Hoppa till sidans innehåll

Joel Eriksson redo för VM-batalj i Macau

14 NOV 2018 07:23
I helgen körs VM-loppet för Formel 3 i Macau. Joel Eriksson återvänder till den klassiska tävlingen i jakt på den seger som så snöpligt undgick honom i fjol.
  • Skapad: 14 NOV 2018 07:23

Eriksson har kommit till start i FIA F3 World Cup, som tävlingen i Macau officiellt heter, två gånger tidigare: 2016 och 2017. Fjolårets visit visade med all önskvärd (och icke önskvärd) tydlighet hur förrädiskt det komplexa gatloppet kan vara, då skåningens VM-drömmar ödelades i en blinkning när han blev påkörd av en konkurrent och tvingades bryta - i ledning.

Nu är Eriksson alltså tillbaka i Macau, på nytt med sitt gamla Formel 3-stall Team Motopark, för ett nytt försök. 
- Macau är årets race och man känner redan den där unika vibben som bara finns just här, säger Joel Eriksson kort efter ankomst till Macau. Det känns bra att vara tillbaka. Jag har väntat på det här ett tag nu. 

Den här gången är förutsättningarna dock lite annorlunda. Till skillnad mot tidigare år har Eriksson den här säsongen inte tävlat i Formel 3, utan istället avancerat till den tyska DTM-serien som fabriksförare för biljätten BMW. Det innebär att Eriksson denna gång ställs mot världens alla F3-specialister utan att själv ha kört ett enda race i bilen sedan Macau i fjol - något som förstås gör en redan massiv utmaning än större.
- Det blir lite annorlunda i år, det är helt klart, konstaterar Joel Eriksson. Jag har knappt suttit i bilen på ett år och mina konkurrenter har tävlat i F3 hela säsongen, men jag tycker ändå att jag är så väl förberedd man kan vara under omständigheterna. Jag var trots allt på pole här i fjol och jag har vuxit mycket som förare i DTM i år. Jag räknar med att behöva den första träningen till att återanpassa mig, men förhoppningsvis hittar jag tillbaka in i rytmen relativt snabbt och kan börja bygga upp det där självförtroendet man behöver på den här banan.

F3-VM avgörs på 6.2 km långa Guia Circuit, en stadsbana spektakulärt inramad av exklusiva casinon och hotell mitt i hjärtat av Macau. Banan utgörs helt av allmänna vägar och karaktäriseras av två distinkt olika sektioner: dels en ultrasnabb och bred passage i början av varvet, och dels ett tekniskt och trångt parti där minsta misstag obönhörligen fångas upp av de ökända barriärerna.

Totalt är 28 förare från 16 olika länder anmälda till årets upplaga av Formel 3-VM. Bland Joel Erikssons konkurrenter märks bland andra Mick Schumacher, son till sjufaldige F1-världsmästaren Michael Schumacher och regerande europamästare i Formel 3.

Tävlingarna i Macau inleds med träning och kval på torsdag och fredag, följt av det så kallade Kvalificeringsracet på lördag och den direkt avgörande finalen på söndag morgon svensk tid.


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten

Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link