Hoppa till sidans innehåll

Idrottstävlingar och matcher tillåts - 50 persongränsen kvarstår

29 MAJ 2020 11:52
Från och med den 14 juni ändrar Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer så att idrottstävlingar, matcher och cuper tillåts i alla åldrar.
  • Uppdaterad: 29 MAJ 2020 11:52

Idag, 29 maj, tog Folkhälsomyndigheten ett nytt beslut gällande utövandet av tävlingsidrott då de kommunicerade ut nedanstående information.

Idrott och fysisk aktivitet är en viktig del av folkhälsan i Sverige. Från och med den 14 juni har Folkhälsomyndigheten beslutat att ändra i sina föreskrifter och allmänna råd. Det innebär bland annat att matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper tillåts. 

Råden om att undvika närkontakt mellan idrottsutövare tas bort, och nödvändiga resor i samband med yrkesutövande av idrott på elitnivå tillåts. Däremot kan andra idrottstävlingar på lägre nivå, som innebär att tävlande och funktionärer behöver resa längre sträckor över landet, bara arrangeras ifall nuvarande reserestriktioner hävs.

Idrott viktigt för folkhälsan

Ändringen av de allmänna råden gäller för alla former av idrottsutövande, såväl för yrkesutövare av elitidrott som för motionärer, barn och ungdomsidrott.

– Att träna och röra på sig är av största vikt för hälsan och välmåendet i befolkningen. Vi har haft ett nära samarbete med Riksidrottsförbundet, som har tagit fram flera åtgärder för att minska risken för smittspridning. Om åtgärderna följs bedömer vi att riskerna är så pass små, att de stora fördelarna med att tillåta olika idrottsevenemang överväger, säger generaldirektör Johan Carlson.

De åtgärder som Riksidrottsförbundet har föreslagit är bland annat att inte bjuda in publik, undvika närkontakt som inte är nödvändig för idrotten, och att utövare och övriga närvarande ska vara symtomfria. Åtgärdsplaner utarbetas också för hur organisationerna ska motverka folksamlingar exempelvis i samband med fotbollsmatcher.

Risker vid trängsel

Folkhälsomyndighetens bedömning är att risken för smittspridning vid olika idrottsaktiviteter främst uppstår i samband med trängsel och folksamlingar vid sidan av, exempelvis i publiken eller olika evenemang. I dagsläget kommer inte några större matcher med publik att tillåtas, eftersom begränsningen med ett maxantal på 50 deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar fortfarande gäller.

Organisationer, föreningar, verksamheter och företag i Sverige har även i fortsättningen en skyldighet att verka för minskad spridning av covid-19. Det innebär bland annat att de ansvarar för att skapa utrymme för att undvika trängsel, och ska erbjuda möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten. Alla personer har ansvar för att hålla avstånd och undvika stora sammanhang.

– Idrottsföreningar eller andra arrangörer som planerar en tävling, cup eller match måste även fortsättningsvis vidta lämpliga åtgärder för minskad smittspridning. Det gäller såväl under, som före och efter tävlingen, cupen eller matchen. De måste också beakta förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 50 personer, säger chefsjuristen Bitte Bråstad.

Under nästa vecka kommer Svensk Bilsport genomföra möten med distrikt och utskott samt andra berörda inom bilsporten för att informrera om hur bilsporten nu kan gå vidare efter de nya direktiven. 

De sammantagna förbud, allmänna råd, rekommendationer från Sveriges regering och Folkhälsomyndigheten som idrottsrörelsen ska följa från den 14 juni är fortsatt:

  • Förbud efter beslut från regeringen att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 50 personer. (beskrivning om vad som gäller för oss kommer nedan)
  • Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten som gäller hela det svenska samhället där det gäller att hålla avstånd från varandra.
  • Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten specifikt för idrottsrörelsen där två av tidigare fem allmänna råd gäller fortsatt efter den 14 juni:
  1. Om möjligt vara utomhus
  2. Begränsa antal åskådare och undvik trängselDirektiven i korthet säger att:

 

- tävling för seniorer (över 18 år)  är tillåtet från och med den 14 juni

 

- resa inom Sverige för elitverksamhet (SM, RM) är tillåtet för tävling/träning från den 14 juni. I övrigt inom distrikt/kommuner gäller 2 timmar. Nästa vecka väntas en ny rekommendation att komma.

 

- 50 personer ska respekteras men avser endast publik, ej tävlande eller funktionärer. Det handlar om att inte samla en mängd människor inomhus på en liten yta. Men eftersom vi i vår idrott inte är en kontaktsport och dessutom utomhus så säger RF att vi kan jobba runt detta. Håll förarmöten utomhus eller skicka information digitalt, bygg upp depåer så att det ej är trångt (håll avstånd) och att det finns faciliteter där inte alla behöver samlas. Kontakten med polismyndigheten är väldigt viktig.

 

På polismyndighetens hemsida finns följande att läsa:
Mer information om corona och covid-19 finns på www.https://www.folkhalsomyndigheten.se/


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

LeverantörspartnerVIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

esenstudio-logo-orange WEBB.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png


Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.png
sensor300x480.jpg