Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sören Emmervall

FIA visar vägen i klimat- och miljöarbetet

16 DEC 2021 11:07
Internationella bilsportförbundet FIA har satt en tuff agenda för att möta utmaningarna som finns inom hållbar bilsport. Efter ett koldioxidneutralt år är nu FIA certifierat ISO 14001:2015.
  • Skapad: 16 DEC 2021 11:07

Svensk Bilsport arbetar sedan många år hårt med miljö och hållbarhetsfrågor. Att nu det internationella förbundet med sitt agerande kan påvisa att det även är högt prioriterat internationellt inom bilsporten är bara bra anser Svensk Bilsports Miljösamordnare Mikael Norén.

- Jag tycker det är jätteviktigt att FIA är så aktiva i frågan. Vi är en sport som hela tiden arbetar hårt med hållbarhetsområdet, då är det bra att det internationellt görs ett bra arbete. FIA visar nu hur viktigt arbetet med miljö och klimat är. För att följa Parisavtalet gällande att hejda de farligaste klimatförändringarna har FIA en koldioxidminskningsplan som syftar till att minska utsläppen från sin egen verksamhet med 20 % 2025 och 50 % 2030. Samtidigt kompenserades koldioxidavtrycket 2020 fullt ut som gjorde det möjligt för FIA att bli koldioxidneutrala i år, säger Mikael Norén.


Utöver det har nu FIA en miljöcertifierat verksamheten enligt ISO 14001. 

-
Med ambitiösa mål har FIA varit fast beslutna att ta itu med klimatförändringsutmaningen och påskynda övergången till en hållbar framtid för alla. Att nå koldioxidneutralitet och erhålla ISO 14001-certifiering visar att vi är på rätt väg. Genom att minska miljöpåverkan från verksamheten och fortsätta att leda hållbar innovation tar FIA sitt ansvar för att ta motorsport och mobilitet in i en framtid med låga koldioxidutsläpp, kommenterar FIA:s president Jean Todt.

Svensk Bilsport har även praktisk nytta av det arbete som FIA gör. Nyligen fick Svensk Bilsport ekonomiskt stöd från FIA för att genomföra ett projekt under 2022 för att utveckla den biologiska mångfalden än mer på landets banor.

- Nationellt är det vi som förbund som har en ledartröja på oss i miljöarbetet och målet är att bli fossilfria 2030. Gällande just biologisk mångfald har bilsportarenor faktiskt en positiv miljöpåverkan. Och med resultatet av det projekt som vi kommer genomföra nästa år är jag säker på att vi inom bilsporten kommer ha mycket nytta av i framtida dialoger med myndigheter, avslutar Norén.

Läs mer i bilsportens utbildningsmaterial i del 4A och 4B längst ner här Hållbarhet - Svensk Bilsport - Svenska Bilsportförbundet (sbf.se) och här Svensk Bilsport med i vetenskaplig studie om bevarandet av biologisk mångfald - Svensk Bilsport - Svenska Bilsportförbundet (sbf.se)


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg