Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Marco Meumann

Jessica Bäckman tog sin första internationella racevinst

25 APR 2022 13:23
Jessica Bäckman tog i helgen sin första internationella racevinst på ADAC TCR Germany premiären på Oschersleben banan i Tyskland.
  • Skapad: 25 APR 2022 13:23

Jessica kvalade in som 2:a på lördagen och fick sedan en super start och tog ledningen i starten som hon sedan behöll hela vägen till målflagg. Denna vinst var hennes första individuella någonsin i en racingbil, något som har varit ett stort mål för henne att uppnå.

- Otroligt härlig känsla att äntligen ta denna efterlängtade seger, och känns dessutom extra speciellt att vinna på just premiärtävlingen i TCR Germany, säger Jessica Bäckman.

TCR Germany är en av de tuffaste TCR-serierna i världen och har en hög status på förarna som kommer från flera olika länder runt om i Europa. Varje deltävling är uppbyggt på två träningspass på fredag, ett tidskval på lördag vilket avgör startposition i Race 1 på lördag, samt ett tidskval på söndag som avgör startposition i Race 2 på söndag. Poäng tilldelas till topp 8 i tidskvalen samt topp 15 i respektive race. Den föraren med mest poäng efter den sista deltävlingen på Hockenheimring i slutet på oktober kommer att ta hem förartiteln ”ADAC TCR Germany Drivers Title” i ADAC TCR Germany serien. Förra helgen 22–24 april kördes första deltävlingen på Oschersleben banan i Tyskland där Jessica tävlade körde för ett nytt team ROJA Motorsport och ny bilmodell Hyundai Veloster N TCR bil, vilket gav resultat, Jessica knep sin första internationella racevinst i sin karriär i premiärloppet.

essica började helgen starkt och var andra snabbast på första och andra träningen trots den korta tiden hon har haft i den nya Hyundai Veloster N TCR bilen. På kvalet hade hon oflyt, på sista pushvarvet hade hon den snabbaste första sektorn av alla men drabbades sen av tekniska bekymmer då bilen saktade ner i sektor 2 vilket gjorde att hon fick nöja sig med en andra plats även på första kvalet. Jessica fick starta Race 1 på lördagen från andra ruta och fick en pangstart och tog ledningen direkt från start som hon sedan höll hela vägen till mål. I och med detta tog Jessica sin första internationella racevinst någonsin i sin karriär, någonting som hon har haft som ett stort mål att uppnå.

-Känns otroligt härligt att äntligen ta min efterlängtade racevinst, har vunnit mycket i karting både nationellt och internationellt men aldrig i en racingbil. Att det dessutom hände i ett internationellt race när jag för första gången får höra den svenska national sången på prispallen känns extra speciellt då det är ett annat mål jag har velat uppnå, säger Jessica Bäckman.

Tekniska bekymmer på söndagen
Under kval 2 på söndagen var Jessica laddad för att försöka knipa första platsen på kvalet men drabbades i stället av tekniska problem med bränslepumpen och fick inget varv alls. Detta betydde att hon istället fick starta Race 2 på söndagen längst bak i fältet. Därifrån klättrade Jessica snabbt upp till en 5:e plats med mycket bra omkörningar och hade chans på bättre placeringar med bra fart i bilen. Med drygt 15 minuter kvar av racet kom säkerhetsbilen ut på banan och då hade Jessica chans att avancera ännu mer när fältet krymptes ihop. Tyvärr pågick säkerhetsbilen hela vägen till mål så Jessica kunde inte avancera några fler placeringar. Trots den struliga söndagen ligger Jessica ändå 3:a i mästerskapstabellen med 21 poäng upp till första plats.

- Tråkigt att söndagen började med de tekniska bekymren på kvalet, annars kände jag mig stark och hade god chans på ännu en topplacering. Känner mig ändå nöjd med race 2 på söndagen, gjorde vad jag kunde från min startposition, så härifrån blickar jag framåt och ser framemot nästa deltävling på Red Bull Ring om drygt en månadstid, stort tack till mitt team ROJA Motorsport, säger Jessica Bäckman.

E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.png
2.svgsensor300x480.jpg