Hoppa till sidans innehåll

VM-vinnaren Kristoffersson avslutade som vinnare

26 NOV 2018 08:46
När den tolfte och sista deltävlingen i helgen avslutade VM-serien i rallycross var det åter redan klare världsmästaren Johan Kristoffersson som fick kliva högst upp på pallen när han körde hem årets elfte seger, av tolv möjliga.
  • Uppdaterad: 26 NOV 2018 08:46

Elva segrar av tolv möjliga. Nio av dem i rad. Johan Kristoffersson har varit i en helt egen division under årets VM-serie i rallycrossen. Ändå började helgen i Sydafrika inte så som det brukar När kvalomgång ett summerades under lördagen hade Kristoffersson sista tid av de bilar som kommit iväg från griden. Efter en, som alltid, hård fight i första sväng där Timo Scheider tog sig förbi Kristoffersson gjorde sedan Arvikasonen en snygg omkörning i det efterföljande kurvpartiet, men under kommande varv fick han tekniskt problem med bilen och snurrade av och fick sedan ta det lugnare för att ta bilen i mål.

Med väl fungerande bil igen så körde värmlänningen hem resterade kvalheat under helgen. Han var snabbast i sin semifinal och säkrade i finalen sin elfte seger av årets VM. Totalt vinner Johan Kristoffersson VM före landsmannen Mattias Ekström med nästan 100 poäng. Kristoffersson slutade på 341 och Ekström på 248. Johan Kristoffersson skulle kunna stryka tre tävlingar och ändå stå kvar som VM-segrare. En förkrossande dominans.
– Det är känslosamt. Och nu har även VM-guldet hunnit sjunka in lite. Det har varit en fantastisk säsong. Jag måste tacka ett fantastiskt team. Den här segern betyder mycket för mig, sa Johan Kristoffersson efter gårdagens seger.

Trea i mål var Sébastien Loeb. Trea i VM-tabellen blev Ekströms stallkamrat Andreas Bakkerud.

Även i RX2-klassen blev det svensk seger när Oliver Eriksson i semifinalen säkrade årets serieseger. För VM i rallycross är nästa tävling premiären 2019 på den nya banan i Abu Dhabi. Vilka som kommer till start då är mer skrivet i stjärnorna. Svenska teamet Olsberg MSE har annonserat att det inte blir någon VM-satsning nästa år. Likaså har fabriksteamet Peugeot valt att kliva av och efter tävlingen i Sydafrika kommunicerade Mattias Ekström på sociala medier att han gjort sitt sista lopp som ”full-timer” i VM och att han ”kommer att sakna striderna på banan”.

Hur det än blir med det så är årets världsmästare svensk. Johan Kristoffersson vinner VM för andra året i rad. Något som givit eko in i övriga Sportsverige. Johan Kristoffersson är nominerad till Årets manlige idrottare på Idrottsgalan den 21 januari samt att han är en av sexton kandidater att vinna ”folkets pris” Radiosportens prestigefyllda pris, Jerringpriset.Mer information om VM i rallycross finns på, www.fiaworldrallycross.com

 


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten

Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link