Hoppa till sidans innehåll

Bilsporten finns med när SM-veckan vänder tillbaka till Borås

31 MAR 2017 12:00
När SM-veckan sommaren 2017 skall avgöras blir det åter Borås som står som värd för det stora idrottsäventyret.
  • Skapad: 31 MAR 2017 12:00

Borås var centralort sommaren 2014 och var snabba på att söka nytt värdskap. Synergieffekterna av att så närliggande ha arrangerat en SM-vecka är många. Så även för de sporter som är med och deltar i SM-veckan.

Totalt finns 50 idrotter med i programmet, vilket är rekord, med bland annat flera för SM-veckan nya inslag som simhopp, skateboard och fridykning.
- För varje SM-vecka tillkommer det fler idrotter som vill vara med. Det är kul för evenemanget och besökarna att det alltid finns nya tävlingar att visa upp. Vi slår återigen rekord för antalet idrotter på en SM-vecka och med flera nya idrotters intåg så kan vi verkligen visa upp den bredd som svensk idrott erbjuder, säger Annika Nykvist, projektledare för SM-veckan på Riksidrottsförbundet.

Bilsporten kommer vara och tävla om SM-medaljer i två sportgrenar, Backe och Radiostyrdbilsport. Exakt vilka dagar tävlingarna kommer att köras är ännu inte klart.
- Nej, just nu sitter Ulf Nilsson på SVT och planerar med oss förbund när och hur olika tävlingar kan passa i schemat, säger Jörgen Ekwall, Svensk Bilsports projektledare för SM-veckan.

Men några saker är redan planerat. I Radiostyrd bilsport tittar man på att köra den tvåhjulsdriven elklassen utomhus med banan i de centrala delarna av Borås.
- Det stämmer. Vi vill komma nära city och det folk som rör sig där under SM-veckan för att kunna visa upp sporten mer. Sen tittar gänget inom Radiostyrd bilsport på ett nytt tävlingsupplägg som kommer bli spännande både för förare och den publik som finns på plats, säger Ekwall.

Redan 2014 kördes det om SM-medaljerna i backen vid Himlabacken. Då med crosskartar och rallycrossbilar. I år kommer det även att finnas med rallybilar, såväl tvåhjulsdrivna som fyrhjulsdrivna.
- Ja, i sommar flyttar rallybilarna in i backtävlingen. Vi har under tidigare SM-veckor kört rallysprint både på vinter- och sommarveckorna och det var vår planering till en början även i sommar. Men efter att ha arbetat hårt med frågan sedan i höstas tvingas vi tyvärr konstatera att vi inte har någon arrangörsförening som vill ta uppdraget att genomföra en SM-tävling i rallysprint den här sommaren. För att kunna erbjuda rallyåkarna ett alternativ väljer vi därför att plocka in rally i backtävlingen, avslutar Jörgen Ekwall.

SM-veckan är ett samarrangemang mellan SVT, Riksidrottsförbundet och de medverkande specialidrottsförbunden. Tävlingarna sänds live och i reportageform på SVT:s olika plattformar och har genom åren haft ett stigande publikt intresse. SM-veckan i Borås sommaren 2017 är från fredagen den 30 juni till fredagen den 7 juli. 

Här är idrotterna för SM-veckan 2017:
Backe MC (solo och sidvagn)
Backe rally/rallycross
Backe crosskart
Bangolf
Basket (3x3)
Beachvattenpolo
Boule (precisionsskytte)
Bowling
Boxning
Brottning
Casting
Cricket (T20)
Cykel
Discgolf
Dragkamp
Flaggfotboll
Friidrott, lag-SM
Friidrott, löpning 100 km
Fridykning
Frisbee allround
Gång
Handigolf
HEMA (Historical European Martial Arts)
Jetski
Kanotpolo
Kvinnlig artistisk gymnastik
Motocross sprint
Orienteringsskytte
Radiostyrd bilsport
Rodd (sprint)
Roller derby
Rugby (7s)
Rullskidor
Rullstolstennis
Segling (trissjolle)
Simhopp
Simning
Skateboard
Skyttesport (Olympisk skeet)
Styrkelyft (klassiskt)
Superenduro
Tennis (lag)
Trampolin
Triathlon
Truppgymnastik
Tyngdlyftning
Ultimate frisbee
Wakeboard
Vattenskidor
Öppet vatten

Obs. Med reservation för ändringar.


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor
 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten

Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link