Hoppa till sidans innehåll

Dragracingguld till Sverige när EM avgjordes i England

12 SEP 2016 12:11
Europamästerskapet i dragracing avslutades i helgen på Santa Pod i England. De svenska förarna höll sig som alltid långt framme och säkrade flera mästerskapsmedaljer. Två av ädlaste valör.
  • Uppdaterad: 12 SEP 2016 12:23

 Michael Gullqvist körde hem segern i Pro Modefied och Jimmy Åhlund gjorde detsamma i Pro Stock.

Michael Gullqvist kom till England som serieledare, men med en tuff tävling i ryggen från Tierp där han i kvartsfinalen körde sönder bilen och sen inte hann få den klar till semifinalen. Men på Santa Pod gick allt mer som det brukar för Gullqvist och teamet och han kunde säkra sitt sjätte EM-guld.
- Det känns fantastiskt. Vi segrade även förra året men det var riktigt tight i år. Vi gick in i helgen med en liten ledning och fick inte göra några misstag vilket vi inte gjorde och kunde kröna helgen med en seger i finalen, säger Michael Gullqvist.

Avgörandet för Gullqvist kom i semifinalen mot Bruno Bader, Schweiz. Den som segrade där skulle vinna serien.
- Det var riktigt nervpressande men vi gjorde inga misstag. Vi körde bra hela dagen och det var en stor press som släppte när vi vann semifinalen, avslutar Gullqvist.Även i klassen Pro Stock blev det svensk seger. Faktum är att hela pallen var blågul. Men högst upp klev Jimmy Åhlund som med årets seger tog sitt tionde EM-guld.
- Målet var att ta det tionde guldet. Det har varit tufft och hårt, men nu står vi som segrare och det känns fantastiskt, säger Jimmy Åhlund.

I Top Methanol Dragster blev Jonny Lagg från Boxholm utslagen i kvartsfinalen av Dennis Habermann, Tyskland, men hade tillräckligt stort försprång i EM tabellen för att säkra mästartiteln oavsett. Finalen på Santa Pod blev en uppgörelse mellan de två bröderna Habermann. Först över mållinjen i finalen Dennis Habermann. I EM tabellen är det Timo Habermann som tar silver och Dennis brons.

I snabbaste klassen Top Fuel Dragster blev upplösningen på EM striden rafflande, efter att ledande Anita Mäkelä slogs ut i semifinalen av Duncan Micallef från Malta. Det såg för en stund ut som om tabelltvåan Stig Neergaard skulle vinna mästerskapet, men hans motståndare i semifinalen Micke Kågered, Linköping vann loppet på en snabbare tid. Kågered, som hade bronsplatsen säkrad och ingen chans på EM silver eller guld, avgjorde i och med vinsten över Neergaard att EM titeln i år hamnar hos finska Anita Mäkelä. Hon kör sin 16:e säsong i klassen var mycket glad över sin första EM seger. Kågered som vann EM 2014 och 2015 slutar i år på en tredje plats. Tävlingen på Santa Pod vanns av Micke Kågered.

I Top Methanol Funny Car avgjordes mästerskapet på Tierp Arena under den näst sista deltävlingen. Johnny Oksa, Finland vinner sin första EM titel före landsmannen Ari Pietilä. Leif Andreasson, Stockholm bäste svensk och han slutar på en tredje plats.

FIA EUROPEAN DRAG RACING CHAMPIONSHIP 2016
Medaljörer

PRO MODIFIED
1. Michael Gullqvist, Hässleby Stockholm
2. Mats Eriksson, Borlänge
3. Bruno Bader, Schweiz

PRO STOCK
1. Jimmy Ålund, Norrköping
2. Bengt Ljungdahl, Stockholm
3. Magnus Petersson, Nässjö


TOP FUEL DRAGSTER
1. Anita Mäkelä, Finland
2. Stig Neergaard, Danmark
3. Mikael Kågered, Linköping


TOP METHANOL DRAGSTER
1. Jonny Lagg, Boxholm
2. Timo Habermann
3. Dennis Habermann

TOP METHANOL FUNNY CAR
1. Johnny Oksa, Finland
2. Ari Pietilä, Finland
3. Leif Andreasson, Stockholm  

 

Skribent: l
Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten

Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link