Hoppa till sidans innehåll

Full fart in i sommarledigheten – Annas sommarbrev

19 JUL 2022 10:06
Likt en varm skön filt lägger sig sommarens ledighet över oss. Lata dagar i solen. Bad och jordgubbar med grädde. Långbordsmiddagar i skuggan med glada vänner och ett Sverige på halvfart. 
  • Skapad: 19 JUL 2022 10:06

Själv mixar jag allt det med lite bilsport också, senast nu i helgen på VM-rallyt i Estland. Men innan ytterligare väntande sommarledighet för min del, kommer här lite spontana nedslag från tiden sedan senaste brevet. 

Kanske känns det upprepande, men jag vill verkligen lyfta fram det igen. Det positiva mottagande som de fyra Sportgrenskoordinatorerna fått sedan de började vid nyår. Finns en risk att jag fortsätter lyfta detta. Men klart är att det redan syns synergier mellan sportgrenarna och att de som anställd personal är den hjälp och det stöd till utskotten och verksamheten i stort som det hoppades på när beslutet om dessa tjänster togs. 

Tillsammans med dessa koordinatorer har jag regelbunden avstämning för att se var vi är inom olika frågor och projekt som de redan är inblandade i och det är alltid intressant att höra om all verksamhet som bedrivs inom Svensk Bilsport. 
Senast riktig roligt att ta del av den rekryteringsverksamhet som driftingen genomför med provkörningstillfällen som erbjuds. Tillfällen som haft rikligt med besökare och intresserade kring hur man kommer med och får tävla i drifting. 

Från styrelsen tillsattes projektet Säkerhet i skog för att se över säkerheten i rally. En utvärdering som är gjord och med en färdig rapport till styrelsen. Nu börjar arbetet med att lösa och säkerställa de behov som rapporten pekar på. Det blir verksamhet för kansliet och där är arbetet i gång på en hel del punkter. 

Publiksäkerhet är en punkt i rapporten. Här arbetar nu sportgrenskoordinatorn med utskottet på ett utvecklat utbildningsmaterial och en tydligare säkerhetsmanual. Produkterna är klara att sjösättas och implementeras fortlöpande. En annan punkt är ”Statistik och uppföljning” där nya verktyget Craschtag kommer blir väldigt nyttigt när det gäller att få in rapporter om incidenter och följa upp dessa med statistik och uppföljning för utveckling inom säkerhet. 

Utveckling sker även på El-bilsfronten när det gäller tävlingsfordon. För några veckor sedan var jag i Helsingborg och deltog när STCC lanserade nästa års tävlingsbilar. Bilar som är hundra procent el-drivna. Och för bara några dagar sedan kom nyheten om ett JSM i STCC, också den med el-bilar. Otroligt spännande att vi är där nu med en SM-klass och en juniorklass med helt el-drivna bilar. Ska även bli intressant att följa STCC:s utveckling nu när de med tystare bilar närmar sig stadsrace igen och med det även blickar mot en ny publik målgrupp. Spännande!


Lite som att öppna en sommarpresent var det att ta del av tittarsiffrorna från SM-veckan som genomfördes i Linköping i slutet av juni. Bilsporten som körde under onsdagen med crosskart och rallysprint hade riktigt bra tittarsiffror och toppade i SVT:s mätningar. Både i traditionell TV och på SVT Play. Kul! Och bra då att rally kommer vara en prioriterad idrott i framtida SM-veckor. SM-veckan är en för oss i bilsporten viktig plattform att synas på exponeringsmässigt och en vecka viktig att vara en del av. 

Radiosporten, denna klassiker i de svenska hemmen som varit på plats och förmedlat ”alla” svenska världsframgångar inom sport, bjöd in till trivselkväll för idrottsförbunden en onsdag i början av juni. En bra kväll med inblick i hur Radiosporten arbetar, tänker och värderar. Men även intressant att höra från de andra förbunden att vi är många sporter som brottas med samma frågor. Det framkom tydligt under bikuporna kring visa frågeställningar. Oron för att bli färre utövare. Brist på ledare. Mindre bidragspengar och värdet av att bli mer kommersiella var några av de rubriker som lyftes tydligt från flera håll av oss förbund som var på plats. 

Samma frågor som ofta återkommer när jag träffar mina generalsekreterarkollegor från övriga förbund. Att idrotten i Sverige är på väg in i en ny tid som kommer kräva förändringar, det råder det ingen tvekan om. För bilsporten som för övriga förbund gäller det nu att planera för detta och hitta nycklarna till hur det ska lösas. Att bli starkare kommersiellt kring sina produkter och rättigheter är en del av det och där börjar även vi i bilsporten gå i rätt riktning nu. 

Att alla inte håller med om allt som presenteras och skrivs på sociala medier är självklart. Att kritisera och ha åsikter är naturligt. Men att ha en tonalitet där man uttrycker sig nedlåtande, har rasistiska uttryck och hotar människor är inte okej. Det kommer aldrig att driva utvecklingen framåt. Ska vi få med oss flera nya in i bilsporten. Nya förare, förtroendevalda och funktionärer måste vi börja tänka på vår tonalitet på nätet. Det samma gäller hur vi uttrycker oss mot tävlingsledning och domare när det går emot oss på en tävling. Att i stridens hetta kasta ur sig icke genomtänkta uttalande kan jag ha förståelse för, men då får man ha heder nog att ursäkta sig efteråt. 
Igen. Annars har vi snart ingen som vill ta på sig rollen som funktionär eller tävlingsledare. 

Beslutet om att Svenska Bilsportförbundet förvärvar Uvåns andelar i Svenska Rallyt AB har nu genomförts och förbundet är nu ensamägare av bolaget och med det Rally Sweden. I samband med övertagande har det strukturerats om i styrelsen för bolaget. Det har att göra med att Svenska Rally AB med Rally Sweden nu blir ett bolag i förbundet, så som de bolag vi har och där vi har samma organisatoriska upplägg. Detta görs för att på sikt ha en mer central och synergigivande drivning av förbundets verksamhet, både förbundsdelen och den kommersiella delen av Svensk Bilsport. 

I förra veckan kom tyvärr beskedet att Glenn Olsson, vd för Rally Sweden väljer att lämna uppdraget för nya utmaningar i karriären. Naturligtvis ett stort avbräck. Vi tappar en duktig, erfaren person som har väldigt mycket kunskap om hur VM-rallyt ska drivas. Glenn har under åren gjort ett enormt arbete med att lyfta, stärka och befästa Rally Sweden som ett professionellt idrottsevent och dessutom skapat ett starkt kommersiellt varumärke för Rally Sweden. 
Arbetet har nu startat med att tillsätta en ersättare för rallyt. Målbilden är att så snart som möjligt ha den personen på plats för att denne ska kunna gå lite parallellt med Glenn under en övergångsperiod. Samtidigt så finns det en stor kompetens bland de som under åren funnits med och genomfört rallyt och även en positiv anda från Umeå att utveckla Rally Sweden. 


Tillsammans med förbundets ordförande Roger Engström och vice ordförande Ninna Hansson Engberg var jag på plats vid VM-rallyt i Estland där vi hade bra samtal med VM-promotorn om Rally Sweden och framtiden. 

Till nästa gång, ha en underbar sommar.  

Hälsningar
Anna Nordkvist
Svensk Bilsports Generalsekreterare

 

 


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg