Hoppa till sidans innehåll

Klara Andersson i SM-ledning i rallycrossen inför Superfinalen i augusti

25 JUL 2021 19:35
Det blev både omkastning och utökning i serietabellerna när den sjätte deltävlingen av rallycrossens SM-serie avgjordes i Västerås under söndagen. Tuffa fighter är att vänta när allt ska avgöras med superfinalen i Arvika 13-15 augusti.
  • Skapad: 25 JUL 2021 19:35

I den klassen med störst startfält, 2150 som i år har SM-status, var det två erfarna herrar i Björn ”Putte” Alvarsson och Erno Antikainen i delad serieledning inför dagens tävling. Men när den värmande solen så sakta började gå ner efter söndagens tävling var det en ny ledare. Både Antikainen och Alvarsson hade en tuff helg i Västerås och ingen av dem lyckades ta sig till final idag. De båda gick ut i samma semifinal och hade redan in i första sväng en häftig kamp, men där slog också Antikaninen på sig en punktering när han gick upp i ledningen. Något som ledde till att han gjorde en halv piruett ut ur målkurvan på första varvet. Då var Alvarsson precis bakom och fick Antikaninen som en plog framför sig innan han lyckades passera. En manöver som renderade i en svart flagga för fjolårsvinnaren Alvarsson.

Men redan innan semifinalerna var det Klara Andersson som gjort mest avtryck i 2150-klassen genom att placera sig överst som kvalvinnare och därefter segrare i sin semifinal.

- Det känns bra med bilen och körningen. Jag försöker vara i min bubbla och köra mina race och minimera misstagen, sa Klara Andersson efter segern i Q3.

Andersson tog sen efter segern i sin semifinal även starten i finalen före David Hjertberg. Men ut mot andra varet missade Andersson lite i startkurvan samtidigt som jagande Hjertberg prickade en optimal linje och kunde ta sig förbi i kurva två, den tighta hårnålen. Andersson försökte jaga ifatt, men kom aldrig tillräckligt nära för att hota Hjertberg. Men med en andra plats och många poäng inkörda leder nu Klara Andersson SM-serien på 152 poäng inför den avslutande finalen i Arvika.

Även dagens segrare, David Hjertberg klättrade uppåt i den totala tabellen och parkerar med segern och totala 148 poäng, som tvåa i mästerskapet bakom Klara Andersson.

- Det här var riktigt roligt. Det har varit lite upp och ner hela helgen men nu slutade det på upp i alla fall. Så nu känns de hundra milen hem lite lättare, säger David Hjertberg och summerar finalen.
- Jag kom i väg bra i starten och kunde lägga mig i rygg på Klara sen såg jag en lucka och fick till ett perfekt spår, som jag inte hittade på något annat varv, och då kunde jag passera, sen lyckades jag hålla undan.

Jim Jansson och Andreas Israelsson det 6 sm rc -21.jpg

Jansson drygade ut ledningen i 2400
Serieledaren i 2400, Jim Jansson, var inte helt nöjd med gårdagen då han var femma i finalen. Bättre gick det idag då han var kvaltvåa och därefter vinnare i sin semifinal. Jansson som leder SM-serien totalt sa innan tävlingen att han nu skulle köra mer för poängen i mästerskapet än för vinst i varje heat. Nu tog han ändå starten i finalen framför Andreas Israelsson och de två skaffade sig direkt en lucka under första varvet då flera bilar bakom hamnade i ordentlig trafik. Därefter kunde sen Jim Jansson sakta men säkert dryga ut försprånget till Israelsson innan han passerade mållinjen nästan tre sekunder före Israelsson.

- Jag har försökt att köra taktiskt och smart, men det är svårt när alla andra kör så bra, men skönt att det gick bra nu. Det gäller att komma loss på den här banan, det är svårt att köra om här, säger serieledaren Jim Jansson som nu laddar för finalen på hemmabanan i Arvika.
- Det vore hur kul som helst att få ta ett SM-guld på hemmaplan.

Filip Martinsson SM rc det 6 -21.jpg

Hellström fortsatt i topp i JSM trots mindre lyckad final
Det såg inte riktigt ut som det gjort under säsongen i juniorklassen där Oskar Hellström dominerat i stort sett under alla tävlingsdagar. Det var inte så att han misslyckades. Han var kvaltvåa bakom Filip Martinsson efter alla körda kvalheat. Men. Det som var ovanligt var att han inte var snabbast i någon av kvalrundorna. Första segern kom i semifinalen. Men i finalen gick det sämre. En tidig punktering satte stopp för alla planer på en finalvinst. I stället var det kvalvinnaren och klassens fjolårssegrare, Filip Martinsson som var mannen att slå under söndagen. Ett uppdrag som visade sig för svårt för övriga konkurrenter. Martinsson kunde efter att han passerat Oskar Hellström redan i kurva två av finalen sen hålla undan in i mål.

- Den här segern behövde vi. Det har inte varit vårt år alls i år. Mycket stolpe ut så det blir svårt att nå guldet, men vi ska göra allt vi kan och hoppas på det bästa, sa Filip Martinsson efter tävlingen.
Martinsson som efter dagens tävling klättrar i den totala tabellen och är nu tvåa på 179 poäng bakom ledande Oskar Hellström på 192 poäng.

Martin Enlund SM rc det6 -21.jpg

Uppvisning av hemmaföraren Enlund i Supercar Lites
Han kom, han sågs och han segrade. Så enkelt kan söndagen summeras för hemmafröaren Martin Enlund som vann alla sina heat, kval, semifinal och final. Ren uppvisning.

- Det känns riktigt bra att ha vunnit allt under dagen. Hela dagen har gått bra, sen var jag lite orolig på slutet då banan började bli mer slagig och jag blev försiktigare för att inte få någon punktering. Sen ska man ha lite tur. Vänster fram gav upp på sista varvet i finalen, så jag hade verkligen tur att det hände då med så lite köra kvar, sa segraren i Supercar Lites Martin Enlund som njöt av hemmasegern.
- Verkligen roligt att vinna här på hemmaplan och framför publik. Att få ge lite tillbaka till de som är med och stöttar, det känns verkligen bra.


Alla resultat från deltävling sex finns här.

Nästa tävling av Rallycrossens SM-serie är Superfinalen i Arvika 13-15 augusti då kampen om SM-medaljerna ska avgöras och där även Rally X Nordic avslutar sin säsong. Allt kommer kunna ses på Svensk Bilsports webb-tv kanal, www.sbfplay,se

 


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg