Hoppa till sidans innehåll

Kampen om SM-guldet hårdnar i 2150-klassen efter deltävling fem

24 JUL 2021 21:05
I helgen körs deltävling fem och sex av SM serien i rallycross. Och i klassen 2150 ökade spänningen om guldet efter dagens deltävling då ingen av de två i topp tog sig till final.
  • Skapad: 24 JUL 2021 21:05

Fjolårsegragen i 2150-klassen Björn ”Putte” Andersson tillsammans med Erno Antikainen var herrarna som tycktes ha kopplat ett grepp om årets SM-serie. Och visst. De är fortsatt i topp. Nu i delad ledning. Men ingen av dem lyckades ta sig hela vägen till final idag och med det öppnade de upp mästerskapsdörren på glänt, när nu jagande Klara Andersson, David Hjertberg och August Krokström närmar sig.

Men det var igen av de närmast jagande som fick kliva överst på 2150-pallen på lördagen. I stället var det Jens Högbom som plockade åt sig stjärnglansen. Efter att ha parkerat som sjua när kvalkörningen var klar kunde Högbom smita förbi Klara Andersson tidigt i sin semifinal och med det säkra en plats i finalen. En final där Högbom igen hade en liten fight med Andersson som fick tekniska problem och Högbom kunde då åka ifrån resterande fält som fightades om övriga pallplatser.

- Så jäkla kul. Det är så stenhårt och jämt startfält så det är kul när det går hela vägen. Men jag hade mina misstag och det hoppar och far hela tiden och växlar som flyger ur så man tror man ska bryta. Men det höll idag, så nu får vi sikta på seger även i morgon, sa Jens Högbom efter segern.

Oskar Hellstrom vas 2021 SM.jpg


Om det var jämt i 2150 var det lite mindre spänning i junior-SM. I alla fall fram till finalen. Oskar Hellström körde visserligen inte helt fullt då han inte var snabbast i en av kvalomgångarna, men det var inget som hindrade honom från att ta hem maxpoängen i kvalkörningen. Därefter vann han klart sin semifinal. Det var först i finalen som serieledande Oskar Hellström stötte på problem då Alexander Jeppsson blandade sig i Helströms segerplaner. Hellström hade ledningen men valde att gå in och ta jokern med ett varv kvar. Bakom jagande Jeppsson tog verkligen chansen och såg ut att ha marginalen att behålla ledningen efter sin joker, men dessvärre för Jeppsson fick han problem ut ur jokern och med bara sista kurvan kvar tappade hans bil all fart och Oskar Hellström som var lite före när de möttes i jokerutgången kunde utan problem säkra ännu en SM-seger och med den dryga ut totalledningen i SM-serien.

- Det känns bra med en seger. Jag tycker vi börjar hitta mer fart nu även på torrt underlag, men vi behöver ännu mer fart, konstaterade JSM-seriens dominant, Oskar Hellström, efter lördagens seger i Västerås.

Per Berglund SM Vas 2021.jpg

I 2400-klassen behåller Jim Jansson fortsatt greppet om serieledningen även om den första dagen i Västerås inte blev lika lyckosam som de senaste tävlingarna varit för värmlänningen Jansson. Idag blev det en femte plats i finalen efter att ha placerat sig som sexa i kvalkörningen. Men viktiga mästerskapspoäng plockades och Jim Jansson leder fortsatt tabellen, nu på 172 poäng före tvåan Rasmus Olsson på 148. Simon Claesson är trea på 137 poäng. Klättrade i den totala tabellen från sjunde till fjärde plats gjorde dagens segrare, fjolårets SM-guldmedaljör i klassen, Per Berglund.

Berglund som hade det motigt under dagen och fick bryta i andra kvalheatet kom ut i det tredje där han satte en kanontid som räckte till nästbästa i omgången bakom Simon Claesson. En tid för Berglund som visade både för honom och konkurrenterna att det var något på gång. I en stentuff semifinal besegrade till sist Per Berglund Andreas Israelsson och skaffade sig med det en plats längst fram i finalen. En final där Leo Ivarsson tog starten, men Ivarsson gasade på sig i första sväng och hamnade av banan. En bjudning som Per Berglund inte tackade nej till. Och från första hårnålen och in i mål var det Per Berglund-show.

- Det har gått lite tungt men vi kämpar alla som är med och kör och nu var det min tur att vinna.
Det var tufft i första sväng, men det löste sig bra för mig, så det känns skönt med en seger, sa 2400-vinnaren Per Berglund efter dagen seger.
- Vi har lite plast att byta nu men annars är nog allt okej inför morgondagens tävling.

Linus Östlund SCL SM Vas SM 2021.jpg


I Supercar Lites har Nils Andersson en betryggande ledning i kampen om SM-guldet. Andersson gjorde heller inget för att äventyra den ledningen när han under lördagen körde smart och kastade sig inte in i några onödiga fighter. En taktik som resulterade i en andra plats i finalen och mer poäng in på tabellkontot. En som verkligen ville tänja på gränserna var Linus Östlund som under året inte haft den bästa av sina säsonger bakom ratten i en Supecar Lites-bil. Finnskogaförare togs sig till SM för att använda tävlingen som ett fullskaligt test inför Superfinalen i Arvika 14-15 augusti då både SM och Rally X Nordic kör sina finaler. För Östlund föll testet ut på bästa sätt. Efter uträttat förvärv reser Linus Östlund hem som segrare av lördagens tävling.

- Det är ingen dans på rosor att köra här, det är fullt upp hela tiden. Men det är kul. Det här satt långt inne och efter årets dåliga säsong var det skönt. Ett bra test så nu är vi på gång igen hoppas jag och laddade för avslutningen i Arvika, summerade Linus Östlund dagen.


Samtliga resultat från den femte deltävlingen av SM i rallycross finns här.

Morgondagens sändningar på www.sbfplay.se från den sjätte deltävlingen av SM i rallycross från Västerås startar 9:20


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg