Hoppa till sidans innehåll

Historisk titel för Kristoffersson i Extreme E

20 DEC 2021 08:07
Succésäsongen 2021 avslutades med ännu en framgång för Johan Kristoffersson. I årets sista tävling säkrade han tillsammans med Molly Taylor den historiska första titeln i Extreme E.
  • Skapad: 20 DEC 2021 08:07

- Det känns fantastiskt att vi får bli de första mästerskapsvinnarna, säger Kristoffersson.

Rosberg X Racing, med värmlänningen Kristoffersson och Molly Taylor från Australien, hade bra slagläge inför Jurassic X Prix, den sista deltävlingen i engelska Bovington, Dorset. Teamet ledde med sexton poäng före jagande X44 med Sébastien Loeb och Cristina Gutierrez.

- Vi hade ju räknat ut att om de skulle vinna kvalet och vi kom tvåa skulle det räcka att bli fyra i finalen. Det var det enklaste och säkraste sättet, men sedan fanns det förstås tusen andra tänkbara scenarion också, säger Johan Kristoffersson.

Team X44 var snabbast i lördagens kval, men RXR tog hand om andraplatsen och hade därmed fortsatt bra förutsättningar att knipa jungfrutiteln i den klimatanpassade elbilsserien.

- Molly var snabb i Q1 medan jag var snabbast i Q2, säger Kristoffersson.

Så har det ofta sett ut under året. Den allroundkunnige värmlänningen och rallyföraren från ”down under” har kompletterat varandra på ett framgångsrikt sätt. 

På startlinjen i säsongens avslutande final stod fem bilar. För RXR räckte det alltså att vara sämst fyra för att knipa mästerskapstiteln, förutsatt att X44 tog hand om segern. Och efter en dramatisk uppgörelse blev det precis så. Molly Taylor inledde för F1-världsmästaren Nico Rosbergs team. Hon kom ut som tvåa i starten, men tappade under sina två varv på den blöta och leriga banan ner till fjärde plats.

-Molly gjorde en jättebra start och körde sedan med resultatet i bakhuvudet, att bara ta bilen framåt utan skador ifall jag skulle vara tvungen att ladda för supersektorn, berättar Johan.

När Kristoffersson kröp ner i förarsätet för sitt enda varv handlade alltså allt om att inte tappa någon placering. Den numera fyrfaldige rallycrossvärldsmästaren gjorde inga misstag och tog bilen i mål på den nödvändiga fjärdeplatsen.

- Visst, det har varit en del tekniska problem på bilarna under året, så man vet aldrig, men det var aldrig supernervöst.

Därmed slutade RXR och X44 på samma poäng, men Nico Rosbergs gäng tog titeln på fler delsegrar jämfört med tidigare F1-konkurrenten, Lewis Hamiltons team. Med en andraplats i finalen för teamet med Kevin Hansen och Mikaela Åhlin Kottulinsky klättrade de upp som total bronsmedaljörer i serien.

Eftersom det här var första säsongen någonsin för Extreme E så var det förstås en särskild ära för Kristoffersson och Taylor att få sluta på topp.

- Ny teamkompis, nytt team och en ny tävlingsform. Klart det känns lite extra att få vinna då. Vi har vunnit tre av fem event och tar hem både teammästerskapet och förarmästerskapet. Det har varit en stor utmaning hela vägen, men vi har fått besöka häftiga ställen som jag förmodligen aldrig skulle ha åkt till annars, till exempel Grönland. Ett helt otroligt år och särskilt att kunna vinna två titlar med samma poäng som konkurrenterna i VM och i Extreme E. Svårt att säga vilken titel som smäller högst, men riktig kul att kunna vinna båda i slutändan, avslutar Johan Kristoffersson.


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg