Hoppa till sidans innehåll

Kristoffersson drygar ut VM-ledningen

31 AUG 2020 09:04
Världsmästaren från 2017 och 2018, Johan Kristoffersson drygade ut sin ledning av årets VM-serie efter en helg i Finland. Efter fyra körda tävlingar är han ensam i topp av tabellen, endast nio poäng från full pott.
  • Skapad: 31 AUG 2020 09:04Kouvola i Finland fick åter stå som värd för VM-serien i rallycross. Senast var 2014. Sedan dess har Finland inte haft någon tävling med på VM-kalendern. Men med en pandemi och ett omkullkastat tävlingsschema plus hårt engagerade människor runt den finska rallycrossen så hamnade Kouvola åter i VM-kalender. Något som gladde många av förarna som håller den kuperade och tekniskt krävande banan som en av det bästa och roligaste att tävla på. Och den blev inte lättare att bemästra under söndagen då regnet gjort banan svårkörd på ett riktigt lerigt underlag.

Men först var det en lördag på slicks. Och lördagen blev en dag som Johan Kristoffersson dominerade totalt. Seger i kvalkörningen. Seger i sin semifinal och därefter avslutade Kristoffersson dagen med att till synes enkelt köra ifrån konkurrenterna i finalen och knipa säsongens andra finalseger.
- Jag har hela tiden sagt att det gäller att vara jämn i årets serie och det hade jag i bakhuvudet i finalen också idag, sa Kristoffersson efter första dagen där han hela dagen genomförde perfekta starter.

- När det sitter så sitter det. Jag tränade mycket starter under åren -17 och -18 och jag skulle säga att de är lika bra nu som de var i slutet av 2018, förklarade Kristoffersson.

Timmy Hansen var trea i mål bakom utropstecknet, finländaren Juha Rytkönen, som i sin VM-premiär var tvåa. Närmast jagande bakom Kristoffersson i VM-tabellen, Mattias Ekström, fick bryta i semifinalen efter tekniska problem.

Precis som i premiären i Höljes kördes det i Finland en dubbeltävling. Söndagen bjöd på regn och helt andra förutsättningar. Det såg länge ut att bli som under lördagen när Johan Kristoffersson vann Q1. Men sen fick Kristoffersson tekniska problem med bilen då motorn inte varvade ordentligt och han tappade Q2 där hemmaföraren, Niclas Grönholm var snabbast. Därefter var det åter Kristoffersson i topp. Såväl i Q3 som i sin semifinal.

Finalen blev en blöt, tuff och lerig tillställning. Johan Kristoffersson var visserligen snabbast av startplattan och såg ut att ha kopplat greppet. Men Niclas Grönholm kunde passera Kristoffersson på insidan av första kurvan.
- Jag kom inte genom första kurvan som jag hade hoppats på, konstaterade Johan Kristofersson efter målgång.


Bak i fältet fick Anton Marklund, som redan haft en tekniskt strulig helg med motorbyte åter tekniska problem. Andreas Bakkerud som kom in i finalen som reserv när Rytkönen inte kom till start, fick problem med vindrutetorkarna och hade nära nog noll sikt när han fick Timmy Hansen framför sig. Ryssen Timur Timerzyanov valde att försöka hänga på trion framför med Grönholm, Ekström och Kristoffersson. Ryssen tog sen jokern på andra varvet och kunde med det hinna ut före Timmy Hansen.

Kristoffersson som under hela varv två var nära Grönholm valde sen att ta jokern på varv tre för skydda sig mot Timerzyanov som närmade sig trion bakifrån. Kristoffersson var sen direkt ikapp Niclas Grönholm och Mattias Ekström som båda hade sin joker kvar till sista varvet, ett varv där det var riktigt tight när bilarna stundtals låg som ett tåg med stötfångare mot stötfångare och där allt skulle komma att avgöras i de sista kurvorna när Grönholm och Ekström gick in för att göra sina jokervarv.

- Men jokern är så kort här att det är svårt att göra något. Jag visste att jag var tvungen att göra två bra kurvor på utsidan, men det var så mycket skit på rutan att jag inte fick till svängarna, säger Kristoffersson som in i målsvängen gick på attack för att om möjligt nå en andraplats men där tappade Kristoffersson bakändan och fick en toksladd och Timur Timerzyanov smet förbi och knep tredje platsen. Johan Kristoffersson missade pallen för första gången den här säsongen.

- Nio poäng från full pott efter fyra deltävlingar. Det kan man inte vara missnöjd med, avslutar VM-ledaren Johan Kristoffersson.

Johan Kristoffersson leder nu VM-serien på 111 poäng. Tvåa är Mattias Ekström på 94, Ekström som inte planerar att köra hela VM-serien. Trea är Niclas Grönholm på 76 poäng.
Nästa tävling är i Lettland helgen 19-20 september och även den blir en dubbeltävling.

Mer information om VM i rallycross finns på https://www.fiaworldrallycross.com/

 

 

 


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg