Hoppa till sidans innehåll

Back-SM gästar pigg 80-åring

19 AUG 2016 08:04
Backtävlingen Röforsloppet är en svensk motorklassiker. I år körs tävlingen för åttionde gången. Ett jubileum som firas rejält i Arboga. Och SM-tävlingen väntas locka mer än bara den motorintresserade publiken.
  • Skapad: 19 AUG 2016 08:04

 När klassiska Röforsloppet fyller 80 år så blir det inte bara en vanlig backtävling. Hela staden Arboga känns inblandade i eventet och arrangerande SMK Arboga har fullt upp.
- Allt sker på ideell basis. Vi är nog 90-100 personer engagerade, allt från ta hand om parkeringen, entrén, banfunktionärer, servering… det finns att göra, säger Håkan Persson, tävlingsledare från arrangörsklubben SMK Arboga.

Runt sjuttio ekipage i bilklasserna och trettio i motorcykelklasserna väntas delta. En av dessa är rallylegendaren Stig Blomqvist. Blomqvist som genom åren haft en hel del fighter i backen, ofta mot konkurrenten Per Eklund.

Tävlingen ingår i år i back-SM-serien för bilar. SM-tävlingarna körs i tre olika klasser, 1, 2 och 3 där rallycrossbilar och rallybilar delas in efter ett särskilt reglemente.
I Röforsbacken kommer även Riksmästerskap och Tjej Riksmästerskap att köras. Det kommer även köras race med klassiska bilar och det blir uppvisningskörning med historiska bilar.

För den som vill se mer historiska bilar finns den möjligheten. Att kliva in på Stora torget i Arboga den 20 och 21 augusti blir som att göra en tidsresa med bil. När en av Sveriges mest anrika biltävlingar jubilerar vill arrangörerna bjuda på något extra. Bugatti, Mercedes och kanske en A-Ford Racer kan glida in på Stora torget i Arboga.
- Vi kommer visa upp ett femtontal klassiska bilar som representerar olika tidsepoker i Röforsbacken, säger Bo Lindeman, ansvarig för utställningen.

Att vara ett viktigt evenemang i Arboga säger inte lite, staden är sällsynt evenemangstät för sin storlek. Kanalens Dag, Norsylingen, Arboga Meet, Medeltidsdagarna, Jäderbruksdagarna är bara några axplock i den rika paljetten. Alla bidrar de till att sätta Arboga på kartan. Men inget annat evenemang har gjort det lika troget som Röforsloppet, som i år 80-årsjubilerar.
- Arbogaborna är väldigt stolta över sina historiska traditioner. Röforsloppet är ett av våra viktiga evenemang, säger kommunens näringslivschef Göran Dahlén.

När loppet var som störst, för ungefär 15 år sedan, kunde banan inramas av en 10 000-hövdad publik. De senaste åren har publikskarorna inte varit lika stora, något Håkan Persson hoppas på ändring i år.
- Det borde kunna komma runt fem eller sex tusen tycker jag. Det är en riktigt bra fartupplevelse man får vara med om. Det kommer bli intensivt, säger Persson.

Röforsbacken, cirka 10 minuter från Arboga, bjuder förarna en utmaning.
- Det är bara grus i backen och den är tekniskt ganska krävande att köra. Det finns några roliga böjar och chikaner som du behöver vara skicklig för att ta dig  igenom med fart, avslutar Håkan Persson.

 

 


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten

Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link