Hoppa till sidans innehåll

Ledarna höll för trycket i Rallycross-SM

20 AUG 2022 17:20
Samtliga tre i topp i mästerskapstabellerna inför finalen lyckades hålla emot de jagande och säkrade sina guld när rallycrossen avslutade sin SM-serie i Kalix.
  • Uppdaterad: 20 AUG 2022 17:20

Han tog dubbelseger vid premiärhelgen i Västerås och han avslutade med vinst i sista finalen. Med det säkrade Andreas Israelsson guld i 2400. Men det fanns nerver med. Inför tävlingen var det endast åtta poäng ner till Robin Starö. En Starö som ledde sitt heat med bra tid på gång när den första kvalomgången kördes under fredagen. Men med ett varv kvar ville inte motorn vara med längre. Ett ras satt stopp för fortsatt tävlande och med det blev det lite mer luft mellan ledande Israelsson och Rasmus Olsson som nu var närmast att ta upp jakten i 2400.

– Det har varit mycket nerver under helgen. Inget jag önskar någon av konkurrenterna, sa Finnskoga föraren Andreas Israelsson, efter finalen.

Israelsson final guldgrillWEBB.jpg

För han tog sig dit. Med start i andra led i sin semifinal löste Israelsson en andraplats och efter en bra start i finalen var han den som drog fältet efter första sväng. Och med en perfekt joker på sista varvet kom han ut precis i ledning och kunde vid målgång inte bara vinna hela SM utan även den avslutande finaltävlingen av serien.

– Så underbart. Jag tycker vi har kämpat mycket, men farten har funnits där. Verkligen så skönt att knyta ihop det här och ta hem guldet, avslutade Israelsson.

Andreas Israelsson pallen guld rc 22WEBB.jpg

I JSM-klassen var guldet klart för Oskar Hellström, Strängnäs AMS, redan när helgen startade då närmast jagande Alexander Jeppsson inte kom till start i Kalix. Flera JSM-åkare avstod finalhelgen och det gjorde att de som fanns på plats körde med 2150-seniorerna under kvalkörningen för att sen köra en avgörande final. Där slog Hellström punktering i första sväng och guldmedelajören 2022 fick rulla av efter ett varv. Men då var SM-guldet sedan länge redan säkrat.

Hellstrom guldgrill22.jpg

– Det har varit en bra säsong totalt. Jag har inget att klaga på, summerade årets vinnare av JSM, Oskar Hellström.

Martinsson först i led 2150 Kalix 22WEBB.jpg

Trots en rullning och nattjobb för att får bilen klar från den första deltävlingen i Västerås till dag två har Filip Martinsson varit i topp under hela serien. Även i Strängnäs brottades han med en hel del problem och fick använda tre växellådor. Men poängen har han ändå lyckats samla på sig under resans gång.

– Jag är bara förafren, men vi är ett team och där i Västerås fick vi otrolig hjälp utifrån under natten med att bygga bilen körklar. Men vi har aldrig gett upp och jag tycker att vi har varit starkast när det gäller. Så det här känns skönt, sa Filip Martinsson efter tävlingen.

Filip Martinssons säkrade sitt SM-guld när han vann sin semifinal och kunde sen rulla ut till en final som klar mästare. En final som Orustföraren vann.

– Skönt att få sätta starten. Vi har tappat en del på starterna och de andra tycks ha blivit bättre och det är inget vi justerat utan bara tappat. Så att ta starten och sen få köra mitt race i finalen var riktigt härligt, summerade vinnaren av 2150-klassen, Filip Martinsson.

Martin Jonsson SCL 22 Kalix.jpg

Två övriga klasser avgjorde sitt SM i samband med finaltävlingen i Kalix. Supernationella klassen och Supercar Lites.

I Supercar Lites var det Martin Jonsson som till slut vann finalen efter att heatet rödflaggast då tre bilar rullade in mot första sväng.

­– Det kan knappt bli mer spännande med rullningar och så fick jag punktering sista varvet i ledning, men jag lyckades hålla hela vägen in i mål. Vi startade den här resan 2017 och nu har vi ett guld, sa Martin Jonsson efter finalen.

Öhman vinner SN Kalix 22WEBB.jpg

I Supernationella klassen var Emil Öhman som var snabbast i finalen.
 
– Väldigt kul att stå överst på pallen när de bästa i den här klassen är med, sa Emil Öhman efter finalen.

Samtliga resultat finns på, https://www.sbf.se/Sportgrenar/Rallycross/RESULTATSM2022/

 


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg