Hoppa till sidans innehåll
Foto: Tom Banks

Dubbelt svenskt i topp i dubbelpremiären

24 AUG 2020 09:10
VM-serien i rallycross startade med en dubbelhelg i Höljes och det blev en blågul helg med två forna världsmästare i topp. Johan Kristoffersson och Mattias Ekström.
  • Skapad: 24 AUG 2020 09:10


Lördagen bjöd på omväxlande väder där till slut regnet drog det längsta strået och efter att ha plockat flest poäng i kvalkörningen vunnit semifinalen så stod Johan Kristoffersson i pole position inför årets första VM-final i rallycross. Och regn är Johans element, men det var ändå en nervös pappa och teamchef, Tommy Kristoffersson sekunderna före start.

- Ja, vi hade satt starterna så bra under de heat som körts då banan var torrare och nu var det rejält blöt, men det gick ju bra, kommenterade Tommy Kristoffersson efter tävlingen.


För starten gick bra för Johan Kristoffersson som hade över en billängds försprång in över första sväng och sen var det ingen som kunde köra ifatt Johan Kristoffersson som inledde comebackåret med en seger och full poängpott.

- Jag fick starta först i semin. Jag hade en bra semi och starten i finalen var helt fantastisk. Det går inte att be om mer. Därifrån har man så mycket fördel av att ligga längst fram, sa Johan Kristoffersson efter lördagens final.

Tvåa var Mattias Ekström, även han comebackande och trea i mår var Anton Marklund, men Marklund tilldömdes en tidsbestraffning och med det knep tysken och tidigare DTM-föraren Timo Scheider sin andra pallplats i rallycrosskarriären.

Deltävling två under söndagen blev sen en tuff kamp mellan de gamla rivalerna Kristoffersson och Ekström. I de första två kvalomgångarna var de nästintill oskiljaktiga, men Kristoffersson kunde med ytterst liten marginal ta hem kvalet före Ekström. I semifinalen lyckades regerande Europamästaren Robin Larsson ta en plats i första startledet i finalen jämte Kristoffersson efter att ha slagit Ekström i semin.Robin Larsson som sen rejält utmanade Kristoffersson hårt under inledningen av finalen tills han fick problem och föll bakåt. En kamp som kostade en del focus för Johan Kristoffersson samtidigt som Mattias Ekström visade vilken mästerlig chaufför han är då han efter att ha tagit jokervarvet direkt i starten sen plockade tid på Johan Kristoffersson varv efter varv. Och när väl Johan Kristoffersson gick in i jokern på sista varvet så var marginalen ner till Ekström för knapp och Mattias Ekström kunde med det säkra segern i VM:s andra deltävling. Ekström som blev klar för klar för körning i premiären bara för någon vecka sedan då han fick familjens tillåtelse att skjuta på den planerade semestern efter det att Janis Baumanis meddelat att han inte kunde köra hela serien i år.

- Det är alltid kul att vinna. Jag sa det igår att jag inte tycker det är så kul att bli tvåa, sa Mattias Ekström till SVT efter segern. Men en fortsättning i VM ser det inte ut att bli.
- Som kalendern ser ut för mig idag så har jag andra saker inplanerade som kommer presenteras snart. Jag kanske får åka hem och prata med mina chefer och fråga om lov, men det krävs finansiella lösningar som måste till också för just nu finns det inte ekonomi för mig att åka en full säsong i rallycross, det är sanningen, berättade årets andre segrare av VM-serien i rallycross.Kristoffersson som var tvåa in mål fick efter målgång tidsbestraffning och petades ner till en tredje plats. Det gjorde att Kevin Hansen tog andraplatsen på den helsvenska prispallen under söndagen.

I VM-tabellen leder nu Johan Kristoffersson före Mattias Ekström och Robin Larsson är trea. Nästa tävling är i Finland kommande helg.

Även i EM-klassen, som körde en tävling i helgen, blev det svensk triumf där Oliver Eriksson segrade i premiären.

- Höljes har inte gått min väg tidigare. Full poäng härifrån är super, sa Oliver Eriksson till SVT efter tävlingen.

Tävlingen genomfördes utan publik och med minimalt antal personer i teamen, bland funktionärerna och media.
Mer information om VM finns på, https://www.fiaworldrallycross.com/


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg