Hoppa till sidans innehåll
Foto: McKlein

Klart med försäkring av utlandsregistrerade tävlingsbilar

20 DEC 2018 15:54
Många utlandsregistrerade tävlingsbilar tävlar i Sverige utan giltigt trafikförsäkring vilket kan få stora konsekvenser vid olyckor. Nu finns en försäkringsprodukt framtagen för dessa fordon.
  • Uppdaterad: 20 DEC 2018 15:54

För att motverka problemet med utlandsregistrerade tävlingsbilar utan giltig försäkring i Sverige har

förbundet tillsammans med försäkringsförmedlare Söderberg & Partner och Folksam arbetat fram en produkt riktad till utländska tävlingsbilar. Det blir i form av samma skydd som trafikförsäkringen ger, en bilansvarsförsäkring. Denna försäkring gäller endast i de fall när den utländska rallybilens egen gällande trafikförsäkring inte gäller vid tävling. Fortsatt gäller kravet av att de utländska bilarna ska visa på att de har en giltig försäkring.
- Vi är nu klara med trafikförsäkringen för utländska rallybilar och kommer kunna erbjuda alla utländska bilar som vill tävla i Sverige en försäkring, tecknad av förbundet som en gruppförsäkring via Folksam, säger Anna Nordkvist, VD Svensk Bilsport och fortsätter.

- Eftersom Svenska Bilsportförbundet har kravet att tävlingsdeltagarna ska ha en gällande trafikförsäkring, så bör deras försäkring för de utländska tävlingsbilarna också motsvara deras eget krav. Då uppstår inga luckor jämfört med trafikförsäkringen och tävlingsdeltagarna får ett fullgott skydd.

Folksam är försäkringsgivare för Trafikförsäkringen och vid eventuell olycka så betalar det ekipage som orsakat skadorna en självrisk på 20% av ett prisbasbelopp (46 500:- för 2019).  Försäkringsbeloppet för denna gruppförsäkring är liksom trafikförsäkringen på 300 miljoner kronor. Försäkringen tecknas för samtliga utländska bilar som saknar giltigt trafikförsäkring och som deltar i Svenska Bilsportförbundets tävlingar där regelverket säger att det ska finnas en trafikförsäkring för att få delta i tävlingen.

En del av premiekostnaden tas av Rally Sweden som har en stor andel utlandsregistrerade bilar. Övrig kostnad kommer att fördelas ut på alla rallyarrangörer. Det medför en mindre kostnad för rallyarrangörer. Summan på denna kostnad och hur detta kommer att fungera rent praktiskt kommer information om efter årsskiftet. Försäkringen gäller alla utlandsregistrerade bilar och inte bara rallybilar.
- För mig känns det skönt att vi nu är i mål med denna fråga och med det veta att vi, tack vare gott sammarbete med våra partners, nu har ett gott försäkringsskydd, avslutar Anna Nordkvist.


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten

Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link