Hoppa till sidans innehåll

Finaldag på Högstabanan i Haninge

18 SEP 2019 08:13
Nu är det dags! Crosskart-SM avslutas i helgen på Högstabanan hos Haninge MK. Tolv medaljer ska fördelas och även om Per Björnson och Patrik Hallberg har grepp om varsin, är det nu det slutligen avgörs.
  • Skapad: 18 SEP 2019 08:13

149 förare har anmält sig, varav 91 i SM-klasserna 125 cc, 250 cc, 650 cc och Xtreme. Så många som 40 av de startande har licens för arrangerande Haninge MK.

125 cc. I JSM har Haninges Patrik Hallberg tagit full pott så här långt. Han hade målet att utöka sin ledning i Strängnäs, och det gjorde han då värste motståndaren Algot Hammarqvist var dunderförkyld och slutade först som femma.
– Det kan bara gå bättre i helgen, säger Algot som hunnit tillfriskna. Dessutom har Åtvidabergsteamet fixat motorn så den inte tappar i starten och på rakorna.
– Vi har bytt tillbaka till gamla cylindern och förhoppningsvis ska det göra skillnad. För jag måste vara för Hampus och det ökar pressen, fortsätter Algot.
Haninges Hampus Wretman ligger på bronsplats och har mycket att vinna på en bra placering i helgen. I Östmark fick han nämligen bara med sig 17 poäng och kan därför rycka. Han jagas å andra sidan av Oskar Hellström, Noel Eliasson och Rickard Landholm.

Hemmaåkaren Landholm la sig på sidan i Strängnäs och har fått ge racern lite kosmetisk omsorg och är redo för revansch.
– Vet ju att allt kan hända, men hemmabanan är bra så nog vill jag återta den femteplats jag hade totalt innan Strängnäs, säger Rickard.
För Patrik Hallberg räcker det med att köra ett varv på träningen för att bli juniormästare på maximala 105 poäng. För en av fyra deltävlingar får räknas bort, så saken är nästan klar.
Totalt är det 24 anmälda i klassen.

250 cc. Hård kamp är att vänta mellan Marcus Svensson och Rasmus Brunnkvist. Marcus leder med sju poäng, men skulle han få en mardrömshelg går guldet till Brunnkvist.

– Det räcker med att jag vinner i helgen, säger Rasmus.
Västeråsaren har naturligtvis räknat och kommit fram till slutsatsen att följer han upp segern i Strängnäs med en till nu i helgen tar han guld. Visserligen hamnar Marcus och han då på samma poäng, men i kraft av seger i finalen går guldet i så fall till Rasmus.
Marcus vann de två första deltävlingarna och var sedan trea i Strängnäs bakom Rasmus och William Franzén.

– Det blir att hålla honom (Rasmus) bakom mig! Jag ska i alla fall försöka och det är kul att det är riktigt spännande, säger Marcus.

Robert Bergman ledde finalen senast i Strängnäs, men karten tvärdog och Marcus som låg bakom fick göra en snabb väjning för att undvika en kollision.

Bronspengen håller William Franzén, två poäng före Bergman och fem bakom Svensson. Skulle han ta sin första seger för säsongen och Brunnkvist få en mindre bra dag finns silvret inom räckhåll. Men det troliga är att det blir kamp om bronset mellan Franzén och Bergman bland de elva som kommer till start, varav två är ryssar.

650 cc. Per Björnson ser ut att göra det igen. För om inte det ska bli ett nionde guld till Årjängsföraren ska det till ett mindre jordskred. För vem ska kunna hindra honom från att ta guld?
Markus Andersson vill väldigt gärna och en seger i helgen skulle innebära ett stort fall framåt i en annars skakig säsong. Skulle det bli noll för Björnson och Andersson vinner har han en niondeplats att räkna bort.
– Att Per blir skulle bli diskad eller utesluten är inte troligt, utan mitt fokus är att försvara andraplatsen och vinna tävlingen, säger Markus.
Om bronsplacerade Robin Tietjens vinner måste Markus vara tvåa, och om fjärdeplacerade Fredrik Eriksson vinner och Markus blir trea hamnar de på samma poäng. Så tätt är det och då går ädlaste valören till Fredrik.
– Enklast är alltid att vinna, så slipper vi räkna så mycket, fortsätter Markus.
Men Fredrik Eriksson vill ha revansch för stoppsladden senast i alternativspåret efter de två inledande fjärdeplatserna.

– Jag ska göra allt för att visa att en hänger med, säger Fredrik som tidigare har en delseger i NM och en i Svenska Cupen. En även i SM skulle förstås avsluta hans andra säsong i klassen på bästa sätt.

Robin Tietjens rullade hårt i Strängnäs och hade både huvudvärk och ont i nacken efteråt i några dagar. Men nu är både han och karten redo igen.
– Jag kan fortfarande ta silver och det är en fördel med hemmabana, så jag ska ta i allt jag kan, säger Robin.
19 förare är anmälda till 650 cc.

Xtreme. Förra året vann Sebastian Enholm 125 cc med maximala poäng. Nu har han övertag i Xtreme med två segrar, senast i Strängnäs. Hans tredje resultat är de 16 poäng han fick i Östmark, något han vill ersätta och högst troligt är att han gör det.
Men räknar Tommie Svärd (brons 2017) bort sin sjätteplats från Östmark har han chans att nå guldet, förutsatt att Enholm inte lyckas.
– Måste tro att det går, det är inget annat än seger som räknas. Jag kan ta guld, men då måste jag ha lite tur, säger Tommie som gjorde en katastrofstart i Strängnäsfinalen och slutade femma.
– Jag tror det blir väldigt tufft i helgen. Många hemmaåkare som åker fort, fortsätter Tommie.

Det har han rätt i. Haninge MK har så många som hela dussinet Xtreme-åkare bland de 37 som anmält sig. Charlie Agerheim ligger på bronsplats (bronsmedaljör 2018), en ynka poäng före klubbkompisen Max Rundberg (sexa totalt förra året).

– Åka så fort som möjligt är planen. Jag hittar ju runt, men det är det fler som gör, säger Charlie.

Han rullade i Östmark och fick då bara med sig nio poäng. De vill han plussa på nu.

– Brorsan säger att om Sebastian slutar i B-final och jag vinner, så är guldet mitt. Så det är bara att ge järnet, fortsätter Charlie.

Jimmy Bergander är sexa och följer han mönstret lyckats han väl i helgen, efter att ha haft det motigt i Strängnäs och en vinst före det i Östmark.
Jimmy Kujanpää överraskade senast med att bli trea, till helgen har han utlovat att siktet är inställt på seger. Charlies storebror Marcus vill blanda sig i (fyra totalt förra året), liksom Peter Lundmark och Roger Lunde. För att inte tala om resten av Haningegänget.
Till det rallycrossmästaren Fredrik Larsson, till exempel. Nynäsföraren föll i Strängnäs på att han fick punktering. Mattias Olsson, Bollnäs, är också ultrasnabb när allt stämmer. I Xtreme är det verkligen vinna eller försvinna som gäller bland de 37 som anmält sig.

85 cc. På tre deltävlingar har det varit olika namn i toppen hela tiden i cupen: Robin Larsen Hermansen, Erik Nilsson och Rasmus Persson. Alla tre kommer förstås och bäst utgångsläge har Erik, som besökt pallen i samtliga deltävlingar. Det ger honom ett övertag med elva poäng. 

Å andra sidan kan han inte öka på sin poängskörd så mycket, då tredjeplatsen i Västerås är sämsta placeringen så långt.

Norrmannen har 16 poäng han kan byta till maximala 30 om allt går hans väg, medan Rasmus ”bara” tog fem poäng i Östmark och kan som bäst sluta på 94 poäng. Det gör att han inte når upp till Erik.
Men mellan där finns också Einar Friberg, hemmaåkaren Emma Tietjens och Eyvind Walfridsson Dahl, där Einar håller bronsplatsen endast fyra poäng efter Robin Larsen Hermansen. Emma är bara en poäng från bronsplats, så nog är det tätt allt!
Totalt 22 anmälda i 85 cc.

40+. När karten återigen krånglade för Henrik Spets i Strängnäs (samma lamellfel i Östmark) tog Anders Martinsson täten och målflagg före värsta konkurrenten. 

Även om det bara skiljer fem poäng mellan dem och Anders har mest att vinna på en bra helg i Haninge och Henrik mest att förlora poängmässigt, har tabellettan varit ruskigt snabb så här långt och oddsen är inte höga för att han tar hem cupen.
Ner till tredjeplacerade Hans-Erik Sjöberg och fyran Lars-Åke Wallin, är det ytterligare elva respektive femton poäng. Wallin kan möjligen utmana, då han inledde skralt hemma i Västerås. Men då måste det gå hans väg i helgen, och upp till Spets når han inte oavsett.
Av de 18 som tagit poäng under säsongen har 16 aviserat start i Haninge.

Mini. För de riktiga knattarna är det också ”SM-avslutning”, och här får alla pris för sin uppvisning. Inga medaljer och plaketter dock, utan bara glada ord och applåder för sina insatser på en något förkortad bana. 

Totalt är det 20 anmälda.

Under lördagen körs träning och två kvalomgångar, med första start 10.00. Söndagen är vikt för den tredje kvalomgången, som startar 09.00, samt finaler. Tävlingsledare är Peter Sielck.


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg


Officiellpartner/Grenpartner

HK_logo_black_background.pngFolksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartner

Samarbeten


Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

genomramen.png