Hoppa till sidans innehåll
Foto: Magnus Andersson 0705782056

Historisk satsning på SM i Rallycross

22 APR 2021 10:35
Anmälan stänger den 25 april. Premiären är om mindre än en månad på anrika Höljesbanan. Svensk Bilsport förbereder sig för en historisk satsning på SM i Rallycross med stora högkvalitativa TV-produktioner från samtliga tävlingar. 
  • Uppdaterad: 22 APR 2021 10:35

Under totalt fyra tävlingshelger kommer sju deltävlingar att genomföras, där finalen i Arvika blir en fortsättning på den succé som Superfinalen blev förra året. Nu läggs de sista pusselbitarna i SM-planeringen samtidigt som den svenska rallycrosspubliken längtar efter premiären. En premiär som kommer köras publikfritt under helgen 14-16 maj på VM-banan i Höljes innan det blir Piteå, Västerås och Arvika. 

- Skadedrabbat som idrotten är av den globala coronapandemin är det för Svensk Bilsport riktigt roligt att vi kan genomföra den här serien och det med den satsning som nu görs från centralt håll i ett nära samarbete med arrangörerna, säger Jörgen Ekwall, marknadschef på Svensk Bilsport och fortsätter.
- Det stora är den TV-satsning som görs för SM-serien. Det är det största vi gjort sett till antal personer, kameror, teknik och budget. Det blir en produktion värdig en VM-tävling med kända kommentatorer, förarintervjuer efter målgång och studio där förare kan tas in för intervjuer. Det är en stor satsning i år, vi vet att rallycrossen har en trogen publik, men också att det finns en action i sporten som lockar tittare när rallycross visas i bredare kanaler och det är de vi också nu arbetar för att få in till våra SM-sändningar säger Jörgen Ekwall. 

Tävlingarnas inledning kommer sändas fritt på Svensk Bilsports Facebook för att sen fortsätta mot betalning i www.sbfplay.se

- TV-produktioner och utsändning är dyrbart och vi behöver hjälp med finansieringen för att inte belasta team och arrangörer. Det är där vi står idag. Likt många andra sporter tar vi hjälp av publiken, som nu är tittarna, för att göra detta möjligt. Vi vet som sagt att rallycrossen är en stark produkt och vi måste som förbund värna mer om och ta till vara på de kommersiella rättigheter som vi har. Jag är övertygad om att rallycrosspubliken uppskattar möjligheten att se förarna bjuda på underhållning, avslutar Jörgen Ekwall.

Ledsagare och kommentator genom SM-serien blir den etablerade och i motorsporten välkända rösten som tillhör Christian Holmudd. Tillsammans med sin bror Johan kommer han att guida publiken och dela med sig av sina gedigna kunskaper.

- Riktigt roligt att det snart är dags för tävlingar igen. Också kul tycker jag att det görs en stor satsning på TV-sändningarna, något som passar extra bra nu när vi ännu inte vet hur det blir med publik på arenorna under året och ett bra avstamp för framtiden för rallycrossen, säger Christian Holmudd.

 

Från Rallycrossutskottet är man väldigt positiva inför 2021.
- Tävlingsmässigt blir det spännande att se fighterna. Kanske lite extra kul i 2150 som nu kliver upp och blir SM-klass och att det bjudits in till ett Tjej-RM. Sen är det massor på gång i 2400, den tuffaste av de nationella klasserna. Där trimmas motorer och psykas det friskt mellan teamen. Även intressant med Supercar Lites som kör om SM-medaljerna. Allt är öppet och allt kan hända, säger Rallycrossutskottets Christer Ekevad.Satsningen är en fortsättning på de första stegen mot att SM i rallycross ska fortsätta växa och att viljan och intresset för att arrangera SM finns där redan är den viktigaste grundpelaren. 

- Vi har mötts av väldigt positiva och hungriga arrangörer som vill köra SM-tävlingar. Laddade förare, sugna arrangörer och en central satsning från förbundet, det känns verkligen positivt. Att arrangörerna och vi har samma inställning till utvecklingen och vilja att utveckla tycker jag lovar gott för kommande år, säger Magnus Krokström, Rallycrossutskottet.

Ytterligare steg att stärka SM-serien i rallycross är att skapa en igenkänning och hög arrangemangsnivå på serien.

- Vi kommer arbeta med bedömningskameror på samtliga tävlingar, något vi kan göra då dessa finns tillgängliga i den tidtagning som är upphandlad för serien. Sen har vi tagit fram en central funktion som kommer finnas behjälplig till föreningarna och som har till uppgift att vi från varje deltävling tillsammans med arrangörerna skapar en SM-tävling som både förare och publik vill ha, säger Christer Jönsson i Rallycrossutskottet.

En viktig del i satsningen är spridningen utanför den etablerade bilsportskaran och även här kommer Christian Holmudd finnas med som ett nav då han kommer sammanställa material i en mediabank från tävlingarna som teamen sen själva kan sprida i sina kanaler och till partners.  


- Spridningen är jätteviktig och vi vet att rörligt material går bra i sociala medier så vi ska göra vad vi kan för att hjälpa till och underlätta för teamen, de är otroligt viktiga för mästerskapet och synligheten, det är ju de som är stjärnorna som kör om medaljerna, avslutar Christian Holmudd. 

Premiären är 14 maj och den, precis som finalen samkörs med RallyX. Anmälan är öppen till 25 april och finns att nå här, https://www.datapolen.se/anmalan/default.asp?what=oversikt&open=yes

 


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg