Hoppa till sidans innehåll

Femtåbanan nästa för SM i Crosskart

09 JUN 2022 08:53
Femtåbanan i Ambjörby tar i helgen emot 100-talet crosskartförare för andra deltävlingen i SM.
  • Skapad: 09 JUN 2022 08:53

Sebastian Enholm och Emil Naessén vann premiären i Xtreme respektive Extreme Junior.

– Planen är ny seger i helgen, säger båda.

 

JRM Xtreme Junior. Den senaste i raden av klasser, för förare mellan 12 och 16 år, har fått JRM-status. När mästerskapet drog igång i Arboga var där sju förare, nu är elva anmälda. Vilket är den största ökningen.

I Arboga vann Emil Naessén, från Nyköping, efter att ha varit tvåa ut från start. Han tog sedan alternativet tidigt och det gjorde han rätt i. För när Jimi Ojala svängde in där gasade Emil förbi.

– Jag ska försöka ta en ny seger i helgen, säger Emil som började med 125 cc förra året.
– Ett lärorikt år!

Pappa Marcus Naessén är känd från både rally, rallycross och folkrace, så det finns gott om de rätta generna hos Emil.

– Efter Likenäs ska vi köra 2-dagars hemma i Nyköping (folkrace), säger den blivande 15-åringen.
Charlie Rosmalm Sebom och Loke Pettersson finns bland utmanarna.

 

SM Xtreme. Tre SM-guld har Sebastian Enholm sedan förut, men bara två i Xtreme (första 2018 i JSM 125 cc). Målet för året är ett tredje.

– Självklart går vi för seger även i Likenäs, säger Sebastian efter segern i premiären.

Karten hade han och pappa Fredrik startklar redan i början av veckan. För direkt efter Likenäs drar familjen vidare till Lydden Hill i England för att köra första deltävlingen i Nitro RX.

– De har Xtreme med i de tre första deltävlingarna (Sverige och Finland är de övriga), så vi ska köra SM och Nitros i år. Lydden Hill blir spännande, där har jag aldrig varit förut, fortsätter Sebastian.

Lillasyster Frida har gått från 125cc till Xtreme i år. Sjua i B-finalen i premiären. Även hon ska till Likenäs och Lydden Hill. Och SM-veckan på det om team Enholm hinner.
Utmanare då? Jodå, det finns ett helt gäng. Inte minst Jimmy Bergander och Algot Hammarqvist som var på pallen senast. Elias Nilsson var fyra i B-finalen i premiären, men nu har han hemmabana. Förra året tog han silver i JSM 125cc.

Klass 1. Likenäs MK har stora chanser till ny framskjuten placering i helgen i 85cc, för premiären vann Hampus Hagström. Men det är klart att det finns 25 konkurrenter som gärna tar sig om. Alfred Eriksson var tvåa i Arboga, Oscar Fransson trea och Eddie Jonsson Persson fyra. Kusinerna Liam och Hannes Hägg kommer, liksom tvillingarna Olle och Ebbe Strömberg.

Så nog är Klass 1 (85cc) ett getingbo med störst startfält och där vem som helst kan sticka upp.

JSM Klass 2. Rutinerade Eivind Walfridsson Dahl toppar tabellen efter premiären. Han gör sin tredje säsong i en 125:a efter att ha varit tia och åtta totalt föregående år. Före det körde blivande 14-åringen Klass 1, där han var femma 2019.

Siktet är medalj, ju ädlare desto bättre. Men tufft är det. Josefin Holmkvist och Pär Ekström har också klassrutin. Hannes Jonsson var tvåa senast. Vilgot Wetter sopade banan med övriga i Klass 1 förra året. Maximus Joge debuttestade 26 maj förra året och var fyra i Arboga.
För att nämna några av de nio till start.

SM Klass 3. Hur får vi fler förare till 250cc?

– Bra fråga. Jag vill gärna ha motstånd så kom och kör! Det blir mycket roligare om vi är flera, säger Sebastian Ainerfors.

Västeråsaren var fyra totalt förra året. Sedan dess har motståndarna gått över till andra klasser eller grenar. När detta skrivs är han den ende som anmält sig. Hans första start i Likenäs.

– Jag tycker 250 cc är bra för det är mycket billigare än högre klasser och går lika fort, för på sprinten i Hudik matchade jag 650 på varvtiderna. Dessutom är tvåtaktsmotorerna lättmekade, fortsätter Sebastian.

 

SM 650cc. Förra gången vann Fredrik Eriksson efter att ha varit i ledning från start till mål. I hasorna Noel Eliasson, som bromsade stopp men lyckades få igång karten igen och bli tvåa. Trea Erik Andersson.

Bland de tolv anmälda till Femtåbanan märks Markus Andersson. Kopparbergsföraren tog hand om guldet 2020 och lade sedan hjälmen på hyllan.

– Har tänkt mig en liten comeback. Planen är att åka SM-veckan, så jag kör nu för att få lite fart. Suget vaknade, det är svårt att hålla sig från adrenalinkicken som tävlandet ger, säger Markus.

50+. Cupen för lite äldre gentlemen samlar dussinet jämnt. Ett rutinerat gäng som har lika kul på som utanför banan. Segern vill alla ha och det betyder att Anders Martinsson alls inte ska känna sig säker bara för att han vann premiären. Förutom Anders kommer också Patrik Eriksson och Peter Brunzell från MK Team Westom. Även Västerås MS ställer upp med en trio: Alexander Jansson, Johan Eklund och Lars Åke Wallin. Vilket alls inte betyder att någon av nämnda herrar tar segern. Troligen blir det kamp in på mållinjen.

 

Mini. Träningen drar igång 08.30 på lördag och direkt efter den kör Mini sitt första heat. Tre varv och elva förare har anmält sig till start.

Övriga klasser kör fyra varv i kval och sex varv i final.


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg