Hoppa till sidans innehåll

Dags att börja förbereda ett utmanande tävlingsår 2021

18 NOV 2020 09:36
Tiden går snabbt mot jul och starten på nästa säsong ligger inte långt borta. En säsong som väl alla trodde skulle återgå till någon form av ”normalläge” efter ett stympat 2020.
  • Uppdaterad: 18 NOV 2020 09:41

I stället för gradvis färre restriktioner signalerade myndigheterna i veckan som gick tvärtom ännu fler regleringar. Så vi får nog alla dessvärre ställa in oss på att i alla fall första halvåret 2021 kommer vara i högsta grad ”onormalt”.

Men vi får inte låta oss knäckas av alla motigheter. Det kommer ett liv efter Corona-pandemin, så det gäller att vi gemensamt tar oss igenom ännu en tid av besvärligheter så bra det överhuvudtaget går och samtidigt förbereda oss för en offensiv nystart av svensk bilsport. Som inte tar fasta på det som varit utan på den nya omvärld men också de nya möjligheter vi då kommer att möta.

Corona-pandemin ställer också till det i vårt interna liv. Många möten och sammankomster har fått ställas in, i någon mån har det kompenserats med digitala möten men som aldrig kan bli detsamma som att träffas fysiskt och utbyta tankar och erfarenheter. Till exempel fick vi i helgen som gick ställa in ett den årliga distriktsordförandekonferensen och även fått skjuta den sedvanliga sportgrenskonferensen framåt i tiden.

Utöver svårigheten att träffas fysiskt är utmaningarna i styrelsearbetet att parera kortsiktiga och bitvis akuta frågor samtidigt som vi måste försöka tänka framåt och göra rätt från början. Något vi vill göra tillsammans med alla goda krafter inom och utom SBF som vill föra svensk bilsport framåt.

Styrelsen jobbar just nu intensivt med ett antal viktiga frågor inför den kommande säsongen:

  • Tvister som ska lösas upp. Vi försöker lösa upp så många av de knutar och låsningar som tyvärr finns på olika håll så snart om möjligt. Ett viktigt steg är att vi kommit fram till en överenskommelse om namnet Svensk Bilsport, där SBF nu förvärvat rätten även till bolagsnamnet efter en uppgörelse med ägarna Gert Blomquist och Lena Lindberg. Vi tackar Gert och Lena för ett konstruktivt samarbete med svensk bilsports bästa för ögonen. Inom kort byter nu förbundets servicebolag MSAB också namn till Svensk Bilsport AB.

    Genom att vi även säkrat domänen www.svenskbilsport.se kontrollerar vi därmed varumärket och samtliga kännetecken fullt ut och kan gå vidare i vårt varumärkesarbete, som kommer visa sig under kommande år med bla en helt ny hemsida och digital plattform. Vi kommer inom kort att återkomma till denna spännande och viktiga satsning.

  • Projekt supportermedlemskap. Det här är en mycket viktigt, strategisk satsning där vi har målsättningen att bredda svensk bilsport och även släppa in supporters och allmänt motorintresserade i vår gemenskap. Vilket i sin tur ska skapa möjligheter för klubbar, arrangörer och partners att kommunicera med en helt ny publik och t ex bjuda in dem till tävlingar och olika aktiviteter för att prova på olika typer av bilsport. Till projektet supportermedlemskap kommer vi också koppla en utökad och förnyad mediasatsning. Vi siktar på att presentera ett färdigt supporterkoncept på kommande års förbundsstämma i april 2021.

  • Dialog med organisationer utanför SBF. En dialog med flera aktörer utanför SBF är nu inledd, framförallt när det gäller enklare bilsport med lägre trösklar för dem som vill tävla i en måttligare omfattning. Vi hoppas landa några samarbeten inför 2021 och ber även här att få återkomma när dessa är klara.

  • Projekt elektrifiering av ”svensk bilsport”. Ännu en helt avgörande strategisk fråga som vi måste ta tag i ur alla synvinklar, från vilka bilar vi ska köra med i framtiden på såväl bredd- som elitnivå till hur frågor som tävlingsformat, infrastruktur, säkerhet mm ska lösas. Här har vi nu startat upp en separat expertutredning som leds av den erfarna bilsportprofilen Lars Edvall. Även här siktar vi på ett grundläggande arbete ska kunna presenteras på förbundsstämman i april nästa år.

  • Svenska Rallyt 2021. Möjligheterna att genomföra rallyt 2021 är en akut fråga både utifrån den pågående pandemin där vi också måste ta hänsyn till den svåra ekonomiska situationen rallyt hamnade i efter årets snöfattiga och stympade tävling. Ett besked om rallyt 2021 kommer inom de närmsta veckorna, samtidigt som tittar på rallyts lokalisering i framtiden.

Ovanstående är ett urval av viktiga frågor som styrelsen arbetar med just nu. Vår ambition är att driva styrelsearbetet genom att lyssna av och ta intryck av de många och oftast väldigt olika uppfattningar som finns ute i bilsportsrörelsen. Sen måste alltid tyckande kombineras med en helhetssyn, ekonomiska överväganden samt vilka konsekvenser olika beslut får i ett kort och långt perspektiv.

I takt med att beslut tas kommer vi att kommunicera ut dem via mail och vår hemsida, som nu alltså både kan nås via www.sbf.se och www.svenskbilsport.se. Vi uppmanar alla medlemmar att regelmässigt besöka hemsidan som vilket vi nämnt kommer att genomgång många uppdateringar och förändringar framöver och bli det självklara navet för all information kring svensk bilsport framöver.

Vi lever som sagt var i besvärliga tider men inriktar oss på framtiden och att återstarta svensk bilsport på alla nivåer och inom alla grenar så snabbt det överhuvudtaget är möjligt. Vi kan bara uppmana alla medlemmar, föreningar och förtroendevalda att hålla ut, förbereda sig för bättre tider och framförallt kraftsamla och hålla ihop.
 
Bästa bilsport-hälsningar

Magnus Berthling

Ordförande, Svenska Bilsportförbundet

Skribent: Sören Emmervall
E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg