Hoppa till sidans innehåll

Första segern för Kristoffersson -Hansen fortsatt i VM-ledning

20 SEP 2021 08:03
Det tog fram till femte deltävlingen innan den regerande världsmästaren Johan Kristoffersson tog årets första seger.
  • Skapad: 20 SEP 2021 08:03

En del tekniska problem, punktering och kanske en del otur har stått i vägen under säsongen för den trefaldige världsmästaren. Chansen till den första segern för året fanns redan på lördagen, men då försvann Kristoffersson snabbt i starten när han och första deltävlingens vinnare Niclas Grönholm krokade i direkt i starten.

Lördagen tillhörde Niclas Grönholm, finländaren som haft en trög start på säsongen hade en uppåtgående kurva under den första av två deltävlingar i Riga. I Q3 satte han snabbaste tid och sen vann han sin semifinal och kunde efter att ha stått emot Johan Kristoffersson i starten ta hand om ledningen. Efter en del småstrul bakom honom där Timo Scheiders bil stannade av i en kurva och bromsade upp bilarna bakom en del, kunde Grönholm glida ifrån och säkra säsongens första seger.

- Det känns bra såklart. Inte den bästa körningen av mig i finalen, men jag hörde att det var ett stort glapp bakom och att jag skulle ta det lugnt. Men klart att det är skönt att vinna. Nu ha mekanikerna ett stort jobb att gå igenom bilen, det är en ny dag imorgon att köra om nya poäng, sa dagens vinnare Niclas Grönholm som även efter prisceremonin kunde konstatera att han fortsatt var det när incidenten i starten mellan honom och Kristoffersson inte resulterade i någon bestraffning.

- Det var en tuff start på säsongen med en del otur men idag vände det. En bra dag. Jag var lite nervös att domarna skulle hitta något för man kan se på saker olika, men jag tycker att det var en raceincident och vill inte ta ut Johan med flit, så det känns skönt nu, säger Niclas Grönholm.

Johan Kristoffersson såg något annorlunda på starten i lördagens final.

- Jag vet inte om det har med tur eller inte att göra. Jag hade en bra dag hela dagen och vi hittade farten i Q3 och semifinalen var bra. Sen i finalen hade jag en bra start, men sen… , ja, jag har aldrig varit med om det förut det som hände. Det var första gången för mig och det har aldrig hänt förr i en start här där jag haft Ekström och Hansen och mot många andra mot mig och det har aldrig varit något problem någon annanstans heller, men idag var det tydligen det och det visade sig inte vara min dag. Bilen är lite småskadad efter finalen, men jag är säker på att teamet kan fixa den till i morgon, summerade Johan Kristoffersson sin lördag i Riga.

Johan Kristoffersson Grönholm starten Riga dag 1Riga -21.jpg

En repris på lördagen i Riga var inget som Kristoffersson tänkte vara med om en gång till när han i söndagens final bredvid Niclas Grönholm igen i starten drog fram en del av den erfarenhet som han plockat på sig under åren i VM och lyckades hålla sig ifrån några kollisioner.

- Jag hade en bra start men det blev en del jobb inne i bilen de första kurvorna, men sen var det lugnare, kommenterade han när han klev ur bilen.

Helgen i Riga var inte prickfri för Johan Kristoffersson, men med segern under söndagen och poängen från lördagen plockar Johan Kristoffersson poäng i VM tabellen. 

- Det känns bra. Vi gjorde en del justeringar från Q3 till semifinalen. Jag kunde inte riktigt känna bilen så som jag vill, men nu är jag glad för killarna i teamet som jobbat hårt för att få bilen där vi vill ha den. De förtjänar verkligen den här vinsten, så det känns väldigt bra.

Johan Kristoffersson är nu ny trea i mästerskapstabellen på 110 poäng bakom tvåan Kevin Hansen som har 113 poäng. Fortsatt är det Timmy Hansen som leder VM-serien, nu på 130 poäng.

- Jag ser det här som ett bra resultat med tanke på att vi inte haft farten. Det har varit en tuff helg för oss, men tvåa och trea är jag nöjd med. Ärligt talat är jag glad att den här helgen är över och vi kan blicka fram mot resten av säsongen där vi kommer åka på lite mer grusbanor och det är det vi utvecklat bilen mer för, sa Timmy Hansen efter prisutdelningen.

Timmy Hansenbil framför läktare Riga-21.jpg

I EM vann hemmaföraren Janis Baumanis och där var Peter Hedström trea. EM i Rallycross har en tävling kvar och inför den avslutande tävlingen är nu fransmannen Fabien Pailler i topp på 62 poäng före Andreas Bakkerud, Norge på 60 poäng. Trea är Andréa Dubourg, Frankrike.

Mer information om VM i Rallycross på, www.fiaworldrallycross.com


 


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg