Hoppa till sidans innehåll
Foto:

Klart för start för Rally-SM

02 JUN 2021 08:55
Sakta börjar Idrottssverige att öppna upp. För bilsporten står det nu klart att Rally-SM kommer köras.
  • Uppdaterad: 02 JUN 2021 08:55

Det har varit ett hårt arbete för att få till en SM-serie när samhällssituationen har förändrats dagligen, men under helgen har arrangörerna för traditionella Rally-SM, SRM, rallyutskott samt Svensk Bilsports vd, Anna Nordkvist träffats för att göra en återstart av Rally-SM på skogssträckor.

Med start den 1 juni släpper restriktionerna en del gällande deltagarbegränsningar för offentliga tillställningar.

  • Rally omfattas inte i motionslopp generellt, det är grundregeln
  • Rally omfattas av offentlig tillställning
  • Om allmänheten har tillgång till tävlingen både som publik och tävlande (i princip vem som helst kan anmäla sig som tävlande) är båda dessa kategorier deltagare, (nödvändiga funktionärer och ordningspersonal räknas ej som deltagare)
  • Om allmänheten inte har tillgång till tävlingen utan t.ex. endast specifika proffsåkare bjuds in ses endast publiken som deltagare (nödvändiga funktionärer och ordningspersonal räknas ej som deltagare)
  • Observera att även åkarna kan bedömas som deltagare om tävlingen vänder sig till allmänheten, dvs om ”vem som helst” kan delta som tävlande. Annars räknas inte åkarna som deltagare. 
  • 5kvm/person gäller för tillställningar utan anvisad sittplats och för att kunna nyttja högsta tillåtna antal ska alla deltagare/publik kunna, enligt beräkning, disponera 5 kvm tillgänglig yta.

 

Vem räknas som publik och därmed deltagare?

Detta blir en bedömning från fall till fall. Om arrangören inte bjuder inte till publik/aktivt avsäger sig publik så bör inte enstaka personer som spontant ställer sig längs med tävlingsbanan ses som publik. Däremot åligger det arrangören att agera om stora folksamlingar uppstår. Vi tar också hänsyn till om t.ex. platsen för loppet omöjliggör för arrangören att begränsa publik längs med banan (kan vara aktuellt t.ex. vid stadslopp). Det blir alltså en bedömning från fall till fall men detta är några aktuella bedömningspunkter. De restriktioner som gäller när Länsstyrelsens lämnar tillståndet gäller även vid tidpunkten av själva tävlingen, även om restriktionerna förändras däremellan.

– Vi kommer under höstens traditionella Rally-SM ta vårt ansvar att minska smittspridningen. Anmälan kommer att göras i möjligaste mån digital, besiktningen kommer att ske i respektive serviceruta. På serviceplatsen kommer endast behöriga in på och vi sätter ett maxtak på två mekaniker per tävlande och munskyddskrav på samtliga. Pandemihanteringsplan har tagits fram för arrangörerna. Det kan bli förändringar i ovan också, beroende på smittspridningen efter sommaren, berättar Anders Martinsson vd på Svenska RallyMästerskapen.

Ovan lättnader gäller från 1 juni, och Regeringens aviseringar om ytterligare lättnader är planerade till 1 juli (arrangemang utomhus med 600 deltagare), 15 juli (regleringen om hur många personer som får vistas i inomhus- och utomhusmiljöer tas bort) och i september planeras deltagarbegränsningen tas bort för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Tävlingskalender traditionella Rally-SM 2021:

Killingen 14 augusti

SSR 27 - 28 augusti

Snapphanerallyt 10 - 11 september

Göhlins Skilling 500 24 - 25 september


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg