Hoppa till sidans innehåll

In- och utförsel till icke EU-länder

15 JUN 2022 11:03
Inför en resa med sitt tävlingsekipage till länder som inte är medlemmar i EU behövs förberedelse. Alla icke EU-länder behandlar inte in- och utresor på samma sätt. 
  • Skapad: 15 JUN 2022 11:03

Att resa in och ut genom den svenska tullen är sällan något problem. Här görs en tillfällig export från Sverige, med tillhörande återinförsel. Det som underlättar vid tullpasseringen är att förbereda en deklaration av vad som fraktas ut och sen tillbaka in i landet.  
Vill den resande inte sköta det administrativa själv kan ett tullombud från svenska tullen anlitas mot en arbetskostnad.  
Ett exempel på tullombud är Tullify i Göteborg. www.tullify.se  


För att resa in- och ut till ett icke EU-land gäller de lagar som länderna själva satt för in- och utresa till landet. Här är det viktigt att i god tid se över vilka regler som gäller i landet för den planerade resan. 
Exempelvis i Storbritannien görs en tillfällig import till. Här kräver den brittiska tullen att den inresande deponerar moms och tullavgifter om varuvärdet överstiger 10.000 Euro. Detta kan deklareras via brittiska tullens egen hemsida. Mot en kostnad går det att få hjälp med detta av ett ombud från den brittiska tullen.

Exempel på brittiskt tullombud är The Custom House (Transit) Ltd  www.thecustomhouse.co.uk


I andra icke EU-länder kan det fungera på annat vis. Viktigt att se över vilka regler som gäller för det land som resan planeras till. 

Ytterligare ett alternativ är att använda sig av ett ATA-carnet. Då erläggs inte moms och tull. ATA-carnet är ett internationellt tullpass som används vid tillfällig import och export utanför EU. Dock är en ATA-carnet förknippad med en del kostnader. Det utfärdas av den svenska Handelskammaren. Förutom de administrativa avgifterna behöver, enligt Handelskammaren, privatpersoner och ”nya” ansökare garantera en summa pengar via bankgaranti eller pantförskrivning, motsvarande 35 % av det uppgivna varuvärdet som förs mellan länderna. 

Mer information om ATA-carnet och hur en ansökan görs finns här, https://handelskammaren.com/om-ata-carnet/


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg