Hoppa till sidans innehåll
Foto: Micke Fransson

Sundahl drygade ut sin ledning i Porsche Carrera Cup

21 SEP 2020 07:42
Det var många som kunde åka hem från Scandinavian Raceway i Anderstorp som vinnare efter årets fjärde deltävling i mästerskapet. Lukas Sundahl var definitivt en utav dem.
  • Skapad: 21 SEP 2020 07:42

Trots att han inte riktigt hittade rätt med inställningarna på sin Porsche 911 GT3 Cup var han en toppförare i alla tre race. Enda segern han missade var i lördagens inledande race där han blev tvåa bakom Hugo Andersson, som valde slicks när alla andra gick ut på regndäck. Det var en chansning som gick hem.

– Ett bra facit med en extremt dålig bil, tyckte Sundahl som brottades med understyrning.

Ändå utökade han sin ledning i tabellen från 25 till 51 poäng.

– Det var bra och det är bara att fortsätta i den här stilen och försöka på samma sätt i kommande deltävling på Mantorp Park om två veckor.

I sina nio senaste starter har Lukas Sundahl inte varit sämre än två i något race på Scandinavian Raceway.

– Sviten höll, men i dag var det nära. Jag kunde stått där nere i gruset, sa han och syftade givetvis på den påkörning Hampus Ericsson gjorde sig skyldig till på ett av de sista varven i det avslutande racet.

– Det var en rejäl smäll, intygade Sundahl och visade tydligt vad han tyckte om Ericssons omkörningsförsök.

Ericsson, som övertygade i fredagens kval, hade pole position i det tredje och sista racet. Men Sundahl gjorde en bättre start och var snabbast in i den första kurvan. Efter det följde Ericsson Sundahl som en skugga. Ända till den andra kurvan på ett av de sista varven. 

– Vi hade en hyfsad fight hela racet och sedan fick jag en bra utgång ur första kurvan. När vi närmade oss kurva två stängde han dörren och jag missbedömde bromspunkten och körde in i honom. Det var mitt fel helt enkelt. Jag får skylla mig själv och är samtidigt glad att Lukas kom i mål och vann racet, säger Ericsson uppriktigt. 

Trots att Ericssons helg rent placeringsmässigt (11-6-6) inte blev vad han hoppades på efter ett starkt kval var tävlingen i Småland ändå ett fall framåt för honom.

– Det verkar som om vi hittat racefarten den här helgen och det är riktigt kul.

Första segern för Hugo

En annan som klev fram – och som fick med sig fina placeringar dessutom – var Hugo Andersson. Efter en ganska trög start på säsongen nådde han femte plats i det sista racet på Gelleråsen Arena i mitten på augusti. I Småland slog han till rejält.

I fredagens race blev han till slut tvåa efter en bestraffning av Pontus Fredricsson och när lördagsmorgonen bjöd på fuktig bana valde Hugo, i samråd med sin förarcoach Philip Morin, att chansa på slicks. Det var han ensam om.

Efter en mindre lyckad inledning på racet – var ett tag nere på tionde plats – vände det uppåt för Andersson i samma takt som banan torkade upp. Med en minut kvar av racet tog han sig om ledande Lukas Sundahl och kunde rulla i mål som vinnare. Segern var hans första i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

– Vi har som sagt haft en trög start på mästerskapet, men nu börjar vi komma igång, sa Andersson som med en femteplats i det avslutande heatet klättrade hela vägen till tredje plats i tabellen.

Tappade på Sundahl

Upp till Pontus Fredricsson har Andersson fortfarande en bit, men han tog in ganska mycket i Anderstorp. Fredricsson själv hade hoppats kunna ta in på ledande Lukas Sundahl, men med placeringsfacit 6-4-4 tappade han i stället.

Det blev inte Fredricssons helg i Anderstorp. Först blev han bestraffad och tappade från andra till sjätte plats i det första heatet och sedan fick han det inte alls att stämma på regndäck i race två.

Avslutningen blev inte mycket bättre. Han blev fyra igen.

– Jag gjorde så gott jag kunde i det sista heatet, men fick norrmannen i sidan och då ställde sig ratten snett. Och efter det var det väldigt svårkört, konstaterade Fredricsson, som självklart inte var nöjd med helgen.

– Poängmässigt börjar det bli mycket upp till Sundahl, men vi får kämpa på och göra vårt bästa i de tävlingar som återstår. 

Hauger imponerade

Gästföraren, unge formebilstalangen Dennis Hauger, imponerade stort i sin första tävling i bil med tak över huvudet. Norrmannen slutade trea i alla tre racen – och var dessutom trea i båda kvalomgångarna.

– Jag tycker att vi byggt upp farten genom hela helgen och hade pace för ett ännu bättre resultat, men som gästförare vill man inte riskera att ställa till det för någon av de ordinarie förarna i mästerskapet. Jag har haft en kul helg, är tacksam för att jag fick chansen och tar med mig den här positiva upplevelsen, sa Hauger.

Tog revansch

Edvin Hellsten, som tog sin första pallplats senast i Karlskoga, fick det inte alls att stämma inledningsvis på Scandinavian Raceway. Efter en blygsam tiondeplats i det första heatet åkte han av och bröt det andra. Då såg det nattsvart ut i Nova Racing, men det unga gänget från Göteborg repade mod och avslutade i stil. Hellsten blev tvåa i den 30 minuter långa avslutningen.

Mer information på, www.carreracup.se


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg