Hoppa till sidans innehåll

Snart intar bilsporten SM-veckan i Sundsvall

16 JUN 2015 08:30
Mitt i den svenska sommaren är det åter dags för det som blivit en idrottstradition, SM-veckan. I år gästar sommarveckan Sundsvall. Och den som är sugen på att uppleva bilsport live kan boka in ett besök i staden under vecka 27 redan nu.
  • Skapad: 16 JUN 2015 08:30

Nytt för i år är att Driftingen gör sitt intåg i SM-veckan när de finns med under backtävlingen som kommer köras upp på vägen mot Södra Berget under tisdagen. Där blir det även blir första gången som det kommer att tävlas i tre klasser med snabba Crosskarts. Backtävlingen körs på tisdagen med start 09:00 och finaler från ca 17:00. Men redan under måndagens eftermiddag inleder Driftingen med träning och kval.
- Det är verkligen kul att vi får in en ny gren i SM-veckan. Och även kul att Crosskarten passar på att visa upp sig med backtävling. Vi körde det i Borås under förra årets tävling och då med lyckat resultat. Och vi ser även att Crosskarten växer som gren, senast på tävlingen i Höljes som hade både NEZ och SM-status så var det nytt deltagarrekord, säger Jörgen Ekwall, projektledare för SM-veckan på Svensk Bilsport.

Den femte juli körs rallysprinten med både kval och final direktsänt av SVT, dels i play och dels i huvudkanal. Rallyt kommer att köra en sträcka med start på asfalt, och sedan kommer det vara grus resterande delen. Sträckan mäter 1,7km och kommer att köras i två kval och två finalheat för dem som kvalar in.
- Ja och  start, mål och service  kommer att vara förlagt till travbaneområdet. Det kommer bli kompakt tävling som vi hoppas kunna tilltala både publik, tv och förare, säger Henrik Hedström arrangör av rallysprinten.


Dragracing inf sm vecka -15

SHRA-Sundsvall arrangerar den 3-5e juli en av landets största Dragracing tävlingar på Sundsvall Raceway. Tävlingen ingår i serien EDRS, European Drag Racing Series som är den största dragracing serien i Europa. Under helgen har klubben valt att köra en direktavgörande SM tävling för klassen Stock/Superstock som avgörs i SM-veckan.
- Totalt i tävlingen deltar ca 150 - 200 bilar och motorcyklar i ca 16 stycken olika klasser. Vi kör tävlingen på fredagen ca kl.10.00  - 20.00 med kvalificeringskörningar för att justera in fordonen med så snabb tid som möjligt för att få en så bra placering i elimineringsstegen som möjligt. Lördagen startar vi vid ca kl. 9.00 med fortsatta kvalkörningar fram till 20.00 för alla klasser utom SM klassen Stock/Superstock, de påbörjar under dagen sin eliminering/finaler och innan dagens slut så korar vi en Svensk Mästare i klassen Stock/Superstock, säger Tommy Edström, arrangör av Dragracingen.

De övriga klasserna kör sin eliminering/finaler på söndagen från ca 9.30 - 16.00.
Om det skulle bli regnväder på lördagen så elimineringen för S/SS inte går att slutföra, så har arrangören söndagen som en reservdag för dessa SM finaler!

Lars "Bersen" Björklund från Söderhamn vann med sin Chevrolet Camaro 1968, SM i S/SS 2014. Han fick mersmak på detta och vill inte släppa greppet om denna titel, det finns dock många aspiranter som sneglar på att få stå högst upp på prispallen denna helg.
- Det lovar snabba och fräna uppvisningar av dessa förare och sina vackra fordon, avslutar Edström.

Under hela SM-veckan sänder SVT både live på SVT-Play och i huvudkanal samt gör reportage för efterhandssändningar. För mer information, se SVT.se när tävlingarna närmar sig.Skribent: Sören Emmervall

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten

Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link