Hoppa till sidans innehåll

Fira den biologiska mångfalden

21 MAJ 2021 14:46
FN har utsett 22:a maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. Syftet är att uppmärksamma en av vår tids viktigaste frågor – artrikedomens betydelse för allt liv på planeten. 
  • Skapad: 21 MAJ 2021 14:46

Biologisk mångfald är kärnan i det som gör naturen så rik, värdefull och viktig för alla levande varelser. Att förlusten av biologisk mångfald är en lika stor ödesfråga som klimatet är det dock få som känner till, men det vill Svensk Bilsport ändra på.

Bilsportens klubbars banaktiviteter kan hjälpa - ja, det är faktiskt sant - Sverige att nå det av riksdagen satta miljömålet "Ett rikt växt- och djurliv". 

Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur, Nationalnyckeln och länsstyrelser med flera har rapporterat om motorbanors potential för ökad biologisk mångfald. 

Svensk Bilsports målsättning, som en del i förbundets övriga miljöarbete, är att etablera dessa kunskaper och att klubbarna sköter sina anläggningar för att gynna den biologiska mångfalden än mer. Det finns även utbildningsmaterial med generella skötselråd.

I samarbete med Svemo bidrar Svensk Bilsport i en vetenskaplig studie som sammanfattar tidigare undersökningar av biologisk mångfald på motorbanor. En del i studien är de besök som gjorts hos Svensk Bilsports klubbar angående klubbaktiviteternas möjligheter att bidra till bevarande och utvecklande av biologisk mångfald. Det finns även en publicerad tjeckisk studie[1] som påvisar detta, och några motorbanor i Sverige har redan fått naturvårdsbidrag av länsstyrelser och kommuner via Naturvårdsverket.[2]

[1] www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0925857416302531 2020-08-25

[2] https://lona.naturvardsverket.se  sök ”motorbana” för att se ett flertal naturvårdsprojekt på motorbanor runt om i Sverige.

Se även bildspel i PDF här. 

Skribent: Sören Emmervall
E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg