Hoppa till sidans innehåll
Foto: Christian Gustafsson

Ett annorlunda Rally Sweden väntar VM-förarna

12 FEB 2020 07:32
Det blir ett annorlunda Rally Sweden som väntar förarna när VM-seriens andra deltävling startar nu i veckan.
  • Skapad: 12 FEB 2020 07:32

Vinterns varma väder har ställt till det för arrangörerna som tvingats korta ner antalet specialsträckor. Ingen svensk i värstingklassen WRC, men bland R5-bilarna blir det tufft att bli bäste svensk.

Johan Kristoffersson kommer till start i sitt fjärde Rally Sweden. Förra året slutade han trea i sin klass och det finns ingen anledning att sikta lägre i år.
- Det vore kul med en pallplats igen. Jag känner mig mer förberedd än inför tidigare svenskrallyn, säger Johan Kristoffersson.

Sedan förra årets succé i WRC 2-klassen har värmlänningen byggt på sin rallyerfarenhet avsevärt med en full SM-serie, en VM-deltävling och utvecklat samspel med co-drivern Stig Rune Skjaermoen.
- Jag har lärt mig många nya grejer under året, inte minst genom VM-tävlingen i Finland.

Det uteblivna vintervädret har dock ställt till det inför Rally Sweden. Inställda tävlingar har begränsat utbudet till endast Sigdalsrallyt i Norge.
- Hade gärna fått vara fler. Det är något annat att köra tävling, men jag har försökt testa på ett mer tävlingsliknande sätt istället, berättar Kristoffersson efter två testdagar med sin Volkswagen Polo GTI R5 i Anttila i norra Värmland.
- Vi hade två jättebra dagar, verkligen! Varierande vägar med olika karaktär och underlag, både snabbt och långsamt.

Att vara väl förberedd på olika typer av underlag och förutsättningar kan bli avgörande i årets Rally Sweden. Blir det plusgrader, eller fryser det till?
- Det kan komma att svänga riktigt snabbt, kanske till och med så att det skiljer inne på sträckorna, avslutar Kristoffersson.

I exakt fem månader har Pontus Tidemand längtat tillbaka till platsen där han hör hemma - bakom ratten på en rallybil. Senast han tävlade var i Wales Rally GB och då i en WRC-bil. Nu går han tillbaka till WRC 2, klassen där han blev världsmästare 2017, och kör nu, precis som då, en SKODA Fabia R5.

- Det känns väldigt bra, berättar Pontus. Det här är en bil jag trivs med, känner väl och har haft mycket framgång med även om jag inte har tävlat med den här nyaste SKODA Fabia R5 Evo förrän nu. Däremot har jag varit med och utvecklingstestat en hel del och det ger mycket. Att vara tillbaka i WRC 2 ser jag bara som positivt i nuläget. Vi kommer att få rejält tufft motstånd och konkurrensen är minst lika hård som i WRC-klassen. Men här känner jag att vi kan vara med och kriga från början och det faktum att Rally Sweden är min absoluta favorittävling med hemmafansen som hejar på längs vägarna, det gör att jag taggar till ännu mer.

Trots att väntan på nästan tävling varit lång, känner Pontus sig inte speciellt ringrostig. Efter det första testet med nya bilen och nya teamet under måndagen börjar han bli redo att kasta sig tillbaka in i rallycirkusen.

- Träning är en färskvara, även när det gäller rallykörning, och jag vet att flera av våra konkurrenter har testat och kört mer än vi har hunnit med. Men samtidigt vill jag tro att det sitter lite i benmärgen också och att det går snabbt att bli varm i kläderna igen. Vi hade en bra första testdag. Allt känns kanon med bilen och teamet är väldigt proffsiga. Vi ska testa lite mer imorgon, förhoppningsvis fryser det på lite mer tills dess, och det borde innebära att vi har gått över de förhållanden som det troligen blir under rallyt, säger Pontus, som nu har sin nygamla co-driver Patrik Barth bredvid sig igen. Senast de tävlade tillsammans var 2015 och då blev det SM-guld i rallysprint.I en Skoda kommer även Oliver Solberg med till start i rallyt. Solberg som körde Monte Carlo-rallyt, då i sin VW R5 gör nu premiär i Skodas fabriksteam.
- Det är en stor ära att få köra en fabriksstöttad Skoda för första gången i tävlingssammanhang. Och ännu mer speciellt är att få göra det hemma i Sverige. Skoda har varit en del av rally-VM så länge jag kan komma ihåg, och det är teamet som Colin McRae ibland besökte. Skoda har också fantastiska resultat att visa upp från tidigare år med samma bil, säger Oliver Solberg.

Tillsammans med kartläsaren Aaron Johnston testade Oliver bilen förra månaden som förberedelse inför Rally Sweden. Den irländska-svenska duon upplevde sitt första möte med Skoda Fabia Rally2 Evo som mycket spännande och positivt.
- Jag bor i området och har förstått att det här tävlingen inte kommer att bli lätt. Brist på kyla och snö ställer till det. De jag främst tycker synd om är arrangören, klubbarna, de frivilliga som lägger ner så mycket arbete så att vi i teamen och publik ska kunna få de bästa möjliga upplevelsen. Men det finns mycket erfarna människor i organisationen bakom tävlingen, och om någon i världen kan fixa detta så är det dem.

- Vädret kan ingen göra något åt, och det kan börja snöa dagarna innan start. Jag väljer att se positivt på det här, i alla fall kommer det att bli körning, nya upplevelser och erfarenhet och fantastisk stämning både i Torsby och ute i skogen. Åtminstone kommer jag att leva ut min dröm med Skoda och ett fantastiskt team. Mildvädret ska inte förstöra det för mig, säger Oliver Solberg.


Rally Sweden blir premiären av årets JVM där fjolårstvåan Tom Kristensson finns med. Likaså kommer Dennis Rådström till start i Sverige, men det är mer som ett gästspel då Rådström i år fokuserar på EM. Fullt fokus på JVM har debuterande Pontus Lönnström.

- Det har vart mycket väntan sedan det stod klart förra året att vi skulle åka Junior-VM. Självklart är vädersituationen beklaglig, men det går inte göra nått åt. Det viktigaste är att tävlingen blir av, säger Lönnström och fortsätter
- Förberedelserna har gått väldigt bra och vi har fått en bra känsla inför tävlingen och är nöjda med den. Vi har testat i ganska vintriga förhållanden, så det kanske inte är helt representativt för vad förhållandena kommer vara under tävlingen.

Mycket är nytt för Pontus och kartläsaren Stefan Gustafsson, som inte bara kommer köra en ny bil. Det blir dessutom ett helt nytt team, i en ny serie med nya konkurrenter.

- Det ska bli superkul att komma igång och lära känna allt. Vi vet att det är extremt bra motstånd i mästerskapet i år och det är omöjligt att på förhand veta hur vi står oss mot alla andra. Ingen vet hur fort de andra åker och det kommer bli intressant att få ett kvitto på det efter första sträckan, avslutar Pontus Lönnström.

Mer info på www.wrc.com


Rally Sweden i SVT

Tisdag 11/2
22:15-22:30 SVT2 och SVT Play - Rallymagasinet

Torsdag 13/2
19:45-21:00 SVT Play - Specialsträcka 1, Färjestads travbana
20:00-21:00 SVT2: - Specialsträcka 1, Färjestads travbana

Fredag 14/2
11:00-12:00 SVT Play - Specialsträcka 4: Nyckelvattnet 1
21:45-22:45 SVT2/SVT Play - Sammandrag fredag

Lördag 15/2
10:00-11:00 SVT2/SVT Play - Specialsträcka 6: Finnskogen 2
21:50-22:50 SVT/SVT Play - Sammandrag lördag

Söndagen 16/2
10:00-11:00 SVT Play - Specialsträcka 17: Likenäs 1
12:00-13:40 SVT2/SVT Play - Specialsträcka 18 Power stage, Likenäs 2
17:00-17:55 SVT1/SVTPlay - Sammandrag 

E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg


Officiellpartner/Grenpartner

HK_logo_black_background.pngFolksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartner


Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

genomramen.png