Hoppa till sidans innehåll

Helsvensk VM-pall i Frankrike

01 SEP 2019 19:05
Det blev en blågul helg i Frankrike där hela VM-pallen bestod av svenska förare och där Robin Larsson säkrade EM-guldet.
  • Skapad: 01 SEP 2019 19:05

Efter att samtliga kvalheat var körda var det svenskt i topp genom Timmy Hansen. Hansen som satte fjärde rundans snabbaste tid gick med det upp i topp som kvaletta och med det sexton viktiga poäng i kampen om VM-medaljerna. 

- Jag behövde verkligen ett rent race och det var första gången jag kom ut först i fältet. Vi har varit snabba i alla heat och gjort snabba varvtider, men nu fick vi till starten så stort tack till teamet som hittat rätt där. Bilen känns riktigt bra, sa Timmy Hansen efter sista kvalheatet.

Timmy Hansen som gick ut med Andreas Bakkerud bredvid sig i sin semifinal fick ge sig mot norrmannen som var snabbare i semifinalen.
- Jag tror att han hade fräschare däck där och vi kunde inte riktigt matcha honom där. Men det blev bättre i finalen, sa Timmy Handen efter tävlingen.

Och så var det, sett med svenska ögon. Finalens polepar var Niclas Grönholm och Andreas Bakkerud, men in i den tuffa första svängen blev det lite väl tufft mellan de båda.
- Jag tappade ratten när Niclas kom in fort från yttern och vi gick vänster istället för höger, summerade Bakkerud efter finalen.

Det öppnade upp för Timmy Hansen som kunde knipa ledningen och därifrån sen bara dryga ut.
- Att köra här i Frankrike känns nästan som en hemmabana och att få leda finalen och kunna ta in det med alla fans som hejar, det känns underbart. Det var tufft här idag och jag fick fightas hårt för den här segern och det känns såklart bra, men jag tror det är det som kommer krävas i de två racen som är kvar. Det skiljer bara två poäng på tre förare, så det som behövs är helt enkelt två perfekta tävlingar i slutet av säsongen, sa Timmy Hansen efter segern.Timmy och Kevin Hansen är har nu 158 poäng var bakom ledande Andreas Bakkerud på 160 poäng. Men det tappade Kevin Hansen greppet om VM-ledningen.
- Det här har nog varit min tuffaste helg där jag hamnade längst ut i lottningen igen och här är det tufft på den här banan. Och starterna har inte fungerat perfekt och det blir det inte lättare av så jag har varit fast mycket i trafik i helgen. Vi hade bra fart, men kunde inte riktigt kunde utnyttja det. Så det var en lättnad att komma till semi där allt kan hända och jag höll i och tog mig till final där jag var smart i kurva ett och kom ut fyra och kunde sen ligga på. Jag kunde inte riktigt hänga med Timmy och Anton men tog mig till en tredjeplats, det känns häftigt, sa Kevin Hansen efter presskonferensen.Mellan bröderna klämde Anton Marklund in sig. Marklund som även han visat snabba varvtider under helgen men som inte heller fått till det i heaten under lördagen fick ett bra Q3 som gjorde att han efter Q4 tog sig till semifinalen.
- Farten räckte till en tredjeplats i semin, sen vet jag inte vad som hände till finalen för då var den grymt snabb. Jag vet inte riktigt vad som hände i starten där vi kom ut som tvåa från sista led och sen hade jag bra fart hela tiden och ville in i jokern tidigare men vi hade inte riktigt lucka för det, men är nöjd med att vara tvåa här idag, sa Anton Marklund efter sin andraplats i Frankrike.

Två tävlingar återstår av VM. Lettland 14-15 september och avslutande tävlingen i Sydafrika första helgen i december.I EM kunde Robin Larsson säkra EM-guldet efter det att Thomas Bryntesson efter att en hård första sväng i hans semifinal tvingade honom och två andra bilar att bryta efter att loppet rödflaggast. Det öppnade upp för Larsson som då behövde plocka åtta poäng för att ta hem guldet. Det gjorde han genom med råge genom att vinna sin semifinal och sen även finalen.
- Det var skönt. Varit en lite motig sistadag här idag, men har ändå kunnat knyta ihop det här tillslut. Det har varit en grym säsong i EM med fyra segrar av fem. Det har bara rullat på. Bilen och teamet har fungerat perfekt så helt underbart, sa Robin Larsson efter EM-guldet.

Guld kan det även bli till Oliver Eriksson som leder med 21 poäng före Jesse Kallio i den internationella RX2-serien. Serien som avslutas första helgen i december då rallycrosscirkusen gästar Sydafrika.
- Det var tufft race idag och det var tiondelar som avgjorde i slutet och jag kom in tvåa över mållinjen idag, men det ser bra ut inför Sydafrika. Det är ett tag till Sydafrika, men jag förbereder mig så bra jag kan och har även RallyX Nordic att köra där jag också leder så focus är först där, summerade Oliver Eriksson efter tävlingen.


Mer information på, https://www.fiaworldrallycross.com/


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg Officiellpartner/Grenpartner

HK_logo_black_background.png

Leverantörspartner

Folksam_logga

Samarbeten
VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

Tillsammanslogga -21.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

genomramen.png