Hoppa till sidans innehåll
Foto: Tom Banks

Ekström fortsätter jakten på Kristoffersson i rallycross-VM

18 SEP 2020 11:04
De har båda VM-guld i rallycross. De är båda comebackande i år. Och de är båda i topp i rallycrossens VM-tabell. Johan Kristoffersson och Mattias Ekström.
  • Skapad: 18 SEP 2020 11:04

När rallycrossen gästar Lettland och Riga för tredje stoppet av årets VM-serie för ännu en dubbeltävling där deltävling fem och sex ska avgöras så finns Mattias Ekström med, igen.
Ekström som vann VM 2016, men som klev av inför förra årets säsong gjorde i år comeback när VM inleddes i Höljes. Comebacken skedde i teamet JC Raceteknik som nu driver Ekströms rallycrossbilar från satsningen med hans team EKS. Då ersatte han den tilltänkta föraren Janis Baumanis. Och framgången lät inte vänta på sig. Mattias Ekström vann den andra deltävlingen i Höljes. Men då var det inte tal om någon fortsättning.

- Som kalendern ser ut för mig idag så har jag andra saker inplanerade som kommer presenteras snart. Jag kanske får åka hem och prata med mina chefer och fråga om lov, men det krävs finansiella lösningar som måste till också för just nu finns det inte ekonomi för mig att åka en full säsong i rallycross, det är sanningen, sa Mattias Ekström efter Höljeshelgen.

Men redan till Finland var han med och när VM-serien lämnade Kouvula för att blicka framåt mot den kommande helgen i Lettland är Mattias Ekström tvåa i VM-serien 17 poäng bakom Johan Kristoffersson. Och jakten mot VM-toppen fortsätter för Mattias Ekström när han nu åter kommer till start.

- De fyra första tävlingarna gick över förväntan med tre pallplatser och en andra plats i mästerskapet och med det vara i topp i teammästerskapet, det var över förväntan. Och jag vill hjälpa JC Raceteknik så mycket jag kan, säger Mattias Ekström som tidigare i veckan presenterades för den nya serien Extrem-E.
- Det kommer bli riktigt skoj och spännande med en ny utmaning och ja kan bara tacka ABT och CUPRA för att de tillåter mig att åka till Riga och köra VM i rallycross.Mattias Ekström har aldrig vunnit i Riga, men han har ett starkt finalfacit då han varit tvåa i mål 2016,-17 och -18.
Tre förare har vunnit i Riga sedan tävlingen kom med på VM-programmet. Sébastien Loeb, Timmy Hansen och Johan Kristoffersson. Kristoffersson har två segrar från Riga och det var även där han säkrade sitt första VM-guld 2017. Nu kommer han tillbaka till Lettland efter ett års frånvaro och han gör det som VM-ledare.

- Jag var rejält sliten efter Finland, racingbakis som vi brukar säga, men under en cykeltur några dagar senare kände jag att suget hade återvänt, säger Johan Kristoffersson som vid hemkomsten började med förberedelser av ett exceptionellt slag. Johan Kristoffersson har de senaste två veckorna lagt ner ett febrilt arbete för att hitta nycklarna till en felfri körning i Riga.

- Jag är ju en riktig analysnörd och den här banan ger hög avkastning om man lyckas med sitt jobb. Kontoret har sett ut som en övervakningscentral, med skärmar, servrar och hårddiskar, konstaterar Kristoffersson med ett skratt och utvecklar sitt resonemang.

- Det är en väldigt detaljrik bana, med banracingkaraktär och högt grepp, men mer teknisk än till exempel Lohéac. Jag jämför med mig själv och gör en djupare analys av mina konkurrenter. I rallycross har många chaufförer olika bakgrund - rally, racing och renodlade rallycrossförare. Alla har sin ryggmärgskänsla och prioriterar olika. Det gäller att välja det som ger bäst utdelning.

Ytterligare fyra svenska VM-förare finns med i helgen. Anton Marklund, Robin Larsson, Kevin Hansen och Timmy Hansen. Och det är regerande världsmästaren Timmy Hansen som med sin fjärdeplats bakom finländaren Niclas Grönholm är den som just nu är närmast att klättra upp på en medaljplats.

- Jag vann i Riga förra året och det var verkligen en nyckeltävling för mig för att kunna bli världsmästare. Starten på årest serie har varit lite strulig. Vi har precis varit på ett tredagars test för att förbättra de områden vi haft lite svårt med samt att vi försökte hitta lite nya lösningar också, säger Timmy Hansen och fortsätter.
- Med ännu en dubbeltävling måste vi vara med från början och direkt hitta farten nu när det är så lite tid till justeringar.

Mer information om VM i rallycross finns på, www.fiaworldrallycross.com
Tävlingen kan ses på Fia World rallycross egen facebooksida och deras Youtubekanal.
I Sverige sänder Sportkanalen från årets VM-serie.

 


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg