Hoppa till sidans innehåll

Henrik Berglund är Sveriges smartaste bilförare

27 NOV 2020 07:06
Henrik Berglund från Trollhättan vann tävlingen Sveriges smartaste bilförare. Tävlingen som pågick i fyra veckor har belönat smarta, säkra och miljövänliga färdigheter bakom ratten och tusentals svenska bilister har deltagit.
  • Skapad: 27 NOV 2020 07:06

Årets säsong av Sveriges smartaste bilförare startade vecka 44 i år och har organiserats runt fyra ”heat”, var och ett under en vecka. Under varje deltävling har vardagsbilister runt om i Sverige deltagit med sina privata bilar och fått sitt körbeteende bedömt och poängsatt. Under det sista heatet stod det klart att trafikläraren Henrik Berglund från Trollhättanär den smartaste föraren av alla deltagarna i Sverige. Henrik vann genom att köra med en säkerhetsnivå som mindre än 1% av Sveriges befolkning når upp till i dagsläget. 

- Det känns otroligt bra att kamma hem den här segern. Jag jobbar med bilkörning och analyserar körmönster dagligen. Tävlingsappen har både hjälpt mig och mina elever att förstå vad säker och miljösäker körning innebär. Personligen var min största utmaning att undvika bromsen, säger Henrik Berglund, Sveriges smartaste bilförare.

Under den svenska utmaningen har deltagarna på mindre än fyra veckor förbättrat sitt körsätt och bidragit till 11,73% CO2 besparingar samt kört med en risknivå som är 30% lägre än genomsnittet.

- För oss som idrottsförbund känns det riktigt bra att vi med den moderna teknologin nu kan erbjuda en bilsporttävling där alla med körkort kan vara med. Jag tycker verkligen om det här konceptet och jag tror att fler länder kommer följa efter när de ser hur det här kan användas som ett sätt att bygga förbundets varumärke mot en bredare målgrupp genom en tävling som också är för en bra sak. Att lära oss att köra säkrare och mer miljövänligt, säger Anna Nordkvist, vd på Svensk Bilsport. 

Projektledare för tävlingen är Tina Thörner som nu nöjt kan summera en intensiv tävlingsperiod.

- Vilket fantastiskt engagemang svenska bilförare visat med Svenska Bilsportförbundet och vår bilsportselit i spetsen. Tävlingen har verkligen bevisat att det går att förbättra vägmiljön. Jag är peppad inför nästa säsong och hoppas se fler företag och organisationer engagerade, säger Tina Thörner, projektledare för FIA Smart Driving Challenge

Bakom den tekniska lösningen står det svenska bolaget Greater Than som med sin AI-baserade analys och app beräknar varje deltagares körmönster i realtid och poängsätter det i förhållande till C02 utsläpp och nivå av trafiksäkerhet. 


Tävlingen bygger på det internationella bilsportförbundet, Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) satsning för en säkrare trafikmiljö, där konceptet FIA Smart Driving Challenge är världens första tävling i smart, säker och miljövänlig körning. Som vinnare av Sveriges smartaste bilförare Henrik Berglund kvalificerat sig till den internationella finalen som startar i veckan.

- Det känns väldigt bra att vara med i den globala finalen Jag känner Andreas Widell, som var med i finalen förra året. Målet är förstås att slå honom, avslutar Henrik Berglund.

 

Mer information om Sveriges smartaste bilförare finns här, www.sverigessmartastebilforare.se

 


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg