Hoppa till sidans innehåll

Elias Svensson vann Xtreme i Likenäs

14 JUN 2022 07:20
Förra året var det 50 år sedan Likenäs MK bildades. I helgen som var arrangerade klubben sin första SM-deltävling i Crosskart, med exakt 100 startande. Segern i huvudklassen Xtreme tog Elias Svensson, Östmark, hand om.
  • Uppdaterad: 14 JUN 2022 07:20

Klass 1. Arrangören hade förstås Hampus Hagström på plats med sin 85-kubikare. Hampus vann SM-premiären i Arboga och tog sig genom de tre kvalheaten hemma på Femtåbanan utan att tappa ett enda poäng.

Samma poängskörd, maximala 30, hade Köpings Alfred Eriksson. När starten gick hamnade Hampus i trafik medan Alfred rundade de framför på utsidan och skapade sig en lucka. Den var för stor för att ta in när Hampus väl kom loss.
– Det började regna precis innan A-finalen, så det var lite chansartat, men det gick ju bra, säger Alfreds pappa Marcus Eriksson.
De två talangerna Hampus och Alfred delar nu cupledningen i Klass 1. Trea i Likenäs var Ebbe Strömberg, före Oscar Fransson och Eddie Jonsson Persson.

 

Klass 2 JSM. Norskt besök i Likenäs och segern gick till Timian Johan T. Hansen, tvåtakt, medan Jonas Sørlie var trea, även han i en tvåtakt. In mellan dessa ”smög” sig Maximus Joge i en fyrtakt.
– Idag var det en fantastisk dag, konstaterar han på Facebook.
Med två fjärdeplatser och en heatseger tog han sig till A-final som femma. Där gjorde han en bra start och låg tvåa under samtliga sex varv. Planen var att ta alternativet på näst sista, men då kom han lite för fort och fick göra det på sista istället. Ut som fortsatt tvåa.
– Äntligen en pallplats!
Fyra Eivind Walfridsson Dahl, som därmed behåller ledningen totalt, och femma Patrick Ruud.

 

SM 650cc. Hemma i Arboga var nyblivne landslagsföraren Noel Eliasson tvåa, efter Fredrik Eriksson. Nu i Likenäs knep Noel segern och toppar därmed SM-tabellen då Fredrik ”bara” blev fyra. Mellan sig hade de Johan Fransson och Erik Andersson.
– Jättebra helg! Vinster rakt igenom, nöjd förstås.
Startplattan var blöt och banan upptorkande, så många hade inställningsbekymmer. Noel kom ut som trea, efter Johan Fransson och Markus Andersson. Redan på tredje varvet tog han alternativspåret.
– Då hade jag flyt, för jag fick fri luft och kunde jaga ikapp dem framför. Banan i Likenäs upplever jag som lite trång, så jag trodde inte på seger. Desto roligare när det lyckades, säger Noel.

Johan Fransson knep som sagt andraplatsen, medan Markus fick svartflagg för en incident mot slutet.

 

SM Xtreme. Den förare som gick obesegrad genom helgen var Elias Svensson. Förra året startade han endast i finalen, och då utan att ta poäng. Årets premiär avstod han till förmån för RallyX (seger där), så tredje gången gillt i SM.

Men snabbast iväg från den upptorkade startplattan var Elias Nilsson, i sin andra tävling i klassen. Ett tag ledde sedan Algot Hammarqvist, men när han tog alternativet gick Elias Svensson upp i spets.
– Kände att jag bättre fart än de framför, och så hade jag lite tur när Elias Nilsson gick in i alternativet. Då fick jag fritt att jaga Algot Hammarqvist, säger Elias Svensson.

Kvar i SM-toppen är dock Sebastian Enholm. Han inledde helgen med att köra med ena bakhjulet över den vita banmarkeringen på startplattan och fick svartflagg. En bestraffning som ett antal förare ådrog sig.
Nu blev ”Sebbe” ändå trea efter att genast ha tagit alternativspåret i A-finalen och sedan jagat framförvarande.

– Jag är nöjd med helgen som helhet för jag leder fortfarande SM och det är det viktigaste, säger Sebastian.

Fyra Linus Andersen och femma Rasmus Brunnkvist, också han i sin andra tävling efter klassbytet. Hemmahoppet Elias Nilsson slutade åtta efter hårda uppvaktningar.

 

JRM Xtreme Junior. En Munkforsförare knep segern, Rasmus Persson. Det efter två heatsegrar i kvalet. Startplattan var hal när det var dags för final, men Rasmus gled av asfalten bäst av alla och kunde sedan utöka sin ledning till ointaglig längd sex varv senare. Tvåa Loke Pettersson och premiärvinnaren Emil Naessén trea.
Det gör att Emil behåller mästerskapsledningen, då Rasmus inte fanns på plats i Arboga.

 

I klassen 50+ är det på pappret stentufft. Ändå tog Anders Martinsson i helgen sin andra raka seger.

– Kul ser du! Jag låg tvåa efter ett par varv, men så kom en liten lucka, säger Martinsson.

Det var klubbkompisen i Arvika, Patrik Eriksson, som gjorde ett litet misstag och en vaken Martinsson var inte sen att utnyttja det. Efter två heatsegrar och en tredjeplats i ett kval stod han på ruta tre. Johan Eklund kvalade bäst med idel heatvinster och hade pole, men han slutade trea. Tvåa blev Eriksson.
Martinsson toppar cupligan med maximala poäng inför fortsättningen i Östmark.

Ende deltagaren i Klass 3 – William Sätereie – fick köra kvalen med veteranerna trots att han knappt är hälften så gammal. Sin egen final vann han så klart.


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg