Hoppa till sidans innehåll

Idrottslyftprojekt ger tjejer chansen att köra karting

13 OKT 2017 08:36
Bilsport är en av ytterst få idrotter där tjejer och killar tävlar mot varandra på samma villkor. Ändå är killarna kraftigt överrepresenterade. Det vill vi Idrottslyftsprojektet Gokartskola för tjejer ändra på.
  • Uppdaterad: 13 OKT 2017 10:29

- Det här är ett väldigt intressant projekt som nu startas av Maja Hallén Fellenius, där vi tydligt ser hur medel från medel Idrottslyftet kan vara med och hjälpa till inom nyrekrytering. Projektet prickar helt rätt och träffar också en målgrupp som vi måste nå ut till när det gäller rekrytering till vår sport, säger Johan Fåhraeus, Idrottslyftansvarig på Svensk Bilsport.

Projektet Gokartskola för tjejer kommer genomföras i norra Stockholm där O'Learys i Kista tillsammans med Kungliga Automobil Klubben (KAK) och med stöd från Svensk Bilsport anordnar en unik racingkurs under höstlovet. Under tre förmiddagar får 14 stycken tjejer mellan 10 och 14 år lära sig grunderna i hur man på snabbaste sätt rattar en gokart runt en bana. Instruktör är en av Sveriges snabbaste tjejer, 15-åriga Maja Hallén Fellenius, som just avslutat en framgångsrik säsong med en sjätte plats i den nationella kartingserien RMC. Kartarna och anläggningen hör till de modernaste i norra Europa och allt är naturligtvis eldrivet. Kursen kommer hållas mellan kl 9 - 13, 31:a oktober - 2:a november i O'Learys gokarthall i Kista Galleria i Stockholm.

Utbildningen kommer vara på nybörjarnivå så den som vill delta behöver aldrig ha suttit i en gokart tidigare. Utöver själva karten och säkerheten på banan kommer tjejerna lära sig om racelinjer, kurvtagning och bromspunkter men kursen kommer även titta lite på olika omkörningstekniker och hur man kan planera ett lopp. Det kommer naturligtvis även bli en hel massa körning där tjejerna ska testa det som de lärt dig. Som avslutning får de som vill utmana en pappa, brorsa eller killkompis under en rafflande time-attack.

Den som kan söka är tjej och mellan 10-14 år gammal. Personen måste vara minst 140 cm lång och vara vid god hälsa. Kan man vara med på skolgympan ska det inte vara några problem att vara med på denna kurs. Alla kommer kunna köra utifrån sina egna förutsättningar så det är inget att oroa sig för om man aldrig kört tidigare - eller fått höra att du är långsam eller inte kan köra. Det är det Maja ska ändra på. När kursen är klar ska alla kunna visa hur det *egentligen* ser ut när man kör som en tjej.

Ansök här. 

Sista ansökningsdag: 20/10

 

Kursdeltagarna väljs ut av en jury bestående av representanter från O'Learys, SBF och KAK. Endast det du skriver i motiveringen kommer räknas som avgörande om du får en plats eller ej. Om antalet ansökningar överstiger antalet platser kommer troligen en ny kurs anordnas vid ett kommande skollov och ni som tidigare ansökt kommer då kontaktas innan en inbjudan går ut. Värdet av en plats är 1600 kr vilket bekostas av Idrottslyftet genom SBF och KAK. Alla ansökande kommer kontaktas med besked före den 24/10. De som antagits kommer få mer detaljerad information med e-post veckan innan kursen.


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor
 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten

Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link