigare, så det känns som vi har bra koll på tävlingen.

Emil har tidigare tävlat i WRC2-mästerskapet i en annat bilmärke, och hade två tuffa säsonger med mycket strul och tekniska problem. Nu är han tillbaka i en fyrhjuldriven bil, och hoppas kunna ta med sig erfarenheterna från de tuffa åren.
– Det jag känner mig trygg i är att jag åkt två säsonger i denna typen av bil innan. Men det kommer bli en utmaning att hoppa rakt in i en ny bil. Men jag har gjort alla förberedelser jag kan med ett test inför tävlingen och vart nere i fabriken i Polen för att bekanta mig med bilen, fortsätter Emil.

Och med Rally Sweden startar även jakten på ett JVM-guld för paret Rådström Johansson. I årets mästerskap tävlar förutom Dennis Rådström och Johan Johansson, även landsmannen och fjolårstvåan i Junior-EM, Tom Kristensson från Skåne. Dessutom ställer Europamästaren Martins Sesk från Lettland upp i Junior-VM, och Dennis ser fram mot att möta hårt motstånd.
– Vi har höjt tempot mycket inför säsongen och utvecklas enormt. Vi kommer vara snabbare än i fjol, men det är VM vi kör med världens bästa förare och kartläsare. Så det kommer bli en tuff uppgift, men vi ser fram mot det, avslutar Dennis.

Junior-VM i rally, Junior WRC, avgörs över fem deltävlingar där alla deltagare tävlar i identiska Ford Fiesta R2T från det Polska Fordstallet M-Sport. 

Rally Sweden 2019 startar på torsdag den 14 februari och avgörs över 19 sträckor med målgång på söndag. Tävlingen utgår från Torsby i Värmland och avgörs delvis i Norge.

Mer information på , www.rallysweden.com

 

 

 


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten

Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link