Hoppa till sidans innehåll

Sverige dominerade i Norge

16 JUN 2019 18:03
Det blev blågula segrar i alla klasser under rallycrosshelgen i norska Hell. Och Anton Marklund tog sin och teamets första VM-seger i karriären. Men Timmy Hansen håller fortsatt grepp om VM-ledningen.
  • Uppdaterad: 16 JUN 2019 18:03

Hell bjöd upp till riktigt fint väder och en varm lördag och även en varm söndag. Till en början. För när det väl var dags för final i EM och VM:s semifinaler öppnade sig himlens portar och ett hällregn föll och omkullkastade alla tidigare inställningar på bilar.

Alla tre svenskar tog sig till semifinal och alla tre hamnade i samma. Där fick Timmy Hansen i pole position inte till starten helt och gick från pole till sista plats när fältet tog sig an kurva två. En försiktigare körning på det våta än normalt gjorde att bilarna som tagit jokern närmade sig, men för Timmy Hansens del hjälpte det inte när lillebror Kevin kom farandes ur jokern.
En kort men intensiv brödrakamp genom kurvan där Kevin var den som gick segrande ur striden gjorde att Timmy Hansen missade finalen.
- Det var tight och jag kunde kanske ha satt lite hårdare press i kurvan efter, men jag hade Bakkerud bakom mig och mästerskapet är viktigare, konstaterade Timmy Hansen efter tävlingen. Timmy Hansen som fortsatt är i topp i VM-tabellen.
- Det var lite upp och ner för både mig och andra och det var bra för mig. Det hände egentligen inte så mycket i tabellen, avslutade Timmy Hansen.Två svenskar i finalen med Kevin Hansen och Anton Marklund. Marklund valde jokern och efter en stökig första sväng med fight hela vägen var det holländaren Kevin Abbring som var först före Kevin Hansen och Niclas Grönholm. Medan Liam Doran tog täten genom jokervarvet och direkt fick en knuffande Anton Marklund i baken. När sen Abbring tog jokern klättrade Doran och Marklund och jagade mot ledande Kevin Hansen och Niclas Grönholm. När dessa tog jokern passerade båda, men tekniska problem för Doran gjorde att Marklund, Hansen och Grönholm kunde smita förbi och köra mot VM-pallen. Med det säkrade Anton Marklund sin och teamets första VM-seger.

- Teamet har gjort ett sånt grymt jobb med att få ordning på bilen när regnet kom. Jag jublade för det var vad vi behövde och att sen få en perfekt bil var hur bra som helst. Jag kände att jag precis som i semifinalen var snabbare än Doran, men kom inte om. Vi har varit snabba hela helgen, men inte fått riktig utdelning. Nu var det synd för honom att han fick tekniska problem, men när jag passerat honom i finalen var det mer en cruising hem mot mål. Vi var redan ifatt Kevin och Niclas som hade jokern kvar på sista varvet. En helt obeskrivlig känsla just nu, sa Anton Marklund efter segern.

Kevin Hansen var tvåa i mål, men dömdes efter tävlingen för att ha gått lite för hårt åt Niclas Grönholm och de bytte efter beslutet plats. Marklund etta, Grönholm tvåa och Kevin Hansen trea.
Med resultatet efter helgen är det fortsatt Timmy Hansen som leder före Kevin Hansen och trots en mindre lyckad helg är Andreas Bakkerud fortsatt trea.I EM fortsatte Robin Larsson på den inslagna vägen från Silverston där EM-serien hade premiär och där Robin Larsson vann. Det blev repris i Hell.
- Inget kul kan jag säga att köra dessa bilar i regn, men det gick vägen och riktigt skönt att få en ny seger i serien, sa Robin Larsson efter målgång där han vann före Jean-Baptiste Dubourg och Thomas Bryntesson. Och så ser tabellen ut efter tre tävlingar fast där är Bryntesson före Dubourg. Men det är Larsson i topp inför tredje deltävlingen i Höljes.Även i RX2 var det blågult i topp. Där gjorde Oliver Eriksson som han brukar göra den här säsongen. Han körde klart snabbast och säkrade en ny seger.
- Fyra segrar av fyra möjliga så jag kan inte klaga. Men det har avrit en tuff vecka och motståndet är tufft och snabbt. Men det har verkligen varit en bra start på säsongen. Nu väntar Höljes och det ser jag verkligen fram emot. Så vi får hoppas vi kan behålla formen där, sa Oliver Eriksson efter dagens seger.

Mer information finns på, www.fiaworldrallycross.com


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg Officiellpartner/Grenpartner

HK_logo_black_background.png

Leverantörspartner

Folksam_logga

Samarbeten
VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

Tillsammanslogga -21.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

genomramen.png