Hoppa till sidans innehåll

Andreas Bäckman får elitidrottsstipendium

07 OKT 2020 11:30
Racingföraren Andreas Bäckman som tillvardags tävlar i TCR- Europe har som en av 60 idrottare tilldelats Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium.
  • Skapad: 07 OKT 2020 11:30


- Riktigt kul. Det var verkligen inget jag förväntat mig, säger Andreas Bäckman som i dagarna är på väg till Spanien för att köra den fjärde av sex deltävlingar i racingserien TCR- Europe.

Nästan 400 ansökningar från 50 olika specialidrottsförbund skickades i år in till Riksidrottsförbundets avdelning för elitidrottsstöd. På listan av de 60 stipendiaterna återfinns bland annat skidskytten Mona Brorsson som har OS-medaljer. Likaså Karolin Ohlsson som har VM-guld i orientering. Från bilsporten lyckade Andreas Bäckman ta sig in på listan. Något som förbundskapten Pier Steffansson ser som mycket positivt.

- Kul för Andreas och riktigt roligt att vi i bilsporten med honom finns med bland de sextio stipendiaterna som får Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium i form av pengar och utvecklingsstöd. Det visar att Andreas arbete i TCR-Europe har givit resultat. Det är många framgångsrika namn med på listan så det är verkligen en prestation att komma med som en av stipendiaterna, säger Pier Steffansson, Svensk Bilsports förbundskapten.

Utmaningarna för många idrottare är större än någonsin, precis som för föreningar och förbund. Förutom de ekonomiska svårigheter som coronapandemin medför brottas de aktiva även med frågor som rör inställda och flyttade tävlingar och läger, osäkerhet kring kval och ranking, oro kring sponsorer och andra intäkter samt annat som begränsas av rådande restriktioner.

– Vår förhoppning är att elitidrottsstipendiet ska stötta de aktiva, så att de orkar att utvecklas in i den förhoppningsvis ljusare framtiden. Karriärerna för både studier och idrott är längre nu än tidigare. Något som är positivt, då många av de bästa satsar och presterar på topp i många år, säger Liselotte Ohlson, avdelningschef för elitidrottsstöd, Riksidrottsförbundet.

Utöver det ekonomiska stöd på 50 000 kronor vardera som stipendiet medför erbjuds även de aktiva stöd från avdelningen Elitidrottstöd på Riksidrottsförbundet inom bland annat idrottspsykologi och idrottsmedicin. Både det ekonomiska och det operativa stödet är ofta avgörande för elitidrottarens utveckling och prestation.
Pengar och stöd som kommer väl till användning för den studerande Andreas Bäckman som nu genomför femte året på Luleå universitet där han utbildar sig till ingenjör med inriktning teknisk design.

- Ser man på bilsporten och kostnader för att köra så kanske inte summan ser så stor ut, men för mig personligen som student och som inte har något annat jobb så blir det ett bra tillskott och dessutom ingår det en del andra delar i stipendiet som jag tror att jag kommer ha nytta av längre fram. Det känns riktigt kul att vara en av de 60 som får det här stipendiet, avslutar Andreas Bäckman.

Här finns listan med alla stipendiater. 

 


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg